FP sarbatoreste 13 ani cu 35 de tranzactii private si 14 exit-uri, inregistrand o valoare cumulata de 4,3 miliarde dolari

T.B.
Piaţa de Capital / 26 ianuarie

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea

Franklin Templeton International Services S.À.R.L., în calitatea sa de Administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic ("Administratorul de fond") al Fondului Proprietatea SA ("Fondul") aniversează treisprezece ani de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, pe 25 ianuarie 2011, se arată într-un comunicat al FP, remis redacţiei. Aniversarea de 13 ani este o dovadă a succesului şi a rezilienţei sale pe piaţa de capital din România, conform sursei menţionate.

Cu această ocazie, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat, potrivit comunicatului: "În ultimii 13 ani, administrarea de către Franklin Templeton a Fondului Proprietatea a fost definitorie pentru pieţele de capital din România, pentru companiile din portofoliu şi pentru acţionarii Fondului. Angajamentul nostru ferm de a promova guvernanţa corporativă şi transparenţa în rândul companiilor din portofoliul Fondului a dus la îmbunătăţirea performanţelor financiare şi la randamente semnificative pentru investitorii noştri. Eforturile noastre susţinute au avut o contribuţie incontestabilă la dezvoltarea pieţei locale de capital şi aşteptăm cu nerăbdare sa obţinem reuşite similare pe viitor, în parteneriat cu stakeholderii Fondului Proprietatea."

Franklin Templeton şi-a construit o reputaţie solidă ca un administrator de fonduri dedicat, având un rol transformaţional în România şi pentru investitorii săi, conform sursei menţionate. Fondul s-a bazat pe zeci de ani de experienţă globală pentru a efectua reformele necesare, ce au avut un impact major, si pentru a implementa cele mai bune practici internaţionale în rândul companiilor din portofoliu, precizează sursa indicată.

Conform sursei precizate, principalele realizări ale Fondului, de când Franklin Templeton a preluat mandatul de administrator în anul 2010, includ:

" - listarea cu succes a participaţiei Fondului în Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti în 2023, cea mai mare listare din România până în prezent şi una dintre cele mai mari listări din Europa de Est, iar apoi distribuirea banilor primiţi din această tranzacţie acţionarilor Fondului.

- generarea de randamente anuale compuse de 20,29% în lei şi de 16,90 % în dolari pentru Fond, de la listarea sa la Bursa de Valori Bucureşti în 2011. Acest lucru se poate compara în mod favorabil cu mulţi indici bursieri.

- distribuirea a peste 6,9 miliarde dolari acţionarilor săi printr-o combinaţie de dividende, răscumpărări de acţiuni şi oferte publice de cumpărare, de la înfiinţarea Fondului.

- atragerea a peste 1,5 miliarde de dolari în materie de noi investiţii în portofoliu străin în România începând cu 2011.

- creştere semnificativă a vizibilităţii Fondului, a României şi a pieţei locale în rândul investitorilor internaţionali globali, prin organizarea a - 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferinţe şi peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip "Zilele investitorilor" şi conferinţe din 2011.

executarea a 35 de tranzacţii private, 14 exit-uri complete prin intermediul pieţei de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piaţă) cu o valoare cumulată de peste 19,8 miliarde lei (4,3 miliarde dolari).

- finalizarea a 14 programe de răscumpărare în valoare de RON 10.319,5 milioane lei şi propunerea înaintată acţionarilor privind demararea celui de-al 15-lea program de răscumpărare."

Privind în perspectivă, administratorul fondului îşi menţine angajamentul de a-şi continua misiunea de a crea valoare pentru acţionarii fondului şi de a contribui la dezvoltarea în continuare a pieţei locale de capital, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Felicitari si noi succese in cele 9 luni care au ramas. De Salrom se mai aude ceva? :)

    1. Nimic. Si nici nu se va auzi. Sa plece ca au furat suficient.

      Nu mai scrieți prostii ... dacă nu știți, documentati-va ... !!!

    Şedinţa de Guvern din 24.11.2005

    "În prima jumătate a anului viitor apreciem că Fondul "Proprietatea" va fi cotat la Bursă", a declarat Bogdan Olteanu, ministrul-delegat pentru relaţia cu Parlamentul. 

    "La constituire, capitalul social al Fondului este de 14,240540 miliarde RON şi este format din active la peste 100 de societăţi cu capital de stat. Acţiunile Fondului Proprietatea sunt nominative, de valori egale, negociabile, liber transferabile emise în formă dematerializată şi acordă drepturi egale titularilor lor. Acţiunile sunt indivizibile, iar societatea recunoaşte un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultând dintr-o acţiune. 

    Sursele de constituire a acestui fond sunt reprezentate de participaţii ale statului la societăţi între care BCR - 4%, Transel ectrica - 15%, Transgaz - 15% , SC Petrom SA - 10%, CEC SA - 9,9%, aeroporturi internaţionale Otopeni - 20%, Constanţa - 20%, Romtelecom SA - 20% etc. 

    Capitalul social iniţial al fondului va fi împărţit în acţiuni, care vor fi transmise cu titlu gratuit către titularii titlurilor de despăgubire sau dobânditorilor ulteriori ai acestora." 

    1. Un exemplu de corectitudine!

    FP a avut un mandat cerut de actionari : să-și vândă participațiile pentru a da bani acționarilor și să aibe cotația acțiunii cât mai aproape de VUAN!( nu ca Sifurile care merg spre -50-70% și nu le cere nimeni socoteală cu toate că nu dau deloc sau mai nimic la actionari!)

    FP a căutat an de an să-și respecte obligațiile, dividende atractive,diminuări de capital pentru a ține acțiunea sus ,a vândut din dețineri la preț considerat atunci optim!

    Model de administrare! Am  

    1. La sifuri scopul este SOP pt managementul care a pus mana pe ele...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb