FPTR: Voucherele de vacanţă pot aduce până la 400 de milioane de euro încasări la buget

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 5 iunie 2014

FPTR: Voucherele de vacanţă pot aduce până la 400 de milioane de euro încasări la buget

Bugetarii vor primi vouchere de vacanţă în locul primelor în bani gheaţă

Priorităţile Ministerului pentru IMM-uri şi Turism: "Ajutoare de stat pentru investiţii în infrastructură şi clustere de turism"

Numărul turiştilor a crescut în prima parte a anului

Acordarea ajutoarelor de stat pentru investiţii în infrastructură şi organizarea de clustere de turism, începând cu această vară, se numără printre priorităţile Ministerului pentru IMM-uri şi Tursim, a declarat, ieri, în cadul unei conferinţe de presă, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism.

Domnia sa a spus, totodată, că Legea voucherelor de vacanţă, adoptată în Parlament după 5 ani, va aduce beneficii industriei turismului din ţara noastră. Noua lege presupune ca toate persoanele angajate în regiile şi companiile de stat să primească vouchere de vacanţă în locul primelor în bani gheaţă.

Florin Jianu a declarat: "Legea a trecut cu 217 voturi pentru, 7 împotrivă şi 100 de abţineri. Aceasta se afla în Parlament din 2009. Este perfectibilă, dar prin faptul că a stat atât de mult blocată în Parlament, este un lucru bun că am deblocat-o. Legea susţine turismul, iar instituţiile publice plătesc mai puţin odată cu aceasta. În mod indirect, această măsură va ajuta la crearea unor noi locuri de muncă, iar hotelierii şi toţi cei din industrie se vor gândi serios să investească în infrastructură. Am insistat ca voucherele să fie eliberate online, fără intermediari, fără costuri suplimentare". Totodată, Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, a spus că, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial vor fi elaborate normele metodologice ale acestei legi, dar că nu poate spune cu exactitate când se va pune în aplicare concret.

Ministrul delegat pentru turism a mai spus că săptămâna viitoare va fi prezent, la Madrid, la Organizaţia Mondială a Turismului: "Celelalte două priorităţi ale instituţiei pe care o reprezint, pe lângă trecerea acestei legi, sunt ajutorul de stat pentru investiţiile în infrastructură şi promovarea clusterelor în turism. Clusterele reprezintă pariul nostru, ca ţară. Pe data de 9 iunie voi fi prezent la Madrid, la Organizaţia Mondială a Turismului. Vom discuta şi vom analiza cum funcţionează aceste instrumente în afară". Totodată, domnia sa a mai precizat că ponderea serviciilor de turism de la noi din ţară în totalul PIB va creşte cu 10 puncte procentuale. Potrivit domnului Jianu, numărul turiştilor din ţara noastră a crescut în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului precedent: "Numărul turiştilor a crescut la începutul acestui an, comparativ cu anul trecut. Astfel, la data de 30 aprilie 2014, în primele 4 luni ale anului, au fost cu 4,9% mai mulţi turişti decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, totalul turiştilor străini a crescut de la 410.000 la 450.000, în timp ce turiştii români au fost în număr de 1.536.000, cu 3,9% mai mulţi decât în intervalul de timp corespunzător anului trecut".

O nouă platformă online, destinată promovării turismului românesc, va lua locul celei prezente, până la finalul anului, au declarat oficialii Ministerului pentru IMM-uri şi Turism. Astfel, site-ul www.romania.travel va beneficia de platforma site-ului de promovare realizat de biroul de turism al României de la New York, pe acesta regăsindu-se informaţii complete despre atracţiile turistice ale ţării noastre. "Cred că putem face cu bani mult mai puţini un portal care să funcţioneze şi care să rivalizeze cu ţările din jur. Veţi vedea acest lucru în scurt timp", a adăugat Florin Jianu.

Voucherele de vacanţă, primite cu optimism în piaţă

Prin utilizarea voucherelor de vacanţă se vor introduce în circuitul financiar încasări de aproximativ 170 de milioane de euro anual, în cel mai pesimist scenariu, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). După adaptarea pieţei la acest sistem, consideră FPTR, se preconizează venituri din tichete de vacanţă de 400 de milioane de euro: "În realitate, într-un scenariu optimist, după ce angajatorii, hotelierii şi agenţiile de turism se vor obişnui cu acest sistem de plată, se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieţei reprezentate de bugetari, respectiv 400 de milioane de euro", susţin reprezentanţii federaţiei.

Un minus al proiectului de lege este, potrivit federaţiei, menţinerea limitării comisionului agenţiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. În acelaşi timp, turiştii vor apela direct la unităţile de cazare şi vor achiziţiona servicii la nivelul tarifelor de recepţie, adică cu 30-40% mai scump. "Sunt, bineînţeles, şi foarte multe puncte tari. În primul rând, turismul românesc primeşte un ajutor solicitat de ani buni. Tichetele de vacanţă vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanţă în sistemul bugetar reprezintă un mare câştig pentru toată lumea", a precizat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

Potrivit lui Dragoş Anastasiu, şeful Eurolines şi reprezentantul industriei de turism, această lege este binevenită, întrucât mai mult de jumătate dintre români nu fac concedii, iar banii primiţi drept primă de vacanţă în trecut nu erau folosiţi în acest scop: "Cred că lucrurile sunt acceptabile, aşa cum sunt ele prezente în lege, chiar dacă unele voci susţineau neimpozitarea. Trebuie să profităm de lege şi de forma ei actuală. În viitor se vor putea face modificări, este perfectibilă", a afirmat domnia sa.

Adrian Voican, director general al Bibi Touring Touroperator, a declarat: "Această Lege poate mări încasările turismului românesc cu 50%. Să gândim în perspectivă: introducerea tichetelor de vacanţă va determina clar mărirea contribuţiei turismului la PIB-ul naţional. În plus, voucherele de vacanţă vor asigura, cu certitudine, o mai bună fiscalizare a turismului românesc".

Totodată, Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, a declarat că "angajatorii privaţi sunt de asemenea stimulaţi să ofere vouchere de vacanţă angajaţilor, în loc de bani, datorită impozitării reduse a acestora, comparativ cu impozitul mare pe fondul de salarii".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai oameni buni ! Cand prelucrati o informatie sau o luare de pozitie a cuiva , nu analizati mai intai datele ? Chiar putem sa inghitim orice aberatie ? Cum sa spui ca aduci incasari la buget de x milioane cand nici valoarea tichetelor nu ajunge la asa ceva . Chiar daca ar fi egala si tot este o nebunie sa te gandesti ca statul va incasa 100 % din ce plateste . Daca ar fi asa , haideti sa propunem sa avem toti salarii de zeci de mii de euro si asa statul va deveni miliardar , ca sa zic asa .

    1. Gigi, sa nu amestecam merele cu perele: incasarile operatorilor din turism vor putea creste maxim cu 50%.

      si partea de taxe si impozite ce vin la stat va creste proportional. Ce e aberant aici? 

      E clar ca incasarile din turism vor creste. Cand, cu cat....asta ramane de vazut...depinde si de procedura de lucru concreta, de achizitia softului in minister /ANT, si de rectificarile bugetare....etc 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb