Fractura ascunsă

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 mai 2015

Cristian Pîrvulescu

Dincolo rezultatul alegerilor, confruntarea electorală din Marea Britanie de pe 7 mai este un bun exemplu de guvernare a minorităţii asupra majorităţii. E deja un stereotip promovat la scară planetară: conservatorii britanicii ai lui David Cameron au reuşit o mare surpriză. Dar, oare surpriza să fie chiar atât de mare? De fapt, surpriza despre care se vorbeşte se referă la diferenţa dintre rezultatul alegerilor şi sondajele de opinie pre-electorale care anticipau că diferenţa dintre cele două partide va fi mică, anunţând formarea unei coaliţii de guvernare, ba chiar şi posibile alegeri anticipate. Ori, în final, cu 331 de mandate din 650 de locuri în Camera Comunelor conservatorii au obţinut majoritatea absolută.

Cât de precare par acum, privind retrospectiv, sondajele de opinie! Instrumente sociologice gândite pentru o altă societate, cea dinainte de al doilea război mondial, sondajele de opinie au atins astăzi un punct critic. Incapabile să ofere baza pentru predicţii corecte, sondajele par din ce în ce mai puţin fiabile.

În realitate, privind rezultatul din perspectiva voturilor şi nu a locurilor obţinute, în raport cu precedentele alegeri parlamentare conservatorii au câştigat doar 0,8% (au trecut de la 36,1% la 36,9%) pe când adversarii lor laburişti au câştigat 1,5% mai mult (trecând de la de la 29% la 20,4%). Iar, dacă ne referim la Partidul Naţional Scoţian (SNP) sau la Partidul pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), câştigul în procente a fost şi mai important, primul câştigând cu 3,1% mai multe voturi decât în 2010, iar cel de-al doilea obţinând cu 9,5% mai mult (de la 3,1% la 12,6%). Doar liberal-democraţii au obţinut mai puţin, trecând de la 23% la 7,9% (mai puţin cu 15,2%).

Cu o minoritate de 36,9% din voturi, conservatorii au obţinut 50,05% din mandate. Iar scorul, dacă privim cu luciditate cifrele, nu este nici pe departe o garanţie a stabilităţii. Cu o majoritate de doar 0,5% (6 mandate) David Cameron nu este decât în aparenţă un mare învingător. Pentru a-şi menţine majoritatea, el va fi nevoit să navigheze cu mare dibăcie între diferitele grupări din propriul partid, dar şi să facă concesii opoziţiei. Iar opoziţia scoţiană, devenită a treia forţă a ţării, nu va fi deloc de neglijat, cu atât mai mult cu cât se află la stânga laburiştilor.

Efectul mecanic al sistemului majoritar într-un tur - multiplicare artificială a locurilor în raport cu voturile obţinute - nu este deloc o surpriză. Tocmai de aceea acest sistem electoral, cel mai puţin just din întreaga Europă democratică, nu se foloseşte nici măcar pentru alegerea parlamentelor locale nici în Scoţia, nici în Ţara Galilor, nici în Irlanda de Nord. De fapt, majoritatea alegătorilor, 63,1%, au votat împotriva conservatorilor. Iar această diferenţă dintre reprezentarea politică şi starea de fapt socio-electorală evidenţiază fractura ce opune majoritatea reală majorităţii fictive. Puse pe poziţii ireconciliabile de un sistem electoral nedrept, cele două părţi nu au condiţii pentru a găsi compromisul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ma bucur ca scrieti despre alegerile din Marea Britanie. Cu ceva timp, faceati apologia imunitatii de care trebuie sa se bucure parlamentarii romani, atat pentru declaratii politice cat si pentru fapte penale. Si spuneati ca daca este vreo tara in care sa nu existe imunitate parlamentara, va retrageti din viata publica. Iata ca in cea mai veche democratie numita Marea Britanie (si nu numai) imunitatea parlamentarilor este limitata la declaratii politice, nu si pentru fapte penale, pentru ca nimeni nu este mai presus de lege.

    Legislators in countries using the Westminster system, such as the United Kingdom, are protected from civil action for slander and libel by parliamentary immunity whilst they are in the House. This protection is part of the privileges afforded the Houses of Parliament under the Common Law (parliamentary privilege). Parliamentary immunity from criminal prosecution is not enjoyed by Members of Parliament under the Westminster system. This lack of criminal immunity is derived from the key tenet of the British Constitution that all are equal before the law.

    Sper ca v-am folos. Si mai sper sa va vedem mai rar in spatiul public. Ca saracul Marian Tzatza (stiti despre cine vorbesc) cred ca se rasuceste in mormant cand vede cum ProDemocratia a uitat demult sa mai lupte pentru statul de drept, dar lupta sa apere privilegiile "democratice" ale unor partide politicieni. 

    Se spune "au câştigat 1,5% mai mult (trecând de la de la 29% la 20,4%)"

    Cifrele nu fac sens. Să fie 20.9 la 22.4? 

    parca arunci ideile cu furca!

    - ”confruntarea electorală... este un bun exemplu de guvernare a minorităţii asupra majorităţii”; 

    Pai, despre ce vorbim, despre alegeri sau despre guvernare?  

    - “Incapabile să ofere baza pentru predicţii corecte, sondajele par din ce în ce mai puţin fiabile.”; 

    Asa-s oamenii, simt nevoia de a cunoaste viitorul, unii fac sondaje, altii dau cu zarul... 

    - “David Cameron nu este decât în aparenţă un mare învingător.”;“cons ervatorii britanicii ai lui David Cameron au reuşit o mare surpriză”, chiar daca ea nu-i “chiar atit de mare”, ba chiar “nu este deloc o surpriză” si este data doar de o“multiplicare artificială a locurilor în raport cu voturile obţinute ”; 

    Pai nu era vorba doar in vise ca respectivul Cameron va reusi majoritatea absoluta! 

    - “Tocmai de aceea acest sistem electoral, cel mai puţin just din întreaga Europă democratică”; 

    Asa sa fie? Te pomenesti ca-i mai bun ala al nostru, aruncat cu furca-n viltoarea societatii, care a dus numarul parlamentarilor de la cca 470 la 588, desi poporul a refenduit maxim 300.

    Concluziile articolului sunt vorbe pe care doar jocul intimplarilor ar putea sa le faca realitate, adica Cameron, care s-a descurcat bine in conditii mai rele, sa se descurce mai rau in conditii mai bune. 

    1. .... “Incapabile să ofere baza pentru predicţii corecte, sondajele par din ce în ce mai puţin fiabile.”;

      Eu as reformula: Capabile sa deformeze realitatea/adevarata stare de spirit, cu scopul (reusit) de a manipula electoratul. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb