Francezii ar vrea să scoată IAR Ghimbav din afacerea Super Puma

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 31 august 2015

Memorandumul care prevedea construcţia fabricii de elicoptere Airbus la Ghimbav a expirat în luna iunie, cele două părţi găsind acum soluţia unei prelungiri cu antedatare, dar încă se lucrează la amendarea unor prevederi

Memorandumul semnat în luna septembrie a anului trecut de către ministrul de atunci al Economiei, Constantin Niţă, şi CEO-ul Airbus, Guillaume Faury, a expirat în 30 iunie, susţin surse apropiate afacerii. În aceste condiţii, cele două părţI au purtat mai multe discuţii pentru prelungirea acestuia, în ultimele două luni două delegaţii importante ale concernului Airbus întâlnindu-se cu secretarul de stat din cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Sorin Encuţescu, pentru a discuta atât prelungirea memorandumului, cât şI acordarea unui ajutor de stat de aproximativ trei milioane de euro pentru construirea fabricii de la Ghimbav. Soluţia ar fi una "românească", de prelungire cu antedatare, mai exact cu data de 29 iunie, astfel încât să nu fie nevoie de încheierea unui nou memorandum în acest sens. TotuşI, se pare că în circuit ar fi apărut intenţia uneia dintre părţi de a modifica o secţiune a acestui memorandum, mai exact prin eliminarea din corpul documentului a părţii referitoare la colaborarea cu IAR Ghimbav.

Mai exact, pentru IAR Ghimbav deschiderea liniei de fabricaţie a Airbus Helicopters la Braşov va reprezenta posibilitatea unei colaborări importante. Printre acestea se numără "fabricarea din prima zi a unor componente de structură (circa 2.000 de ore de manoperă pe elicopter), cu condiţia ca IAR să îşi execute, cu costuri proprii, pregătirea de fabricaţie aferentă componentelor respective, fabricarea în termen mediu a fuselajului acestui tip de elicopter, cu condiţia obţinerii de către Airbus Helicopters a acordului TAI Turcia (aceasta deţine în prezent drepturile exclusive de a fabrica fuselajul şi alte câteva subansamble)". De asemenea, IAR ar putea produce şi cablajele electrice, cu condiţia reducerii cu cel puţin 10% a costurilor nerecurente comparativ cu Labinal Maroc, furnizorul actual al gigantului.

Pentru acest lucru ar fi necesare investiţii de aproximativ 11 milioane de euro, care s-ar adăuga celor 40 de milioane de euro anunţate de producătorul francez.

Fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, spune că ar fi o idee bună ca această componentă să fie menţinută, atâta timp cât aduce de lucru companiei braşovene.

La mijlocul acestei luni, Ministerul Economiei a anunţat că lucrările de construcţie a fabricii de la Ghimbav ar putea demara în a doua parte a lunii octombrie. "În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiată determinarea pentru realizarea în România a unei noi capacităţi industriale destinate producţiei de elicoptere şi finalizarea procedurilor legale de obţinere a ajutorului de stat şi a autorizaţiilor de construire a noii fabrici. Au fost discutate, de asemenea, aspecte privind principiile care vor fi incluse în noul Acord de cooperare care va contribui la definirea şi statuarea noului cadru de cooperare. Acordul va statua inclusiv participarea largă a unor companii româneşti din industria aerospaţială, în calitate de potenţiali subcontractori, la fabricarea acestui elicopter. Reprezentanţii Airbus Helicopters au menţionat că, în condiţiile în care toate procedurile legale vor fi îndeplinite în timp, este posibil ca începerea lucrărilor de construcţie la noua fabrică de elicoptere să aibă loc în a doua jumătate a lunii octombrie", se precizează într-un comunicat al ministerului de resort.

Au început angajările

Prefectul Braşovului, Mihai Mohaci, au anunţat că francezii de la Airbus a selectat deja 30 de "gulere albe" - -cadre de conducere - care învaţă acum limba franceză, pentru a fi trimişi la "perfecţionare". În schimb, compania nu reuşeşte să găsească în Braşov cele "400 de gulere albastre" care să lucreze în viitoarea fabrică de elicoptere Super Puma MK1 ce va fi construită la Ghimbav în următoarea perioadă.

Unul dintre muncitorii selectaţI pentru a face parte din viitoarea echipă de producţie - "de gulere albastre" - spune însă că este de înţeles de ce nu se găsesc angajaţi pentru viitoarea fabrică. "După ce te pun să îţi pierzi două luni din viaţă cu un curs de franceză ca să te trimită în Franţa la specializare pentru un an de zile, departe de familie, fără a ţi se spune salariul şi fără a semna nici un contract , îţI oferă un salariu de 2.000 de lei brut, adică 1.494 de lei net, la care se adaugă bonurile de masă doar după ce te întorci din Franţa. La aceşti bani se mai adaugă un bonus de 10% în fiecare lună, dar nu ni s-au explicat clar ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a obţine acest bonus. Mai mult, în acest an în care suntem plecaţI, vom avea cazarea asigurată, dar nu ni se spune în ce condiţii vom fi cazaţi - câte unul sau câte zece în cameră? - şi cum avea asigurate trei mese pe zi. Şi o diurnă de zece euro pe zi. Ce poţi să faci cu zece euro pe zi? Ar mai trebui să aducem şi bani de acasă", a spus unul dintre cei aproximativ 40 de braşoveni care au finalizat la mijlocul acestei luni cursul de franceză.

Primul elicopter - în 2017

Fabrica de elicoptere Super Puma MK1 va fi construită în localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, pe un teren de 27.000 de metri pătraţi pus la dispoziţie de compania pentru reparaţii şi mentenanţa aeronavelor IAR Ghimbav. De altfel, în urmă cu trei luni au început deja pregătirile terenului în vederea construcţiei fabricii.

Fabrica va fi operată de compania Airbus Helicopters Industry România, o firmă înfiinţată de cei de la Airbus Helicopters, iar hala industrială se va întinde în prima fază pe 8.550 de metri pătraţi. Investiţia se va derula în trei etape. În primele două etape este avută în vedere "varianta civilă a elicopterului Super Puma MK1, caz în care autoritatea de proiectare şi a asigurare a aeronavigabilităţii va fi în sarcina Airbus Helicopters, industrializarea elicopterului se va face în România, prin deschiderea unei linii de asamblare finală, care să permită existenţa pe flux a unor elicoptere în diverse faze pentru a permite livrarea de elicoptere la termene scurte", se arată într-un document supus aprobării acţionarilor IAR Ghimbav, anul trecut. Airbus Helicopters Industry România va fi responsabilă cu contractarea directă a motoarelor, trenului de aterizare, structurii, cablajelor etc, direct de la furnizori. Susţinerea post-livrare şi service-ul elicopterelor vor fi asigurate pentru flota existentă de către Airbus Helicopters, iar pentru viitorii clienţi de către Airbus Helicopters Industry România.

În etapa a doua se mai are în vedere şi varianta militară a elicopterului, precum şi o variantă alungită a modelului C1e, precum şi creşterea numărului de componente ce vor fi cumpărate din România. "În etapa a treia de dezvoltare a proiectului se are în vedere ca, pentru aceste modele, autoritatea de proiectare şi de asigurare a aeronavigabilităţii să fie în sarcina Airbus Helicopters Industry România, iar elicopterul civil să obţină un Certificat de Tip Românesc. Din punct de vedere al industrializării, se are în vedere creşterea numărului de componente asigurate local, structura elicopterului rămânând a fi fabricată la TAI Turcia. Susţinerea post-livrare şi service-ul pentru flota mondială de elicoptere MK1 vor fi asigurate de către Airbus Helicopters Industry România".

Proiectul prevede ca în 2017 să iasă de pe linia de fabricaţie primul elicopter civil de tip C1e, urmată în 2018 de ieşirea de pe linia de fabricaţie a primului elicopter de tip militar, plus forma alungită a acestuia. Proiectul mai prevedea ca în anii 2015 şi 2016 să fie vândute elicoptere Super Puma MK1 produse pe linia de fabricaţie Airbus Helicopters, în perioada 2017 - 2018 să fie vândute elicoptere fabricate atât de Airbus Helicopters, cât şi pe linia dezvoltată în România, iar din 2019 să fie vândute doar elicoptere de acest tip produse în România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. romanul are sigurata casa si masa plus10 euro si tot nemultumit este.N

    1. in plus considera o pierdere doua luni din viata lui de rahat invatarea unei limbi straine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb