Francois Villeroy, BCE: "Probabil vom reduce dobânzile, luna aceasta"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 octombrie

Francois Villeroy, BCE: "Probabil vom reduce dobânzile, luna aceasta"

English Version

Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce, probabil, dobânzile la reuniunea de politică monetară din octombrie, spune Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, citat de publicaţia La Repubblica, anunţă Bloomberg.

Francois Villeroy, care este şi guvernatorul băncii centrale a Franţei, a subliniat că rata inflaţiei din zona euro a scăzut sub ţinta BCE de 2% în luna septembrie, iar inflaţia de bază ar urma să ajungă treptat, anul viitor, aproape de 2%. Aşteptările pieţei indică o inflaţie sub 1,8% în 2025, chiar mai scăzută decât previziunile BCE, a mai spus Villeroy, adăugând: "Toate acestea duc la o modificare a riscurilor. În ultimii doi ani, principalul nostru obiectiv a fost să ajungem la ţinta de inflaţie a BCE, de 2%. Acum trebuie să fim atenţi la riscul opus, de a nu îndeplini previziunile, din cauza creşterii slabe şi a unei perioade prea îndelungate de menţinere a politicii monetare restrictive".

Imediat după ce BCE a redus dobânzile, la reuniunea din 12 septembrie, Villeroy a declarat că oficialii ar trebui să continue cu o abordare graduală, dar trebuie să fie atenţi la ţinta de inflaţie. Următoare reuniune a BCE este programată să aibă loc în 17 octombrie.

"Am susţinut în Consiliul guvernatorilor BCE să menţinem toate opţiunile pentru octombrie. Nu îmi voi schimba opinia astăzi şi nu voi abandona abordarea pragmatică, de la întâlnire la întâlnire", a afirmat Villeroy.

Datele recente arată o deteriorare a activităţii economice în zona euro, iar investitorii se aşteaptă, în proporţie de aproximativ 90%, la reducerea dobânzilor în octombrie.

Întrebat dacă BCE ar putea extinde relaxarea politicii monetare, Villeroy a explicat că, dacă instituţia îşi îndeplineşte obiectivele, nu ar trebui să menţină dobânzile la un nivel care nu stimulează economia.

"Dacă anul viitor inflaţia se menţine la 2%, şi încă avem perspective slabe de creştere în Europa, nu vor exista motive la politica monetară să rămână restrictive", a explicat Villeroy, minimalizând totodată riscurile la adresa inflaţiei în urma creşterii cotaţiilor ţiţeiului, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Villeroy a concluzionat: "Ar trebui să monitorizăm cu atenţie această situaţie foarte volatilă. Dar, atât timp cât este o situaţie temporară şi nu se va răspândi asupra inflaţiei de bază, o creştere a preţului petrolului nu ar trebui să schimbe neapărat politica noastră monetară".

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la 1,8% în septembrie, de la 2,2% în august, pe fondul scăderii costurilor cu energia, conform Eurostat. Analiştii aşteptau o inflaţie de 1,9%. Datele oficiale arată că inflaţia de bază (core), care nu include preţurile bunurilor volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 2,7% în septembrie, de la 2,8% în august. Analiştii se aşteptau la un nivel de 2,8%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit de BCE în vederea luării deciziilor de politică monetară.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb