FRANK HAJDINJAK, DIRECTORUL GENERAL AL "E.ON ROMÂNIA": Ţara noastră trebuie să aleagă între Nabucco şi South Stream

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 februarie 2009

Ţara noastră trebuie să aleagă între Nabucco şi South Stream

Este greu să susţinem financiar ambele proiecte

România joacă un rol foarte important pe piaţa energetică din regiune datorită resurselor importante de care dispune şi datorită poziţiei strategice. Frank Hajdinjak, directorul general al "E.ON România", a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Bursa": "Pe piaţa gazelor, există multe proiecte de diversificare a surselor de aprovizionare. Există proiectele Nabucco şi South Stream, dar şi proiectele Transgaz de interconectare cu ţările vecine. Autorităţile române trebuie să analizeze cu atenţie participarea la aceste proiecte şi să le urgenteze".

Întrebat dacă România poate participa atât la Nabucco, gazoduct susţinut de Uniunea Europeană, cât şi la South Stream, proiect sprijinit de Rusia, domnul Hajdinjak susţine că ţara noastră trebuie să aleagă unul dintre cele două proiecte, extrem de costisitoare. Directorul general al "E.ON România" ne-a explicat: "Ambele proiecte sunt, încă, în fază incipientă, iar România va trebui să le analizeze cu atenţie şi să aleagă unul pe care îl consideră viabil întrucât ambele proiecte sunt foarte costisitoare, de ordinul miliardelor de euro".

Oricare rută ar alege, ţara noastră va obţine cantităţi suplimentare de gaze pe termen lung, care să asigure siguranţa în aprovizionare. Nici proiectul de construire a unui terminal de gaz lichefiat în portul Constanţa nu este unul rău, dar trebuie văzut dacă este viabil.

"Toate ţările europene trebuie să se îngrijească acum de diversificarea şi asigurarea alimentării cu gaze, mai ales în contextul recentului conflict ruso-ucrainean, ce a lăsat Europa fără gaze timp de o săptămână. Trebuie definite priorităţile şi trebuie alocaţi banii necesari în cel mai scurt timp", a conchis şeful "E.ON România".

Foarte apreciat de "E.ON" este proiectul Transgaz de interconexiune Szeged - Arad, care oferă României posibilităţi reale de diversificare a surselor de gaze. Frank Hajdinjak ne-a spus că licitaţiile pentru rezervarea capacităţii pe teritoriul României au avut mulţi participanţi: "Aparent a existat o competiţie mare, dar puţine firme puternice au putut contracta capacitatea de transport pe termen lung. Deci, este destul de greu să contractezi capacităţi mari de transport. Nu pot spune ce cantitate a rezervat E.ON deoarece licitaţia nu s-a finalizat, dar pot spune că, la nevoie, vom putea aduce gaze în România prin Ungaria, din zona Serbiei şi Croaţiei".

Piaţa de electricitate din ţara noastră are avantajul unui mix de producţie foarte bun: energie hidro, pe cărbune, pe gaze, dar şi nucleară. Concurenţa pe piaţa de furnizare este în creştere, iar investitorii privaţi au anunţat deschiderea de capacităţi de producţie importante. Autorităţile vor să reanalizeze acum strategia energetică naţională, dar şi oportunitatea constituirii companiei energetice naţionale. Directorul general al "E.ON România" apreciază: "Cred că această companie naţională nu trebuie înfiinţată. Concurenţa de pe piaţă ar fi afectată prin concentrarea unor producători puternici într-o singură entitate. Autorităţile ar trebuie să se concentreze asupra asigurării surselor de finanţare pentru modernizarea şi retehnologizarea centralelor vechi şi asupra realizării investiţiilor de mediu. Aceasta este cea mai mare problemă a producţiei de energie din România. Statul nu ar trebui să se ferească să intre în asociere cu investitorii stratregici în acest domeniu. Experienţa a demonstrat că asemenea soluţii sunt mult mai eficiente". Domnia sa apreciază că proiectele Transelectrica de interconectare cu ţările vecine sunt foarte valoroase, oferind multiple posibilităţi de export - import în regiune.

Proiecte în producţia de electricitate

"E.ON România" doreşte să devină un jucător puternic şi pe piaţa producţiei de energie electrică. Compania a intrat în asociere cu "ENEL" şi "Termoelectrica" pentru construirea unei centrale pe cărbune la Brăila. "E.ON" analizează cu atenţie şi posibilităţile de construire de capacităţi eoliene, pe bază de biomasă şi biogaz.

Frank Hajdinjak , directorul general al "E.ON România", ne-a declarat că societatea nu este interesată, momentan, să achiziţioneze proiecte pentru parcuri eoliene: "Noi avem în analiză locaţii în Moldova şi Banat. Momentan, nu suntem mulţumiţi de legislaţia privind energiile regenerabile. Statul trebuie să acorde investitorilor mai multe facilităţi, întrucât tranzacţionarea de certificate verzi nu este suficientă. Energia din surse regenerabile este foarte scumpă, iar pe eolian este nevoie de capacităţi de rezervă pe hidro sau pe gaze. Deci investiţii destul de mari. Statul trebuie să ofere mai multe facilităţi".

"E.ON" mai este in discuţii pentru intrarea în asocieri cu municipalităţile din patru mari oraşe din Moldova, Transilvania şi Banat. Este vorba despre oportunităţile de modernizare şi retehnologizare a CET-urilor care produc electricitate şi agent termic. Nicuna dintre primării nu a luat măsuri concrete pentru demararea licitaţiilor. Cel mai avansat proiect este la Iaşi, unde primăria a hotărât demararea procedurilor de licitaţie. "E.ON" aşteaptă acum să studieze caietul de sarcini pentru a decide dacă participarea este oportună.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ze cei mai rentabili producatori de energie il nemulteste pe dl. de la E.ON Romania intrucat in materie de energie electrica E.ON ca si CEZ sau alti negustori(trader-i) iau de la stat care-i singurul producator de calibru si dau unde, ati ghicit, tot la stat.

    Le convine actuala faramitare fiindca in felul acesta au marja de manevra considerabila luand la Turceni si vanzand la Hidroelectrica si vice-versa sau exportand ceea ce iau de la Rovinari, Turceni si Hidroelectrica. 

    N-am auzit insa sa fi adus din import energie in tara fiindca desigur nu le-ar mai iesi un profit asa gras in plus nici infrastructura conexiunilor nu e bine pusa la punct in acest sens necesitand investitii pe care traderii privati la fel ca si in cazul productiei nu vor sa si le asume. 

    Sa vedem acum cate din parcurile eoliene se vor materializa ca de anuntat cu surle si trambite ne tot asurzesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb