FRANKLIN TEMPLETON A OBŢINUT UN NOU MANDAT DE ADMINISTRARE La FP, vânzarea merge mai departe

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2015

La FP, vânzarea merge mai departe

Greg Konieczny: "Estimăm că distribuţiile cash vor fi cel puţin 5 bani/acţiune, anul viitor"

Mark Mobius: "Comisioanele de la FP sunt foarte mici pentru asemenea muncă"

Franklin Templeton a obţinut un nou mandat de administrator al Fondului Proprietatea, de doi ani, în urma adunării generale a acţionarilor de ieri, care a împuternicit administratorul să poată vinde până la 30% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele, în anul financiar 2015 şi în anul financiar 2016.

Acţionarii FP au aprobat înlocuirea administratorului actual, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucureşti, cu o altă entitate din grup în vederea conformării cu Directiva 2011/61/UE privind administratorii de fonduri de investiţii alternative şi legile şi reglementările naţionale de implementare a acesteia, însă Greg Konieczny, managerul FP, a anunţat că echipa va rămâne aceeaşi.

În noiembrie 2013, cel mai mare acţionar al FP, Elliott Associates, a impus criterii de performanţă administratorului.

Conform deciziei de atunci, Elliott dorea ca discountul între preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune să fie de cel mult 15% în maxim două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuia să fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.

"Le-am mulţumit acţionarilor că au încă încredere în noi", a spus, Greg Konieczny, în cadrul unei conferinţe de ieri.

Totodată, acţionarii FP au decis reducerea capitalului social subscris de la 10.074.080.745,90 lei, la 9.869.265.720,90 lei, ca urmare a anulării unui număr de 227.572.250 acţiuni proprii dobândite de către Societate în cadrul celui de-al cincilea program de răscumpărare, şi au aprobat autorizarea Administratorului Unic să răscumpere acţiuni FP, certificate de depozit având la bază acţiuni suport sau titluri de interes în legătură cu acţiuni FP.

Acţionarii Fondului au avizat şi propunerea pentru creşterea remuneraţiei brute lunare a fiecărui membru al Comitetului Reprezentanţilor de la suma de 15.000 lei/lună la 20.000 lei/lună, începând cu data de 1 noiembrie 2015, precum şi bugetul aferent anului 2016. Astfel, FP prevede, pentru anul viitor, venituri, din dividende, de 567,5 milioane de lei, în scădere de la 598,3 milioane lei estimat pentru anul în curs, şi un profit net de 454 milioane de lei, cu 3% mai puţin faţă de 468,4 milioane de lei pentru anul în curs.

Greg Konieczny a anunţat că, în acest an, Fondul a primit dividende de 567 milioane de lei.

"Asta se traduce în peste 5 bani pe acţiune, aşa că este corect să estimăm că distribuţiile cash vor fi cel puţin 5 bani/acţiune, anul viitor", a spus domnia sa.

Konieczny a precizat, ieri, că unul dintre motivele discountului mare dintre cotaţia FP şi valoarea unitară a activului net, este structura portofoliului, format în proporţie de peste 50% din acţiuni nelistate, şi faptul că piaţa unde sunt listate restul participaţiilor nu este lichidă. Managerul FP a spus: "Să încerci să vinzi pe volumele actuale din piaţă este aproape imposibil. Orice tranzacţie trebuie să fie structurată într-un plasament privat. În cazul Petrom, am vrea să folosim GDR-uri (certificate globale de depozit)".

Domnul Konieczny mai spus că FP nu este "vânzător disperat", în condiţiile în care Petrom se tranzacţionează la minimul ultimilor trei ani.

Recent, Fondul Proprietatea a vândut 4,15% din acţiunile Romgaz (SNG), pentru 456 milioane lei (103,1 milioane euro), printr-un plasament privat.

Unul dintre motive pentru această vânzare a fost finanţarea programului de răscumpărări, a spus Greg Konieczny.

Domnia sa a precizat că multă lume a fost surprinsă să vadă că 45% din cererea pentru acest plasament a venit din România - 15% din partea investitorilor de retail şi 30% din partea instituţionalilor. Potrivit datelor FP, 29% cererea pentru Romgaz a venit de la investori din Europa Centrală şi de Est (ECE), iar 12% din Scandiavia.

Domnul Konieczny a spus că plasamentul a fost alocat în proporţie de 36% către investitori din România, 34% mergând către ECE.

"După alocare, investitorii din România au cumpărat majoritatea acţiunilor oferite de noi, ceea ce arată că există apetit pentru investiţii în România", a declarat Greg Konieczny.

Domnia sa a mai spus, ieri, că se aşteaptă ca, dacă nu mai apar întârzieri în procesele din instanţă, Hidroelectrica să iasă din insolvenţă în mai-iunie 2016, ceea ce ar însemna că un IPO poate avea loc imediat după vară, întrucât pregătirile au început deja.

În cadrul Adunării Generale, un acţionar a opinat că Franklin Templeton primeşte comisioane prea mari, având în vedere că nu face decât să vândă din portofoliu.

Întrebat despre acest subiect, Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, a râs, după care a spus: "La un alt fond închis pe care îl avem, comisionul este de 2% plus 20% din profiturile pe care le facem.

La FP, facem o muncă imensă. Fiecare analist este în boardurile companiilor, munceşte la reformarea acestora. Să nu mai vorbesc de munca depusă de avocaţii noştri. Avem o grămadă de procese. Este o operaţiune intensă. Comisioanele de la FP sunt foarte mici pentru asemenea muncă. Acţionarii primesc un chilipir".

Acţionarii FP par să fie de aceeaşi părere, având în vedere că propunerile de pe ordinea de zi a AGA de ieri au trecut toate, cu procente de 98-99%.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Daca nu sunteti multumiti de comisioane de ce nu v-ati retras ? Va plateste separat Eliot pentru munca depusa in detrimentul celorlalti actionari ?

    Saptamana trecuta Eliot a cumparat un pachet semnificatib pe care il va vinde in oferta publica accelerata la pretul maxim cu dispensa de la ASF sa poata subscrie peste valoarea ofertei ! Stia de oferta accelerata Eliot ? De la cine a cumparat ? Cumva de la un "client" pitit care a strans actiunile discret pentru a face jocul FT-Eliot ? 

    ASF ar trebui sa investigheze si sa nu mai aprobe suprasubscrierea in oferta . 

    Reforma in boardurile companiilor ??? 

    Un administrator venit prin frauda la conducerea FP e suspect de coruptie !

    1. Gargara am folosit intr-un comentariu anterior.

      Pot schimba in bla, bla ,bla, ..pacaleala FT.. aha,

      Nu mai e cel ce era in proces cu sraraia...... 

      Elliot oare stia front-running cand facea 

      Si Koniezky din piata nu cumpara ? 

      Urmeaza rascumpararea accelerata la 2 RON si va subscrie Elliot tot pachetul !

      Hartiile sunt la aprobat la ASF ... 

      Cel mai frumos o sa fie raspunsul relativ la intrebarea CE de ce nu au mentionat la Data listarii ca de intorc la ROGAAP de la IFRS...PENTRU CA PUTEM. ASA a spus un FREELANCER

    Sa accesezi credit pt a da bani catre Elliott, in conditiile in care esti fond inchis de investitii!!!!!!! Cat de stupid, cat de flagrant, cat de ilegal, cat de mizerabil....ASF este atat de corupta incat deciziile si regulamentele le vin deja redactate de la avocatii Elliott.

    1. daca domnii Ponta SI Dragnea aveau o chimie care se potriveste , intre cele doua institutii se poate observa o relatie de identitate, in esenta bineinteles.

    Sincer sa fiu m-am temut ca investitorii straini de la FP vor schimba administratia.Este adevarat ca criteriilevde performanta nu au fost indeplinite, aceasta din cauze obiective: prabusirea brusca a preturilor la petrol si mai ales poedicile juridica care stau in fata listarii hidroelectrica. Inteleg nemultumirea fata de rezultate dar sa recunoastem ca retributi de 5 bani pe actiune este cel putin corecta. Fara FP BVB ar fi fost si mai mica. FP este model pentru celelalte companii de la bursa. Urez succes noii administratii!

    Administrarea FP ar trebui sa fie exemplu pentru SIFuri ,astfel încât Sifonarea sa se facă catre Actionari si nu catre Management!!!

    1. Sifurile fac investitii,sa crească VUAN pentru actionari!Exemplu :AZUGA TURISM!Apropo noua echipă de management de la SIF1 nu are de gând să ceară recuperarea prejudiciului?aceleasi declaratii sforăitoare ala bilteanu,cu valoare adaugata in plus pentru actionari...mai actionari Sif voi nu vreti cash,după atâtea investitii de succes???

      Mai sunt si obligațiunile Romenergo,cu dobândă colosală(8%/an)!o să vadă banii înapoi la Pastele cailor...

      Trebuiesc aduse inapoi si activele duse ilegal in Cipru prin sif imobiliare mai ales ca guvernul relaxeaza impozitul pe dividende si nu e mai rentabil in cipru !

    Singura greseala facuta de administratorul FP ( in rest n-am ce sa zic, felicitari , chiar faceti treaba buna !) a fost ca nu au vandut o parte din SNP anul trecut cand pretul era la 0,46 lei/act.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb