FRANKLIN TEMPLETON: Fondul Proprietatea este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat

J.P.
Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2021

Fondul Proprietatea este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat

Fondul va contribui la listări cu o parte din acţiunile pe care le deţine în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica, susţine administratorul FP

Fondul este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acţiunile pe care le deţine în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările aşteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi transparenţei, susţine Franklin Templeton, administratorul FP, conform unui comunicat remis redacţiei.

Astăzi, Fondul Proprietatea ("Fondul") sărbătoreşte zece ani de la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti.

Despre acest moment de referinţă, Piotr Rymaszewski, Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea a menţionat: "Comitetul Reprezentanţilor salută eforturile depuse de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea în ultimii zece ani. Fondul nu numai că a generat randamente excelente pentru acţionarii săi, dar, sub administrarea profesionistă şi atentă a administratorului de fond, a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România. Eforturile administratorului în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative şi a transparenţei în companiile din portofoliul Fondului au avut un efect pozitiv pe piaţa de capital locală. Comitetul Reprezentanţilor în cooperare cu Franklin Templeton au deschis calea în această direcţie şi continuă să creadă că această abordare fermă va aduce beneficii tuturor părţilor interesate în viitor."

Despre aniversarea de 10 ani, Manraj Sekhon, Chief Investment Officer, Franklin Templeton Emerging Markets Equity a spus: "Fondul Proprietatea s-a dovedit a fi o poveste de succes pentru România, pentru partenerii Fondului şi pentru Franklin Templeton în calitate de administrator. Apreciem foarte mult angajamentul şi sprijinul acţionarilor Fondului, ale co-acţionarilor companiilor din portofoliu, ale Bursei de Valori Bucureşti, ale Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ale multor altor colaboratori din România. Un alt partener valoros a fost London Stock Exchange, unde Fondul a avut o listare secundară de succes. Continuăm să avem mare încredere în potenţialul pe termen lung al României şi aşteptăm continuarea parteneriatului cu noul Guvern pentru a genera şi mai mulţi ani de reuşite. Considerăm important faptul că Fondul a oferit un model util pentru alte ţări, care poate contribui la sustenabilitatea socială şi economică pe termen lung, prin colaborarea mai multor entităţi."

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania şi Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea a adăugat: "Salut în mod special angajamentul, devotamentul şi ingeniozitatea echipei noastre din Bucureşti, care a făcut faţă numeroaselor provocări cu tenacitate şi determinare. Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. A fost o experienţă plină de satisfacţii, în care echipa a inovat, a deschis drumuri noi şi a contribuit semnificativ la progresul pieţei de capital locale. Mulţumim tuturor partenerilor noştri pentru colaborarea şi sprijinul remarcabil oferit de-a lungul anilor. Privim viitorul cu entuziasm, optimism şi încrederea că vom înregistra în continuare reuşite în România."

De la listarea sa, Fondul a impulsionat continuu piaţa de capital din România şi a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa:

Intre 2011-2020, FP s-a clasat pe locul întâi în topul celor mai tranzacţionate acţiuni la BVB şi pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieţei.

A atras peste 1,8 miliarde de USD sub forma de noi investiţii străine de portofoliu în România şi a sporit semnificativ vizibilitatea ţării în rândul investitorilor internaţionali ce au active în administrare de miliarde de dolari, organizând 22 de conferinţe Investor Day în România, Londra şi New York, participând la 115 road-show-uri şi 131 de conferinţe pentru investitori.

A introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală: programe de răscumpărare de acţiuni (2011), oferte publice de răscumpărare (2013) şi oferte de plasamente private accelerate (2013), care ulterior au devenit populare printre emitenţii locali. De asemenea, a propus primul program de tipul "stock option plan" într-o companie majoritară de stat, Transelectrica (2014), la acel moment parte a portofoliului Fondului.

A încheiat jumătate dintre tranzacţiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare şi plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 - 2020. Tranzacţiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacţiilor speciale şi au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) şi plasamentul privat accelerat Conpet (2014).

25,2% din tranzacţiile cu acţiuni de la BVB au fost realizate cu acţiuni FP în perioada 2011-2020.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe BVB în perioada 2011-2020.

Prin îndeplinirea obiectivului său cheie, FP a clădit un palmares solid în generarea de valoare considerabilă pentru acţionarii săi de la listare până în prezent, după cum urmează:

A înregistrat cel mai ridicat preţ al acţiunii din toate timpurile de 1,53 RON pe acţiune şi cel mai mic discount la tranzacţionare faţă de VAN pe acţiune de 5%

A generat o rentabilitate totală pentru acţionari de peste 350% în RON şi 128% pentru GDR-uri, în timp ce performanţa cumulată a VAN a fost de 141,7%.

A efectuat distribuţii semnificative către acţionari în valoare de 3,7 miliarde USD (13,8 miliarde RON) în perioada 2010-2020

A finalizat unsprezece programe de răscumpărare şi continuă în prezent cu cel de-al doisprezecelea, răscumpărând în total 7,37 miliarde de acţiuni proprii, reprezentând 53,5% din numărul total de acţiuni emise la sfârşitul lunii ianuarie 2011.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa ce au dat soc pa oferta acum vor economia deschisa.

    bravo!  

    cauta pe youtube " Bula Imobiliara 2021 Housing Bubble 2021"  

    Sunt date oficiale din Banca Mondiala si Banca Internationala  

    o sa pun un grafic si cu bula pana la Dumnezeu din UK  

    semnat comenturi "cretine"  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb