Franks: România este o navă ieşită din furtună, reparată, dar urmează o altă şi altă furtună

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 ianuarie 2012

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, că România este din nou pe calea pozitivă, dar că urmează alte provocări, fiind ca o navă ieşită dintr-o furtună, reparată, dar în zare se vede altă furtună şi este nevoie de condiţiile necesare pentru a trece prin ea. Potrivit lui Franks, "sunt nori deasupra Europei", iar România trebuie să navigheze prin aceste ape".

Şeful FMI în România a spus că sunt şi veşti bune şi veşti proaste privind viitorul: "S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică, se pare că şi ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o creştere economică de 2,5%, mai mult decât estimasem şi ne aşteptăm ca şi în 2012 să fie o creştere pozitivă. O veste proastă este însă că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă al românilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decât nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o creştere suplimentară".

În opinia şefului FMI în Româ-nia sunt încă probleme foarte mari care împiedică creşterea, pentru revenire. Astfel, locurile de muncă sunt insuficiente faţă de nevoile românilor, fiind înregistrate foarte mari probleme pentru cei tineri şi cei mai în vârstă.

Franks a susţinut că în România este nevoie de politici care să genereze creştere economică şi majorare de salarii, fiind necesară o îmbunătăţire a sistemului de învăţământ.

În acelaşi timp, Jeffrey Franks a spus că se prefigurează probleme în zona euro, chiar dacă "suntem în drum spre ieşirea din recesiune". Instabilitatea pieţei financiare "se traduce în pedepse severe" pentru ţările Uniunii Europene, iar România trebuie să evite aceste politici economice instabile.

De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat că România ar trebui să redirecţioneze fondurile din domeniul asistenţei sociale doar către cei săraci şi să se concentreze pe cei care au într-adevăr nevoie.

În ceea ce priveşte salariul minim, şeful FMI a spus că, dacă acesta va creşte automat, angajatorii vor face mai puţine angajări, iar angajările trebuie încurajate, astfel încât trebuie găsit un echilibru.

Cu privire la pilonul II de pensii oficialul FMI a susţinut că acesta contribuie la deficit, însă pe termen lung investiţia în pensia privată reprezintă locuri de muncă.

Boc: Guvernul poate analiza doar o uşoară creştere de salarii şi pensii, dar nu deschide robinetul

Guvernul va lua în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi indexare a pensiilor, dar numai condiţionat de stabilitate şi creştere economică, fără să se angajeze în măsuri populiste care pot destabiliza ţara, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.

El a ţinut ca, la începutul şedinţei de guvern, să susţină o declaraţie în faţa jurnaliştilor prin care să clarifice problema creşterii salariilor şi pensiilor.

"Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste, dar aceasta nu înseamnă că nu va respecta angajamentele anunţate încă din luna decembrie, dacă există condiţii", a spus Boc, amintind că Executivul a stabilit încă de la sfârşitul anului trecut că salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite. "Stabilitatea şi susţinerea creşterii economice sunt condiţii pentru a putea discuta de uşoare recuperări a salariilor şi indexări de pensii. Nimeni să nu se aştepte de la Guvern la măsuri populiste care să destabilizeze ţara", a spus Boc.

Premierul a cerut miniştrilor "să rămână în această linie de comunicare prudentă".

Premierul Emil Boc a fost mandatat, ieri, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. "Astăzi (n.r. ieri), membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de ieri dimineaţă a coaliţiei de guvernare. El a făcut acest anunţ fără a exista vreo întrebare a ziariştilor pe această temă. După ce a făcut această declaraţie, Frunzăverde a fost întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi.

"Da, din buget", a răspuns Sorin Frunzăverde, înainte de şedinţa BPN al PDL.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, ieri, la Parlament, că este nevoie de o creştere economică între 1,8 şi 2,3 la sută pentru a fi posibilă indexarea pensiilor şi a salariilor cu câteva procente, maximum 5. "Deocamdată nu avem datele privind creşterea economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere economică care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor pentru că nu este posibil. Sperăm ca această creştere conomică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă", a spus Sulfina Barbu, citată de Mediafax. Ministrul Muncii a subliniat faptul că nici premierul, nici ministrul Finanţelor nu vor putea creşte salariile dacă nu există resurse financiare.

Ialomiţianu: Suntem în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că Guvernul este în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor, arătând că acest lucru a fost cuprins tot timpul în scrisoarea de intenţie cu Fondul. "Suntem în negociere cu FMI, noi tot timpul am cuprins în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că atunci când vom avea o creştere economică şi sustenabilă luăm în calcul şi creşterea pensiilor şi salariilor. O creştere modestă, tot timpul am discutat lucrul acesta", a precizat Ialomiţianu după şedinţa BPN al PDL.

El a spus că nu poate să dea date privind creşterea salariilor, deoarece sunt negocieri cu Fondul şi a arătat că reprezentanţii FMI şi CE au venit cu experţi care analizează prognoza de creştere economică, de creştere a veniturilor, de atragere a fondurilor europene şi investiţiile din buget.

"Sunt multe analize făcute de Fond, noi suntem în negocieri şi, cât suntem în negocieri, nu putem să dăm o cifră", a precizat Ialomiţianu întrebat în legătură cu marja de creştere a pensiilor şi salariilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Criza este folosita de 3 ani de zile pentru ca PDL-ul sa fure TOT aruncand vina pe criza. Da, criza exista in celelalte tari dar nu ca in Romania. De ce sunt lasati sa fure? Pentru ca FMI-ul este adus si lasat sa-si faca treaba adica sa demoleze la propriu Romania. Va mai aduceti aminte de dl Tariceanu care declara ca Romania nu are nevoie sa vina FMI sa-i faca ordine in ograda, ca am depasit de mult acest nivel? Ei, acum PDL-ul cu basescu l-au facut conducatorul tarii pe ... Franks.

    Cum este posibil ca o tara bogata ca Romania sa ajunga in acest hal? Raspunsul este simplu: atitudinea noastra, a oamenilor, individuala dar si colectiva nu exista, nu a fost vizibila. DAR ACUM ESTE! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb