Procurorii financiari din Paris i-au solicitat băncii elveţiene UBS să se prezinte în instanţă ca urmare a suspiciunilor de orchestrare a unei vaste scheme de fraudă fiscală în Franţa, conform unei surse judiciare citate de agenţia Reuters.
Sursa a precizat că procuratura a solicitat ca UBS să răspundă în justiţie pentru ascunderea sumelor provenite din fraudă fiscală, iar sucursala din Franţa a UBS să fie judecată pentru complicitate.
Procuratura a mai solicitat acţionarea în instanţă a lui Raoul Weil, fostul şef al diviziei globale de management al averilor din cadrul UBS, acuzat de evaziune fiscală şi acoperirea ilegală a clienţilor francezi.
Un purtător de cuvant al UBS nu a făcut niciun comentariu cu privire la cele scrise de Reuters.
Magistraţii francezi au la dispoziţie o lună ca să decidă dacă acest caz va merge mai departe, iar reprezentanţii UBS vor apărea sau nu în faţa judecătorilor.
Franţa a lansat o anchetă la UBS după ce un fost angajat a denunţat sistemul prin care banca realizează contabilitate dublă ca să ascundă mişcarea capitalului în Elveţia, în anii 2004-2012. Conform acuzaţiilor, angajaţii UBS au contactat cu diverse ocazii clienţii bogaţi din Franţa ca să-i convingă să-şi ascundă banii în Elveţia.
UBS este acuzată că a utilizat o metodă de contabilitate dublă ca să ascundă mişcarea fondurilor ilicite între cele două ţări.
UBS neagă acuzele şi susţine că implicarea în asemenea operaţiuni financiare nu a fost dovedită.
În primul trimestru din 2016, profitul UBS a scăzut cu 64%, în condiţiile în care toate diviziile sale şi-au redus veniturile. Câştigul a ajuns la 707 milioane de franci elveţieni (741 milioane de dolari), de la 1,98 milioane de franci anul trecut.
Veniturile obţinute de UBS din vânzări au scăzut cu 23% în intervalul de raportare, la 6,8 miliarde de franci.
Divizia de management al averilor din cadrul UBS a obţinut un profit înainte de taxe de 557 milioane de franci, comparativ cu 951 milioane de franci în anul anterior. Această divizie a atras, în primul trimestru din 2016, 15,5 miliarde de franci - sume nete, faţă de ieşirile de 3,4 miliarde de franci din ultimele trei luni ale anului 2015. În ritm anual, sumele atrase de divizia menţionată au sporit cu 6,5%.
1. Nu poate fi extins si la noi?
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2016, 06:19)
Wolksbank nu a facut la fel?
O Bruta intruchipata tot vorbeste de contabilitate dubla, schimbari de sediu la Bcr, e adevarat?