Franţa va oferi expertiză Muntenegrului, victimă a unui atac cibernetic

G.D.
Internaţional / 28 august 2022

Franţa va oferi expertiză Muntenegrului, victimă a unui atac cibernetic

Franţa va oferi expertiză în domeniul securităţii cibernetice instituţiilor guvernamentale din Muntenegru la solicitarea acestei ţări membre NATO, vizată de un atac informatic major asupra instituţiilor sale guvernamentale, informează ieri AFP, potrivit Agerpres.

Este al doilea atac cibernetic într-o săptămână în Muntenegru, la scurt timp după votarea unei moţiuni de cenzură care a dus la răsturnarea guvernului pe 19 august. Unii oficiali muntenegreni văd în acest atac mâna Rusiei, chiar dacă premierul rămâne precaut faţă de această ipoteză.

Sistemele informatice ale mai multor instituţii au fost "infectate", inclusiv cel al ministerului de finanţe, a dezvăluit ieri premierul Dritan Abazovic în cadrul unei conferinţe de presă.

"Guvernul francez răspunde pozitiv solicitării autorităţilor din Muntenegru şi pune la dispoziţie Agenţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) pentru a asigura o misiune de sprijin şi asistenţă în detectarea, analiza şi remedierea securităţii cibernetice", se afirmă într-un comunicat de presă dat publicităţii sâmbătă de ministrul delegat responsabil pentru tranziţia digitală şi telecomunicaţii, Jean-Noël Barrot.

"ANSSI va oferi muntenegrenilor capacitatea sa de analiză şi consiliere, expertiză şi know-how pentru a înţelege situaţia şi a iniţia primele măsuri de remediere imediată".

Ministrul delegat a indicat că această misiune este "în conformitate cu proiectul de creare a unui centru regional pentru dezvoltarea capacităţilor cibernetice, condus de Franţa şi Slovenia, care va avea sediul în Muntenegru". El a mai precizat că "la sfârşitul anului 2021, Franţa avea 45.000 de experţi în securitate cibernetică, adică cu 50% mai mulţi decât în 2018", amintind că, în faţa reapariţiei atacurilor cibernetice,"sunt alocate formării de noi experţi în securitate cibernetică 140 de milioane de euro" ca parte a planului "Franţa 2030", proiect lansat de preşedintele Emmanuel Macron anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb