Fraţii Micula au instituit sechestru pe acţiuni ale Nuclearelectrica şi Conpet

D.F.
Macroeconomie / 4 decembrie 2019

Fraţii Micula au instituit sechestru pe acţiuni ale Nuclearelectrica şi Conpet

Fraţii Ioan şi Viorel Micula şi două societăţi controlate de aceştia - Multipack SRL şi Starmill SRL - au instituit sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de statul român la Nuclearelectrica şi asupra a 5.083.372 de acţiuni pe care statul le are la Conpet Ploieşti, însă executarea este suspendată provizoriu până la soluţionarea cererii de suspendare a executării formulată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit unor rapoarte ale celor două companii remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"În data de 27.11.2019, S.N. Nuclearelectrica SA (SNN) a primit de la Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti 'Mazilu şi Asociaţii' Procesul verbal de sechestru emis în data de 25.11.2019 în Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan şi societăţile Multipack SRL şi Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de statul român la SNN, cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri", se spune în documentul remis marţi de SNN Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, pe 28 noiembrie, societatea Conpet Ploieşti anunţa BVB că, în data de 27.11.2019, a primit de la aceeaşi societate de executări judecătoreşti Procesul Verbal de Sechestru emis în data de 25.11.2019 în acelaşi dosar de executare, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 5.083.372 de acţiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune, pe care statul le deţine la Conpet SA, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Însă, atât SNN, cât şi Conpet, au fost notificate de MFP că executarea este suspendată provizoriu până la soluţionarea cererii de suspendare a executării.

"În data de 27.11.2019, Ministerul Finanţelor Publice a notificat SNN prin adresa nr. 323076 cu privire la faptul că, la acest moment, executarea care face obiectul dosarului sus-menţionat este suspendată provizoriu prin Încheierea de şedinţă din 26.11.2019 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în dosarul nr. 27749/302/2019, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării. SNN va emite rapoarte curente privind evoluţia acestei situaţii", se spune în raportul SNN.

La rândul său, Conpet arată în raportul său transmis BVB: "Menţionăm că în data de 26.11.2019, Ministerul de Finanţe Publice a notificat Conpet SA, prin adresa nr. 323076, cu privire la faptul că la acest moment executarea care face obiectul dosarului sus-menţionat nu mai poate continua, invocând în susţinere Încheierea de şedinţă din data de 26.11.2019 pronunţată în dosarul nr. 27749/302/2019 de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, Secţia a II-a Civilă, prin care a fost admisă cererea formulată de contestatorul statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, dispunându-se suspendarea provizorie a executării silite în Dosarul de executare silită nr. 22/2014 până la soluţionarea cererii de suspendare a executării".

În acelaşi dosar, fraţii Micula au instituit, cu mult timp în urmă, sechestru şi pe conturile Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, chiar premierul Ludovic Orban atrăgând atenţia, pe 6 noiembrie, la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor de către Lucian Bode, că regia se află în pericol de a nu mai putea funcţiona ca urmare a blocării conturilor.

ROMATSA are popriri de 394,9 milioane de euro pe conturi, în urma unui proces câştigat de fraţii Micula împotriva statului român, iar joi voi avea o întâlnire cu reprezentanţii companiei pentru a găsi soluţii de ieşire din această situaţie, a declarat, la rândul său, Lucian Bode, cu acelaşi prilej.

"Poprirea este de 394,9 milioane de euro. Vorbim de procesul câştigat de fraţii Micula, 395 de milioane de euro. Fraţii Micula au câştigat atunci procesul împotriva statului român pentru 84,5 milioane de euro. Până la 395 de milioane sunt dobânzi şi penalităţi. În această situaţie suntem. Sigur, mâine - mâine, nu peste multe zile - o să am o întâlnire cu reprezentanţii companiei să găsim soluţii, să ne adresăm Finanţelor, pentru că nu este vina ROMATSA că este în această situaţie. Împreună cu ANAF vom găsi soluţii pentru a debloca această situaţie", a menţionat Bode, la acea dată.

Instituirea sechestrelor pe conturile companiilor la care acţionar majoritar este statul român a venit în urma încercării de punere în executare a deciziei din 2013 a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care ţara noastră a fost obligată la plata de despăgubiri de peste 331 milioane dolari pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009.

ICSID a obligat statul român să plătească firmelor conduse de fraţii Micula, care au şi cetăţenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi pentru retragerea acestei scheme. Acum, suma de plată se ridică în prezent la peste 331 milioane de dolari

Instituirea sechestrelor pe conturile companiilor la care acţionar majoritar este statul român a venit în urma încercării de punere în executare a deciziei din 2013 a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care ţara noastră a fost obligată la plata de despăgubiri de peste 331 milioane dolari pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009.

ICSID a obligat statul român să plătească firmelor conduse de fraţii Micula, care au şi cetăţenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi pentru retragerea acestei scheme. Acum, suma de plată se ridică în prezent la peste 331 milioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Jegoșii ăștia au îmbolnăvit o țară întreagă cu sucurile Frutti-fresh, iar acum tupeul nesimțiților astora a depășit orice limită.

    Na pozna. Se va intra într-un proces care poate dura ani. Cred ca e si incompetenta statului pe undeva.

    Nu cunosc detaliile acestui dosar, insa exista o practica a Statului Roman de a nu respecta hotararile judecatoresti si de a nu pune in executare titlurile executorii existente impotriva sa ori impotriva unor institutii publice din structura sa. Deasemenea, Statul Roman, nu isi respecta nici propriile reglementari, atunci cand are calitatea de debitor in raport cu diverse persoane (juridice sau fizice), care detin creante impotriva sa. As vrea sa exemplific aici OG 22/2002, privind plata titlurilor executorii de catre institutiile publice , care reglementeza clar ca orice titlu executoriu trebuie platit in maximum 6 luni de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, insa la ora actuala sunt mii de creditori care detin creante impotriva unor institutii publice ale Statului Roman si care asteapta de 10-15 ani si chiar mai multi ani sa li se plateasca aceste creante.Unde se mai intalneste in lumea asta asa ceva, adica Statul in mod direct sau prin structurile din subordine sa nu respecte legea?

    apa moluste zahar si fraeri care sa o cumpere

    1. tuti fruti la muiuti

    Nu am dat facilitati investitorilor si acum ne executa. Ce iti este si cu UE asta, daca iti ajuti firmele tale cu bani imediat sare UE ca este ajutor de stat. Cand vin astea cu executarile atunci companiile sunt ale statului.Oricum UE si cu Hotii si Mafiotii din partidele politice ne-au furat toate resursele. Auzi si tu penalitati si dobanzi mai mari ca suma datorata. Unde sunt structurile statului, dorm sau fac parte din gasca. Maine poimaine vor spune ca fratii Micula sa preia Nuclearelectrica.

    1. Pai dacă se merge pana la capăt în forma asta preiau Conpet.

      Vezi ca nu e vb de Ue

      Parcă niște judecatori americani le-au dat câștig de cauză la ăștia 

      Oare cât o fi spaga la aia de au dat așa soluție?

      Ca nu pricep cum escrocii ăștia au fost prejudiciați de cineva ever. 

      te judeca ciumatii din america vacarii aia

    Asta este factura circului cu placute de inmatriculare, pietei victoriei si a suportului al fratilor suedezi. Praduiala securistilor uniti, inceputa pe vremea ministrului de justitie Predoiu (cel din mandatul actual nu cel de azi) multiplica zecile (nemeritate) in sute de milioane si uite asa cum justitia romana este folosita ca levier in furt. De asta au vrut liberalii sa ajunga la butoane, sa numeasca procurorii care sa strea de sase cand cei "indreptatiti" pradiuesc tara! In numele justitiei !

    Burduf -neica nimeni adica noi cei multi ,branza- SNN, Conpet, Petrol ,Hidro si Electrice Vacarii de la vest pazesc, cand n-ai caini la stana, ca nu cumva sa se atinga de ele cineva fie el si de la est

    Tara beizadelelor

    Este frustrant sa vedem cum niste indivizi la origine verosi ne praduiesc in continuare. in acelasi timp incompetenta autoritatilor de stat este determinanat in acest caz. S-au perindat din 2005 n guverne si 3 mandate prezidentiale. Nimeni nu si-a asumat raspunderea pentru a analiza si decide o solutie cu minim de cheltuieli. Speta este relative simpla, statul a acordat niste facilitati care prin aderarea la UE nu au mai fost premise. O analiza juridica competenta ar fi aratat ca din logica instantei de arbitraj suntem buni de plata si s-ar fi evitat macar penalizarile . S-a mers pe ideia ne judecam si in caz ca se pierde procesul dam vina pe nedreptatea curtii si nimeni nu are o raspundere iar bugetul plin de bani al tarii suporta nota.

    Deci te iei cu mainile de cap cand vezi ce scriu unii.

    1. Ca Frutti Fresh si produsele lor sunt de rahat - asta nu contestam, dar nu face obiectul aici. La fel, daca baietii astia sunt fosti Secu, plantati strategic inainte de '89 si repatriati la fel de strategic la momentul oportun - posibil dar nu face obiectul. 

    2. Ca arbitrii de la tribunalul din America au luat spaga. Nu cred ca acolo e chiar ca la noi. 

    3. De fapt situatia este, cred eu, destul de simpla: cel mai probabil (chiar daca nu ne plac indivizii), ei au dreptate. Trebuie bineinteles sa vedem dosarul ca sa ne pronuntam, dar asa, la suprafata, daca ei au avut niste facilitati si apoi le-au fost taiate, cam au dreptate sa se planga. Ca UE, ca nu stiu ce, astea sunt discutii de finete. Si te poti intreba daca cineva din conducerea statului, la negocierea aderarii noastre la UE, cand a fost vorba de tratatele astea bilaterale pentru protectia investitiilor, a fost prost sau rau intentionat (vrand sa dea drumul tocmai la asemenea procese). Dar asta e o alta poveste.

    4. Asa cum se spune si la opinia 9, au mai fost niste prosti la stat: ca daca astia au avut dreptate si esti bun de plata, macar sa scutesti penalitatile. De fapt, asta merge mana in mana cu ce s-a spus la opinia 3: statul nu prea da ghes sa isi plateasca datoriile catre particulari. 

    1. Sustin intru totul parerea scrisa. Prostia si incompetenta functionarilor guvernului care trebuiau sa se ocupe de problema Micula este de subliniat.

      Daca aceste sume de platit au si alt scop nu conteaza in acest moment. Deja statul nu prea mai este proprietar decit pe ce este nefunctionalbil economic. Vine momentul platii incompetentei, incet.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb