FRAUDĂ CU FONDURI EUROPENE Fost vicepreşedinte a Asociaţiei "Tineri pentru Viitor" şi un angajat bancar, reţinuţi de DNA

Elena Deacu
Anticorupţie / 10 februarie 2015

Actualizare 20:00 UniCredit Ţiriac Bank: "Avem cunoştinţă despre cazul menţionat"

Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank, al căror angajat este Dan Gruia, ne-au transmis că au cunoştinţă despre cazul reţinerii salariatului băncii şi vor lua măsurile care se impun conform prevederilor legale.

---

Fostul vicepreşedinte al Asociaţiei "Tineri Pentru Viitor" Ioana Georgia Deaconu a fost reţinută pentru 24 de ore, pentru că ar fi fraudat fonduri europene, alături de ea fiind reţinut şi un angajat al unei unităţi bancare, pentru complicitate la mai multe infracţiuni.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, în cadrul derulării proiectului "Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice", al cărui beneficiar era Asociaţia "Tineri Pentru Viitor", inculpata Deaconu Georgia Ioana a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), atât la momentul încheierii contractului, cu ocazia depunerii rapoartelor intermediare în vederea obţinerii celor patru tranşe intermediare, cât şi la depunerea raportului final, pentru obţinerea ultimei tranşe de plată, documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete,obţinând pe nedrept fonduri europene în valoare de 95.000 de euro.

De asemenea, inculpata Deaconu Georgia Ioana a schimbat, fără drept, destinaţia unei părţi din sumele de bani primite cu titlu de avans, (4 tranşe a câte 15.712 euro fiecare), pentru cheltuieli de transport şi subzistenţă ale participanţilor la proiect, efectuând cumpărături de la diferiţi comercianţi din municipiul Bucureşti.

Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanţarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activităţi de organizare şi monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică culturală şi lingvistică a participanţilor, cheltuieli de subzistenţă şi cheltuieli legate de transport, având drept scop deplasarea în Spania şi Italia a unui număr de 32 de persoane (4 serii de câte 4 persoane pentru fiecare dintre cele două ţări anterior menţionate) în vederea participării la un training în domeniul managementului de proiect.

În perioada 2010-2011, în contextul derulării a 4 programe operaţionale sectoriale finanţate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), inculpata Deaconu Georgia Ioana, prin intermediul unor societăţi comerciale de tip "fantomă", a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 21.000.000 lei (cca. 5.000.000 euro).

De menţionat este faptul că, în aceste cazuri, certificatele fiscale depuse la dosarele de finanţare ale celor patru proiecte erau false, în ele consemnându-se lipsa datoriilor la bugetul de stat, condiţie esenţială pentru întrunirea cerinţelor de eligibilitate pentru finanţare.

În ceea ce priveşte cheltuirea nejustificată a fondurilor din pre-finanţare, probatoriile administrate relevă faptul că inculpata Deaconu Georgia Ioana, în calitate de manager de proiect, a decontat, în baza unor documente falsificate, contractele de prestări servicii ale experţilor pe termen scurt implicaţi în proiect.

Un alt aspect ce poate fi reţinut în sarcina acesteia, derivă din faptul că, după obţinerea pre-finanţărilor, aceasta a propus spre decontare servicii prestate de către operatori privaţi (câştigători ai procedurilor de achiziţii organizate în cadrul celor patru proiecte), în contextul în care există indicii temeinice că activităţile respective nu au fost efectuate ori au fost realizate o singură dată şi au fost "achitate" şi solicitate spre decontare de patru ori, în fiecare dintre proiecte.

De asemenea, au fost facturate separat servicii de dotare cu aparatură şi accesorii de prezentare a unor săli de conferinţe, deşi acestea dispuneau deja de asemenea facilităţi.

Mai mult decât atât, emiterea facturilor pentru serviciile prestate şi plata acestora au fost realizate înainte de începerea activităţii şi recepţia serviciilor.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, în scopul obţinerii unui împrumut bancar, în numele a două dintre firmele pe care le controla, inculpata Deaconu Georgia Ioana a fost susţinută şi îndrumată de inculpatul Gruia Dan, angajat al unei bănci, care a imaginat un pretins plan de afaceri ce viza extinderea, la nivel naţional, a activităţii comerciale a celor două societăţi.

Acesta din urmă a învăţat-o pe inculpată, în mod concret, să falsifice acte pentru ca împrumutul să-i fie acordat, iar ulterior să justifice cheltuirea finanţării obţinute, prin falsificarea unor facturi care să probeze efectuarea unor plăţi care nu s-au făcut în realitate.

Activităţile inculpatului aveau ca motivaţie promisiunea făcută de inculpată că, după intrarea în posesia banilor, îi vor remite acestuia 2% din suma încasată.

După aprobarea creditului, inculpatul a primit de la inculpata Deaconu Georgia Ioana suma de 3.000 euro din totalul de cca. 80.000 euro (358.000 lei) primiţi ca şi credit de aceasta din urmă.

Imediat după primirea creditului, inculpata Deaconu Georgia Ioana a scos din contul firmei sume mari de bani în numerar.

Cei doi reţinuţi urmează a fi prezentaţi, în cursul zilei de astăzi, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb