Europa şi Rusia sunt condamnate să fie prietene în domeniul energetic întrucât una fără alta sunt mai slabe pe această piaţă, a declarat, ieri, în cadrul FOREN, Christoph Frei, secretarul general al Consiliului Mondial al Energiei (CME).
Domnia sa a explicat: "Trăim vremuri fără precedent, dramatice în sectorul energetic european, în contextul conflictului ruso-ucrainean. Europa trebuie să găsească urgent echilibrul perfect între trei deziderate, respectiv securitate energetică şi diversificarea resurselor, îndeplinirea cerinţelor de mediu şi un preţ suportabil al energiei pentru toţi consumatorii. Europa este încă departe de a găsi soluţii pentru a stabili acest echilibru. Dar Rusia şi Europa nu se pot descurca una fără alta în domeniul energetic".
Oficialul CME apreciază că este normal ca Rusia să îşi diversifice pieţele de desfacere pentru gaze şi afirmă că, în ciuda faptului că a încheiat un acord important de livrare a gazelor cu China, nu va abandona Europa: "Toţi clienţii Rusiei sunt importanţi. Aşa cum noi căutăm surse alternative, ca să ne reducem dependenţa de Rusia, şi Federaţia Rusă caută alte pieţe. Dar asta nu înseamnă că ruşii vor renunţa la piaţa europeană către care au şi dezvoltat o infrastructură importantă".
Christoph Frei a mai declarat că cel mai înţelept lucru pe care-l poate face Europa este să ajungă la o înţelegere cu Rusia pentru a coabita armonios pe piaţa energetică şi a ţinut să menţioneze: "Uitaţi de iluzia că Europa va avea vreodată energie ieftină când are o dependenţă aşa de mare de importul de resurse. Europa trebuie să înţeleagă acest lucru şi să încerce să-şi diversifice resursele, rutele de aprovizionare, dar şi să investească în tehnologie şi cercetare pentru ca energia să fie mai accesibilă pentru consumatori. Europa are cel mai mare preţ al energiei din lume şi trebuie găsit un echilibru între interesul de a avea un mediu curat şi o economie competitivă. Sigur putem încerca să replicăm succesul american cu gazele şi petrolul de şist. Sunt ţări europene care par să aibă resurse, dar acestea trebuie cercetate, atent studiate şi probate. Este un proces care durează foarte mult".
Secretarul general al CME a precizat că principala problemă pentru care România nu atrage mai mulţi investitori este lipsa de stabilitate legislativă şi predictibilitate politică: "Impredictibilitatea politicilor şi legislaţiei reprezintă 80% din cauzele pentru care investitorii ocolesc România. Ţara are resurse foarte bogate de energie care trebuie mult mai bine exploatate, iar capacităţile de producţie trebuie reînnoite. Dacă se elimină problema lipsei de predictbilitate şi instabilităţii o să vedeţi că foarte mulţi investitori vor dezvolta proiecte".
Christoph Frei apreciază că România va putea juca un rol important din punct de vedere energetic în regiune dacă reuşeşte să-şi găsească o strategie energetică echilibrată între cerinţele de mediu, securitatea energetică şi preţuri accesibile pentru energie. Potrivit domniei sale, România ocupă locul 9 la capitolul independenţă energetică, dar este pe locul 70 din punct de vedere al suportailităţii preţurilor.