Producătorul olandez de lactate FrieslandCampina îşi centralizează producţia de brânzeturi la fabrica de la Baciu (judeţul Cluj), unde vor fi relocate întreaga activitate a fabricii din Carei, precum şi operaţiunile de tăiere şi ambalare a brânzei de la unitatea din Târgu Mureş, a anunţat ieri compania, într-un comunicat.
"FrieslandCampina România este forţată să ia aceste măsuri din cauza condiţiilor de piaţă dure, provocate în special de lipsa cererii. Relocându-şi capacitatea de producţie, compania îşi va îmbunătăţi eficienţa şi performanţa, acum şi în viitor. FrieslandCampina România îşi adaptează afacerea la condiţiile de piaţă actuale, pentru a îşi asigura o prezenţă sustenabilă pe termen lung pe piaţa locală", se arată în comunicat.
Conform sursei citate, consumul de produse lactate a scăzut cu peste 6% pe an în ultimii cinci ani, obligând astfel compania să opereze sub capacitatea de producţie în toate fabricile.
FrieslandCampina România estimează că procesul de centralizare a producţiei va fi încheiat în ianuarie 2015. În prezent, în fabrica din Carei lucrează în jur de 130 de persoane, care vor primi sprijinul companiei în conformitate cu contractul colectiv de muncă, inclusiv plăţi compensatorii şi asistenţă în găsirea unor noi locuri de muncă.
Potrivit lui Jan Willem Kivits, directorul general al FrieslandCampina România, centralizarea producţiei de brânzeturi are ca scop îmbunătăţirea fundamentală a performanţei companiei, întrucât actuala capacitate de producţie nu mai este sustenabilă. În prezent, fabrica din Carei operează la mai puţin de 30% din capacitate, a precizat oficialul.
"Această schimbare este un pas necesar ca să facem faţă provocărilor pieţei, să protejăm şi să investim în brandurile noastre locale şi să asigurăm continuitatea afacerii", a mai declarat Kivits.
FrieslandCampina România face parte din compania olandeză FrieslandCampina şi produce lapte de consum, iaurt, brânză, unt şi gustări pe bază de lapte.