FRISON ÎN PIAŢA FINANCIARĂ MONDIALĂ / AURELIAN DOCHIA: "Căderea burselor străine - posibil semnal pentru o schimbare majoră în pieţele financiare"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2018

Foto simbol

Foto simbol

Dochia: "Investitorii se vor deplasa din pieţele de acţiuni către cele de obligaţiuni"

Pârvan: "La dimensiunea bursei româneşti, cu o sumă mică de bani poţi schimba trendul BVB imediat"

Căderea burselor străine este posibil să fie semnalul pentru o schimbare majoră în pieţele financiare, consideră economistul Aurelian Dochia, care opinează că, în acest caz, investitorii se vor deplasa din pieţele de acţiuni către cele de obligaţiuni. Schimbările din economie sunt legate şi de creşterile de dobândă, care se află pe o tendinţă de creştere. "Acest trend crescător al dobânzilor este de bun augur pentru cei care au economii şi îi loveşte în plin pe cei cu datorii mari la bănci", a subliniat domnul Dochia, estimând că structura pieţelor se schimbă.

Evenimentele de pe pieţele de capital din afara ţării reprezintă un semnal şi pentru bursa de la noi, dar mai mult pentru economia autohtonă, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Domnia sa consideră: "La dimensiunea bursei româneşti, cu o sumă mică de bani poţi schimba trendul BVB imediat. În acest context, sigur că ceea ce se întâmplă acum pe bursele străine influenţează şi piaţa noastră de capital, dar este mai mult un semnal pentru economie. Avem o insecuritate în piaţă, întrucât toată lumea se gândeşte în ce să investească banii. De fapt, de luni bune ne îndreptăm către o criză care se anunţa pentru finalul anului trecut - începutul anului în curs. Iată că, deşi prima lună din 2018 a fost una bună din punct de vedere economic, acum brusc s-a întâmplat ceva". Potrivit domnului Pârvan, evenimentele internaţionale constituie rezultatul unui cumul de surse de incertitudini care vin dinspre Germania, Italia, SUA, dar şi China, "unde se duc pe rând reprezentanţi din diverse ţări europene pentru a încerca să-şi consolideze relaţiile".

Potrivit lui Cristian Pârvan, dacă activăm într-o economie funcţională, atunci şi noi suntem conectaţi la pieţele externe, cea mai mare influenţă urmând să se resimtă în industrie: "Dacă evoluţiile europene sunt negative, atunci şi exporturile noastre se vor resimţi, pentru că suntem legaţi de UE şi orice strănut din Uniunea Europeană ne va afecta şi pe noi. Legat de acest aspect, cursurile de schimb reprezintă o chestiune geo-politică, pentru SUA fiind convenabil un dolar slab, dar nu şi pentru Europa, întrucât exporturile devin mai ieftine la americani decât la europeni. Consecinţa pentru noi este un leu care se devalorizează".

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a spus că, deşi fără îndoială căderea burselor externe va avea un ricoşeu în structura comerţului exterior din orice ţară, totuşi contractele de export nu sunt legate nemijlocit de bursele de valori.

Conform domnului Ionescu, bursele de valori sunt influenţate în primul rând de speculanţi, apoi de factorii politici şi abia în ultimul rând de mediul economic. În acest context, preşedintele ANEIR nu vede o influenţă semnificativă, pe termen scurt, a evenimentelor de pe pieţele de capital din străinate asupra exporturilor şi importurilor de la noi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl Pârvan are perfecta dreptate : "La dimensiunea bursei româneşti, cu o sumă mică de bani poţi schimba trendul BVB imediat".

    Interesante mi se par miscarile de trupe care se petrec la inchiderea bursei inainte de ora 18. Poate ar fi interesant pt ASF sa verifice putin ce se intampla. Este drept , n-am urmarit toate actiunile , dar spre exemplu, mi-a atras atentia SNG imediat dupa ultima data de ex-dividend.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb