Primarul Dominic Fritz a declarat că în timp ce spitalele sunt încărcate cu cazurile COVID-19, iar timişorenii încearcă să-şi organizeze viaţa în carantină, PNL Timiş pare "să saboteze tot efortul timişorenilor şi al timişenilor de a ieşi din această situaţie critică, cu riscul de prelungire a carantinei", relatează Agerpres.
Edilul a răspuns, astfel, acuzaţiilor pe care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, i le-a adus, luni seara, când a afirmat, între altele, că "primarul Dominic Fritz, care este şi preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Timişoara, a avut cadrul contextual şi instrumentele, dar nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de COVID de la Biroul de Urbanism, nu testează angajaţii, nu are proceduri interne şi a expus astfel populaţia la infectare, în trei cazuri prezentate în presă (...)".
Dominic Fritz afirmă, într-o postare pe Facebook, că Alin Nica a început să-l atace "într-o mişcare evident politicianistă, pentru a uni facţiunile din partid (PNL Timiş, n.r.) înainte de alegerile pentru şefia PNL Timiş". Potrivit acestuia, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, al cărui vicepreşedinte este Alin Nica, a carantinat în ultimele luni 17 localităţi, unele de mai multe ori, cum sunt Dumbrăviţa (de şase ori), Giroc (de trei ori) sau Dudeştii Noi, dar Nica nu a criticat public deciziile de carantinare luate de CJSU.
"A lansat o salvă de informaţii trunchiate (Alin Nica, n.r.) şi acuzaţii, unele de-a dreptul bizare. Ba că am muşamalizat infecţiile din Direcţia de Urbanism, deşi le-am anunţat într-o conferinţă de presă de acum două săptămâni. Ba că nu am trimis Poliţia Locală să facă controale, deşi ştie că Poliţia Locală de un an este în subordinea MAI, tocmai ca să ajute la combaterea pandemiei. Ba că nu am forţat firmele din Timişoara să folosească telemunca, deşi are informaţia că acest lucru nu este decis de primar, ci doar de către angajatori (...). Dilema cu care s-a confruntat CJSU este tocmai că singurul cadru în care măsurile de restricţii pot fi adaptate local faţă de cele naţionale este cel de carantinare", explică Dominic Fritz.
Primarul a subliniat că din afirmaţiile şefului administraţiei judeţene a reţinut "un reproş" pe care-l va ancheta, legat de faptul că "nu s-au luat destule măsuri de precauţie în mijloacele de transport în comun. Deşi am primit mai multe asigurări că Societatea de Transport Public Timişoara face toate eforturile necesare, că tramvaiele şi autobuzele nu sunt supraaglomerate, nu voi ezita să cer demiterea directorului STPT (Nicolae Bitea, PNL, n.r.), dacă Alin Nica are dreptate".
Dominic Fritz enumeră măsurile anti-COVID luate de primărie, între care faptul că Timişoara are două spitale COVID finanţate din bani de la bugetul local, respectiv cel de Boli Infecţioase "Victor Babeş" şi Spitalul Municipal (care au primit această destinaţie din urmă cu un an, n.r.); parteneriate încheiate cu societatea civilă şi cu mediul privat pentru a furniza oxigen acasă pacienţilor COVID-19 din judeţ; carantinarea, în Timişoara, a peste 1.200 de migranţi în ultimele patru luni; extinderea programului cu publicul şi la Evidenţa populaţiei, la 12 ore pe zi, pentru a evita aglomerarea; introducerea unui nou site web de informare zilnică asupra situaţiei COVID-19; s-au creat centre de vaccinare; crearea unui call-center pentru programări la vaccin şi pentru cazuri sociale în carantină; echipe mobile pentru ajutor la domiciliu prin Direcţia de Asistenţă Locală; acordarea de milioane de lei în reduceri de impozite pentru întreprinderile afectate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2021, 13:53)
do-mi-nic ! do-mi-nic !