FT: Gaură de 12 miliarde lire în finanţele publice ale Marii Britanii

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 septembrie 2011

Miniştrii Cabinetului britanic vor fi informaţi, în această toamnă, despre apariţia unei găuri de 12 miliarde lire sterline (13,8 miliarde euro) în finanţele publice, anunţ care ameninţă să deraieze strategia coaliţiei de guvernare privind reducerea deficitului bugetar, informează cotidianul Financial Times (FT).

Publicaţia a reprodus modelul de creditare guvernamentală folosit de Biroul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), instituţie independentă, care a ajuns la concluzia că deficitul structural pentru 2011-2012 este acum cu 12 miliarde de lire (circa 25%) mai mare decât se estima anterior.

În cele două luni rămase până la discursul ministrului de Finanţe, din 29 noiembrie, coaliţia de guvernare are de ales între extinderea măsurilor de austeritate, introducerea de noi reduceri de cheltuieli sau majorarea taxelor în vederea echilibrării bugetului.

Un ministru a declarat, citat de FT, că au avut loc "discuţii agonizante" în ultimele luni privind posibilitatea ca Trezoreria să înăsprească şi mai mult politicile fiscale, dacă deficitul structural va fi mai mare decât s-a anticipat.

Readucerea finanţelor publice la normal pentru următorul exerciţiu bugetar ar necesita măsuri echivalente cu majorarea TVA de la 20% la 22,5%. FT arată că nu a fost luată, deocamdată, o decizie în acest sens, însă unii specialişti ai Trezoreriei consideră că vor trebui adoptate noi măsuri fiscale în situaţia dată.

Unii miniştri britanici cunosc situaţia finanţelor publice şi ar prefera continuarea măsurilor de austeritate pentru reducerea deficitului, în locul introducerii de noi taxe, susţine FT.

Cercetarea cotidianului britanic, efectuată pe parcursul verii, a arătat o capacitate de rezervă a economiei mai redusă decât anticipa anterior OBR, situaţie care va forţa instituţia să prognozeze o creştere economică mai lentă în următorii ani şi noi derapaje în reducerea deficitului.

Economiştii folosesc estimările privind capacitatea de rezervă ca să determine nivelul de împrumut al guvernului, care va fi anulat de recuperarea economică, respectiv sumele care necesită majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli pentru a fi eliminate.

În luna martie, OBR a estimat că actualul deficit bugetar va fi de 99 miliarde lire sterline pentru 2011-2012, din care 49 miliarde lire este structural şi necesită adoptarea de măsuri în parlament. La momentul respectiv, preşedintele OBR, Robert Chote, a justificat aceste cifre pe baza estimărilor privind o capacitate de rezervă de 3,9% din venitul naţional pentru 2011-2012.

Dar, Banca Angliei şi Fondul Monetar Internaţional au avertizat, recent, că apar tot mai multe dovezi care indică o capacitate de rezervă mult mai mică decât cea anticipată, astfel că recupererea va fi mai slabă.

Potrivit calculelor FT, realizate după metodologia OBR, în cea mai bună situaţie, deficitul structural pentru 2011-2012 este de 61 de miliarde lire sterline, nu de 49 miliarde.

FT a prezentat OBR calculele efectuate, iar biroul a admis că acestea respectă metodologia instituţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb