FT: Marile bănci centrale deţin o cincime din datoriile guvernelor ţărilor lor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2017

O analiză FT arată că Federal Reserve, BCE, Banca Japoniei, Banca Angliei, Banca Elveţiei şi cea a Suediei au, în total, active de peste 15 trilioane de dolari

Cele mai importante bănci centrale din lume deţin, în prezent, o cincime din datoria totală a guvernelor ţărilor lor, scrie Financial Times (FT), menţionând că această situaţie arată amploarea provocării cu care se vor confrunta instituţiile de credit la momentul la care vor elimina măsurile de stimulare fără precedent luate în ultimul deceniu. De la apariţia crizei financiare, cele mai mari bănci centrale din lume au efectuat achiziţii la scară largă de obligaţiuni şi alte titluri de valoare, în încercarea de a stimula economia globală, reducând costurile de împrumut pentru gospodării şi companii, notează FT.

Conform unei analize realizate de publicaţia britanică în baza datelor FMI, cele şase bănci centrale majore care s-au angajat în măsuri de relaxare cantitativă în ultimul deceniu - Federal Reserve din Statele Unite, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Japoniei, Banca Angliei, Banca Elveţiei şi cea a Suediei - deţin, în total, active de peste 15 trilioane de dolari, cifra depăşind de mai bine de patru ori nivelul anterior crizei.

Din suma menţionată, peste 9 trilioane de dolari reprezintă obligaţiuni guvernamentale, ceea ce înseamnă o cincime din cele 46 de trilioane de dolari - datorii ale guvernelor. Conform FT, bilanţul total al BCE l-a depăşit recent pe cel al Fed, în dolari. Acum, BCE deţine active de 4,9 trilioane de dolari, inclusiv obligaţiuni guvernamentale din zona euro de aproape 2 trilioane de dolari.

Şi bilanţul Băncii Japoniei l-a depăşit pe cel al Fed, cu deţineri de 4,53 de trilioane de dolari, din care 85% sunt titluri guvernamentale nipone.

FT scrie că achiziţiile de obligaţiuni de către băncile centrale au afectat profund pieţele din întreaga lume, ducând investitorii într-o "vânătoare" de randamente care a creat o eră a unei volatilităţi fără precedent, în care obligaţiunile din categoria junk au devenit cel mai performant activ de după criza financiară, au sporit fluxurile de numerar pe pieţele emergente, iar indicii bursieri au atins niveluri record. Richard Turnill, strateg-şef în cadrul BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a declarat că deşi măsurile de relaxare cantitativă au susţinut umflarea preţurilor tuturor activelor, acestea nu au fost singurul factor care a influenţat preţurile obligaţiunilor guvernamentale. Richard Turnill aminteşte, în acest context, modificările reglementărilor efectuate de la izbucnirea crizei financiare care le-au impus unor investitori să deţină mai multe active de calitate.

În opinia sa, randamentele bondurilor vor creşte treptat, în condiţiile în care normalizarea politicilor va fi un proces gradual, desfăşurat de-a lungul timpului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb