Funcţionarea a doi operatori de energie - imposibilă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 martie 2012

Funcţionarea a doi operatori de energie - imposibilă

Funcţionarea, în paralel, a doi operatori ai pieţei de energie nu este posibilă, susţin specialiştii din piaţa de profil, după ce Bursa Română de Mărfuri (BRM) a propus Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) unele norme pentru organizarea şi funcţionarea ringului contractelor bilaterale pentru energie electrică în cadrul pieţei pe care o administrează.

Sursele citate susţin că există mai multe motive pentru care energia nu ar putea fi tranzacţionată şi prin OPCOM şi prin BRM: "Majoritatea costurilor OPCOM sunt fixe. Dacă vom avea doi operatori de genul OPCOM vom avea de două ori aceste costuri fixe. În acelaşi timp, poate că preţurile vor scădea în mică măsură, dar participarea la piaţă va fi împărţită între cei doi operatori, întrucât concurenţa va fi între operatori, nu între pieţe. Costurile de tranzacţionare nu au cum să scadă; din contră, ele vor creşte. Preţul PZU (n.r. Piaţa pentru Ziua Următoare) este preţ de referinţă. Dacă vom avea doi operatori, care va mai fi preţul relevant pentru negocierea de contracte?"

Proiectul de lege a energiei aprobat la finalul săptămânii trecute prevede că pieţele centralizate care ţin de sectorul energiei trebuie să funcţioneze într-un singur operator, au mai spus specialiştii din piaţă, adăugând că Uniunea Europeană a dat ca termen anul 2014 pentru unificarea pieţei la nivel european: "Noi mergem pe direcţia bună, dar în sens invers. OPCOM este integral reglementat, BRM merge pe autoreglementare. În aceste condiţii, nu putem avea o concurenţă loială".

Singura ţară cu două burse de energie este Anglia, potrivit surselor citate, care au subliniat că reglementatorul celor doi operatori consideră că acest lucru este "în neregulă".

Germania a avut două burse de energie, însă ele au fost unificate. În prezent, nemţii şi francezii au un singur operator, care acoperă Franţa, Germania, Elveţia şi o parte din Austria.

În Peninsula Iberică, funcţiile operatorului pieţei de energie au fost împărţite în două - partea fizică şi partea financiară.

Bursa din regiunea nordică acoperă Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia şi o ţară baltică. Specialiştii din piaţa de energie au spus că urmează ca acest operator să se cupleze cu N-V Europei, printr-o linie subacvatică.

În timp ce bursa din Ungaria funcţionează cu ajutorul OPCOM, Bulgaria nu are un operator de energie.

În Cehia şi Slovacia există două entităţi de sine stătătoare, care se vor cupla şi la care intenţionează să se cupleze şi România, pentru a forma o bursă regională pentru piaţa de electricitate. Potrivit surselor citate, în cadrul acesteia, furnizorul de servicii va stabili preţul pe regiune, iar OPCOM va continua să presteze serviciile aferente.

Documentul postat pe site-ul ANRE, care conţine propunerile BRM pentru întocmirea normelor de organizare şi funcţionare a ringului contractelor bilaterale pentru energie electrică în cadrul pieţei pe care o administrează arată că Piaţa centralizată Intra - Zilnică (IZ) ar urma să fie administrată de BRM în cooperare cu Bursa de la Viena - EXXA.

Regulile IZ creează un cadru centralizat de piaţă pentru vânzarea şi cumpărarea energiei electrice de către participanţii la piaţa angro de electricitate din România şi ţările asociate, necesar pentru facilitarea formării unei pieţe angro de energie electrică în condiţii de concurenţă, transparenţă şi nediscriminare, reducerea cos-turilor de echilibrare în PE a energiei electrice, stabilirea preţurilor de referinţă pentru alte tranzacţii din piaţa angro, optimizarea utilizării capacităţilor de interconexiune cu ţările vecine şi convergenţa/egalizarea Preţurilor Regionale. Tranzacţiile pe IZ sunt încheiate pentru fiecare oră a fiecărei Zi de Tranzacţionare, mai arată documentul, menţionând că IZ cuprinde pieţe independente pentru fiecare Interval de Tranzacţionare al Zilei de Livrare. Fiecare tranzacţie corespunde unei livrări de energie electrică la o putere constantă de-a lungul Intervalului de Tranzacţionare respectiv.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Filiala Electrica Transilvania Sud cumpara energie pe BRM prin terminalul de la Brasov administrat de angajati ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice (SISE) din Brasov. Astfel contractele devin bilaterale, cu consecintele deja cunoscute.In spatele acestora se afla directorul comercial al SISE care este si presedintele CA al CET Brasov in numele careia manipuleaza pacura,CLU sau...alti combustibili care ajung apoi pe piata. Cine isi inchipuie ca BRM este o institutie transparenta, vorbind doar de pct de lucru din Brasov, care la un moment dat functiona in cladirea SISE, se inseala amarnic !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb