Furtuna Boris, taifunul Yagi şi impactul devastator al inundaţiilor

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 17 septembrie

Mii de persoane au fost evacuate din calea apelor, în timp ce echipele de intervenţie continuau să salveze oameni din zonele inundate. (Sursa foto: facebook /Mihaita Mancila, primarul comunei Pechea, judeţul Galati)

Mii de persoane au fost evacuate din calea apelor, în timp ce echipele de intervenţie continuau să salveze oameni din zonele inundate. (Sursa foto: facebook /Mihaita Mancila, primarul comunei Pechea, judeţul Galati)

English Version

Lumea stă sub semnul inundaţiilor. Necazurile curg şuvoi din Europa până în Asia. Furtuna Boris a adus haos şi suferinţă în Europa Centrală şi de Est, lăsând în urma sa victime şi pagube materiale uriaşe. Această furtună puternică a afectat mai multe ţări, printre care Austria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi România, cauzând inundaţii masive, evacuări şi pierderi de vieţi omeneşti. Bilanţul tragic al dezastrului este un semnal de alarmă privind intensificarea evenimentelor meteorologice extreme, care afectează tot mai frecvent regiuni extinse din Europa şi din lume.

Moartea unui pompier în Austria

Unul dintre cele mai cutremurătoare incidente ale furtunii Boris s-a petrecut în Austria, unde un pompier şi-a pierdut viaţa în timp ce intervenea pentru a combate inundaţiile. Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul Austriei Inferioare, a anunţat tragedia într-o conferinţă de presă, subliniind faptul că situaţia din regiune este extrem de gravă. Austria Inferioară a fost declarată zonă calamitată, în timp ce autorităţile locale şi echipele de salvare se străduiau să facă faţă situaţiei critice din teren.

De asemenea, Polonia şi Republica Cehă s-au confruntat cu pierderi de vieţi omeneşti şi numeroase persoane dispărute. În Polonia, o persoană s-a înecat, iar în Republica Cehă, patru persoane au fost date dispărute după ce au fost surprinse de viiturile provocate de creşterea bruscă a nivelului râurilor. Ploile torenţiale şi râurile ieşite din matcă au lovit cu o forţă devastatoare, provocând evacuări în masă şi blocaje în infrastructură.

Impactul furtunii în România

Furtuna Boris nu a cruţat nici România, unde au fost înregistrate şapte decese în sud-estul ţării din cauza inundaţiilor şi ploilor abundente, alte persoane fiind date dispărute. Mii de persoane au fost evacuate din calea apelor, în timp ce echipele de intervenţie continuau să salveze oameni din zonele inundate. Operaţiunile de salvare sunt în plină desfăşurare şi în Polonia şi Republica Cehă, unde sute de mii de locuinţe au rămas fără electricitate. Nivelul extrem al precipitaţiilor a generat o criză majoră în aceste ţări, barajele cedând sub presiunea apelor, iar râurile depăşindu-şi limitele normale de debit. În Polonia, apele râurilor au provocat mari inundaţii în sud-vestul ţării, regiunea Klodzko fiind grav afectată. Digurile din oraşe precum Glucholazy şi Ladek Zdroj au fost depăşite, obligând autorităţile să evacueze aproximativ 1.600 de persoane. Barajele din Polonia şi Republica Cehă, construite cu decenii în urmă pentru a preveni astfel de dezastre, s-au confruntat cu presiuni imense. Barajul din sudul Poloniei, construit în Valea Klodzko, a cedat sâmbătă seara, inundând sate şi oraşe din aval. Rezervorul barajului, care poate reţine aproape un milion de metri cubi de apă, nu a mai putut face faţă cantităţii istorice de precipitaţii căzute în doar câteva zile.

Situaţia este agravată şi de faptul că infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor, deşi consolidată după inundaţiile devastatoare din 2002, nu a fost suficientă pentru a proteja complet împotriva furiei naturii. Stephan Pernkopf, viceguvernatorul Austriei Inferioare, a avertizat că sistemele de protecţie sunt testate la limitele lor.

Eforturi de salvare şi apeluri internaţionale pentru ajutor

În Polonia, autorităţile au cerut ajutorul armatei pentru a sprijini echipele de pompieri care luptau cu inundaţiile. În acelaşi timp, premierul polonez Donald Tusk a făcut apel la populaţie să rămână în zone sigure, pentru a evita alte tragedii. Eforturi similare au avut loc şi în Republica Cehă, unde poliţia şi armata au fost mobilizate pentru a gestiona criza. Ploile abundente şi vânturile puternice au cauzat şi întreruperi masive de electricitate. În Republica Cehă, peste 60.000 de gospodării au rămas fără electricitate, iar în Praga şi alte oraşe mari au fost ridicate bariere de protecţie pentru a preveni inundarea centrului oraşului.

Taifunul Yagi a făcut prăpăd în Myanmar

Bilanţul pierderilor de vieţi provocate de taifunul Yagi în Myanmar s-a înrăutăţit, urcând la 74 de morţi şi 89 dispăruţi, a indicat Global New Light of Myanmar. Bilanţul precedent raportase 33 de morţi şi peste 235.000 de persoane strămutate. Potrivit datelor oficiale, inundaţiile şi alunecările de teren au ucis aproape 350 de persoane în Myanmar, Vietnam, Laos şi Thailanda, în urma taifunului Yagi care a lovit regiunea weekendul trecut.

Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în Birmania, potrivit jurnalului, care adaugă că inundaţiile au distrus peste 65.000 de case şi cinci baraje.

Zone întinse de teren agricol au fost inundate în centrul ţării, în special în jurul capitalei Naypyidaw, iar în regiunile muntoase au fost raportate alunecări de teren. Cu drumuri şi poduri avariate şi linii telefonice şi de internet întrerupte, este dificil să strângi informaţii despre situaţie, scrie AFP. Şeful juntei militare, Min Aung Hlaing, a cerut ajutor internaţional pentru a face faţă acestor inundaţii, un demers rar, puterea împiedicând în trecut ajutorul umanitar din străinătate. Inundaţiile au înrăutăţit situaţia din ţară, scena unui război civil de când junta a preluat puterea în 2021. Aceste violenţe au forţat peste 2,7 milioane de persoane să-şi părăsească locuinţele.

Viitorul climatic incert

Inundaţiile devastatoare reprezintă doar un alt semnal de alarmă în privinţa schimbărilor climatice şi a intensificării fenomenelor meteorologice extreme. Aceste fenomene, din ce în ce mai frecvente şi mai severe, subliniază nevoia urgentă de acţiuni globale pentru combaterea schimbărilor climatice şi adaptarea infrastructurii la noile realităţi. În concluzie, furtuna Boris a lăsat o amprentă adâncă asupra Europei Centrale şi de Est, iar tragediile umane şi distrugerile materiale rezultate din această furtună ar trebui să servească drept un semnal clar pentru guverne şi comunităţi să investească mai mult în măsuri de prevenire şi protecţie împotriva dezastrelor naturale. Solidaritatea şi cooperarea internaţională vor fi esenţiale pentru a ajuta ţările afectate să se redreseze şi să fie mai bine pregătite în faţa provocărilor climatice viitoare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Realitatea este ca s-au facut lucrari de ochii lumii in albiile de rauri si afluenti, pe ideea ca nu va ploua atat de tare... Uite ca a plouat atat de tare.. !

    . ZICEA UN OM LA GALATI

    OMUL SPUNEA ADEVARUL 

    MULTI AU PRIMIT BANI DE LA APIA=ILEGAL SI NU S A FACUT NIMIC 

    AU PAMANTURILE LUATE ABUZIV DE LA OAMENI,AU FALSIFICAT SEMNATURI,AU LUAT DOCUMENTE DIN ARHIVA PRIMARIILOR CU STIINTA CELOR DIN PRIMARII SI CADASTRU SI ACUMM.........SUNT BOGATI 

    DNA CAND II VERIFICATI--EX. LUPU IOAN -UN BATRAN DE PESTE 70 ANI CARE FACE LEGEA SI LE RADE IN FATA OAMENILOR-LOC.OCNITA,COM TEACA,JUD. B-N 

    SI MULTI ALTII DIN TEACA SI OCNITA ,JUD.B-N 

    DNA,POLITIAAAAAAAAAA CE FACETI( POLITIA DIN TEACA MANA IN MANA CU TOTI -MARGINEAN IUSTIN A LUAT TOT CE A PUTUT ILEGAL DIN OCNITA,TEACA,JUD B-N-DE VREO 1 LUNA SI JUMATATE CAND A LUCRAT ELECTRICA A LUAT STALPI DE BETON ,DE ELECTRICITATE SI DUSI IN SPATE LA STANA LA OI 7 STALPI; ALTA INCALCARE A LEGII -SISTEMELE DE APA AU FOST INTRODUSE SI PROGRAMUL INCHEIAT,INSA LUI MARGINEAN IUSTIN L A BAGAT PE GRATISIN LUNA LUI AUGUST SI MULTE ALTE NEREGULI... 

    DNAAAAAAAAAAAAA

    dar, nimeni nu da doi bani pe asigurarile, asa zis "obligatorii". Daca-i lege, majoritatea lumii se sustrage. Autoritatile nu au nici um mijloc de constrangere???, vai de astfel de "autoritati"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb