Fuziunea Bucureştiului cu Sibiul ar dubla valoarea Bursei

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie 2007

Fuziunea Bucureştiului cu Sibiul ar dubla valoarea Bursei

Dinamica Bursei sibiene a devansat-o pe cea a Bucureştiului, în anul 2006

Competiţia declanşată între Bursa de la Bucureşti şi cea sibiană, odată cu anunţul din octombrie că nu mai fuzionează între ele, a debutat cu declaraţii ameninţătoare de ambele părţi - fiecare bursă spunea că îşi va adăuga câte un ring de tranzacţionare din specialitatea celeilalte -, care ameninţări, până acum, n-au fost puse în practică.

Nici Bucureştiul nu tranzacţionează derivate, încă, nici Sibiul nu tranzacţionează spot, încă.

De aceea, comparaţia evoluţiilor celor două pieţe este, poate, improprie - cum ai compara verde cu ascuţit.

Cu toate acestea, cele două Burse pot fi comparate în dinamică - creşterile fiecăreia în raport cu sine.

Sub acest criteriu, Sibiul a surclasat Bucureştiul, prezentând, la sfârşitul anului 2006 o creştere valorică faţă de sine (în 2005) de 12,20%, comparativ cu Bursa din Capitală care a înregistrat o creştere de doar 1,23%.

Însăşi valoarea absolută, totală, a tranzacţiilor din Sibiu, pe anul 2006, a depăşit-o pe cea bucureşteană cu 1,2 milioane de RON.

Desigur, chiar dacă sub criteriul valoric orice comparaţie este validă, totuşi trebuie păstrate unele rezerve provenind din faptul că, la derivate, banii vehiculaţi spre compensare reprezintă doar diferenţe valorice, iar nu valoarea integrală afişată.

În prezent, fiecare dintre cele două burse tatonează alianţe internaţionale şi eventuale fuziuni cu burse din străinătate.

Ar fi destul de hazliu să fie cumpărate amândouă de aceeaşi bursă străină, fuzionând prin intermediar.

Dacă ele s-ar uni acum , atunci am dobândi o bursă a cărei valoare ar fi dublă faţă de cea a fiecăreia.

Nici aşa n-ar fi cine ştie ce, dar, orişicât!...

Analiză comparativă

Comparativ cu 2005, piaţa la vedere a înregistrat anul trecut un regres din punct de vedere al volumului total tranzacţionat. În 2006 au fost transferate doar 10,67 miliarde de titluri, cu 26,82% mai puţin decât în anul precedent. În ceea ce priveşte valoarea totală a acestor tranzacţii, însă, anul 2006 a adus o creştere de 23% până la 8,38 miliarde lei pentru piaţa spot de la Bucureşti. Astfel, putem concluziona că scăderea numărului de acţiuni transferate a fost suplinită într-o oarecare măsură de aprecierea cotaţiilor emitenţilor listaţi la BVB.

Sectorul petrolier a fost de departe cel mai atractiv pentru investitori în ultimii doi ani. În 2006, au fost tranzacţionate 7,65 miliarde de titluri aparţinând companiilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa şi "Petrom" Bucureşti, fiind în scădere cu 32% faţă de nivelul înregistrat cu un an în urmă.

De altfel, şi rulajul total s-a diminuat cu 13% până la 1,54 miliarde lei.

Ca valoare de tranzacţionare, însă, SIF-urile au ocupat prima poziţie a clasamentului, cu un rulaj de 5,1 miliarde lei (în creştere cu 52% faţă de anul 2005).

În sectorul bancar au fost transferate anul trecut 941,15 milioane acţiuni faţă de 1,09 miliarde în 2005, dar valoare tranzacţiilor a urcat cu 5,2% până la 1,72 miliarde lei.

Pe piaţa futures, anul trecut au fost tranzacţionate în total 6,33 miliarde acţiuni, adică de trei ori mai multe titluri decât în 2005. Valoarea transferurilor s-a ridicat la 9,6 miliarde lei faţă de 787 milioane lei, nivel înregistrat în 2005.

Investitorii au manifestat pe această piaţă, ca şi pe spot, cel mai mare interes pentru acţiunile societăţilor din domeniul petrolier, anul trecut fiind transferate aici 2,96 miliarde de acţiuni (cu 78% mai mult decât în 2005). Rulajul sectorului a urcat cu 188% până la 575 miloane lei.

SIF-urile au prezentat cel mai ridicat ritm de creştere din piaţa la termen atât din punct de vedere al lichidităţii, cât şi în ceea ce priveşte rulajul. Astfel, volumul de tranzacţionare s-a cifrat anul trecut la 2,96 miliarde titluri, în timp ce în 2005 era de doar 259 milioane acţiuni, iar rulajul a urcat de la 440 milioane lei în 2005 la 8,47 miliarde lei în 2006.

În sectorul bancar pe piaţa futures s-au transferat 122 milioane acţiuni în 2005, pentru ca anul următor nivelul să urce la 400 milioane. Tranzacţiile au totalizat 556 milioane lei în 2006, cu 279% mai mult decât în anul anterior.

Diana Dorobanţu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb