Fuziunea BVB - Rasdaq se izbeşte de orgolii

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2004

Fuziunea celor două pieţe - Rasdaq şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - nu mai este privită de actorii lor doar ca o măsură necesară constituirii unei singure pieţe puternice, ci, mai nou, ca o luptă pentru putere. Orgoliile reprezentanţilor celor două părţi au răbufnit sîmbătă şi duminică în la adunarea generală a asociaţiei Bursei de Valori. În cadrul ultimului punct al ordinii de zi - diverse - Siminel Andrei, preşedintele Rasdaq şi al ANSVM, a propus să fie votată convocarea unei noi AGA pentru alegerea unui comitet unic de conducere al celor două pieţe, progresînd în procesul fuziunii după modelul Unirii Principatelor Române. Propunerea a fost motivată prin faptul că, după mai bine de un an, CNVM nu a adoptat cadrul legal care să permită fuziunea. Tă-răgănarea CNVM i-a determinat pe reprezentanţii celor două pie-ţe să înceapă, în ultimul semes-tru din 2003, pre-gătirea fuziunii pie-ţelor măcar din punct de vedere tehnic, prin transferarea tran-zac-ţionarii unui prim lot de societăţi listate pe Rasdaq către sistemul pus la dis-poziţie de BVB. Cele două pieţe au astăzi acelaşi sediu, derulează un număr semnificativ de programe în comun, dar sînt societăţi cu organizare diferită. Propunerea domnului Andrei avea nevoie de o susţinere din partea a cel puţin 35 de membri. Numai că, atunci cînd s-a pus problema ca unificarea celor două pieţe să facă acest pas înainte, s-au adunat doar 21 de voturi favorabile, fără să se mai facă socoteala prezenţilor care se împuţinaseră de-a lungul des-fă-şu-ră-rii şedinţei, astfel că prezidiul s-a grăbit să declare lucrările închise, consfinţind o decizie negativă. Votul a stîrnit controverse între participanţi, unii sus-ţinînd că ar fi trebuit luată în calcul prezenţa din acel moment, iar nu cea de la începutul şedinţei. Alţii care, iniţial, au fost de acord cu propunerea în şedinţa de a doua zi, s-au răz-gîndit, susţi-nînd că nu au mandat să o voteze. Mulţi dintre cei care au revenit asupra deciziei erau repre-zentanţi ai societăţilor de brokeraj ale băncilor.

Sergiu Oprescu, preşedintele BVB, ne-a declarat că un comitet unic al Rasdaq şi al Bursei de Valori Bucureşti ar fi putut fi declarat în afara legii, deoarece prevederile actuale ale legislaţiei nu permit ca membrii de conducere să se regăsească în cele două pieţe. Siminel Andrei care a lansat propunerea comitetului unic crede însă că brokerii trebuie să depăşească barierele artificiale ridicate de doi-trei membri ai comitetului BVB, care, pentru că nu mai sînt activi în piaţă, se tem că nu îşi vor mai găsi locul într-un nou comitet: \"Cu mult peste interesele personale se află interesul României, al emitenţilor şi al investitorilor locali de a avea o piaţă puternică. Vorbim despre fuziune de aproape un an şi a venit timpul să facem ceva mai mult\". Respingînd ideea că brokerii ar fi votat împotriva fuziunii celor două pieţe, Septimiu Stoica, membru în comitetul BVB, ne-a declarat că voturile nu au fost date împortriva acestei idei, ci pentru că alegerea unui comitet unic al pieţelor ar fi fost nepermisă de legea în vigoare.

Marius Plugaru, membru în co-mitetul BVB susţine de asemenea că brokerii nu sînt împotriva fuziunii dintre Rasdaq şi BVB: \"În bugetul Bursei propus pentru 2004 au fost stabilite cheltuieli pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice şi pentru programul de marketing agreat cu ANSVM şi Rasdaq. Separat au existat dis-cuţii ca BVB să preia Rasdaq pentru a reduce timpul necesar aferent procesului de fuziune\".

În aprilie, vor avea loc alegerile pentru noii membri din conducerea ANSVM şi Rasdaq, întrucît expiră mandatul lor. Propunerea lui Siminel Andrei de alegere a unui nou comitet al Bursei viza tocmai desemnarea aceloraşi membri şi în conducerea Rasdaq.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Şi când de gândeşti ce şuturi la ţurloaie îşi cărau pentru mai nimica ... vremuri romantice, de mult apuse. Ţara noastră aur poartă ...noi facem ce ştim mai bine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb