Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, ieri, că a discutat cu primarul interimar al Capitalei şi conducerile RADET (distribuitorul de agent termic din Capitală) şi ELCEN (producătorul de agent termic) şi a dat asigurări că bucureştenii nu vor avea probleme cu căldura la iarnă. Domnia sa apreciază colaborarea tot mai bună dintre RADET şi ELCEN şi a menţionat că, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă şi un dispecerat unic, care să acţioneze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic, conform unui comunicat remis redacţiei.
În acest context, ministrul Gerea a spus: "RADET are, deocamdată, o mare problemă financiară. S-a discutat în mai multe rânduri despre fuziunea ELCEN cu RADET. Din motive juridice, apărute mai ales în decembrie anul trecut, acest proiect a fost stopat. Nici nu se poate ca acela care are datorii să-l înghită pe cel căruia are să îi plătească datoriile. Sunt analizate două soluţii care au ca efect lichidarea tuturor datoriilor şi penalităţilor: transferul unei părţi din ELCEN către Primăria Capitalei sau falimentul RADET - ceea ce presupune că, infrastructura rămâne în proprietatea municipalităţii - şi constituirea unui alt RADET, fără datorii. Vă asigur, însă, că măsurile pe care le vom aplica vor fi acelea convenite cu toate părţile implicate în proiect".
Oficialul a ţinut să atragă atenţia asupra situaţiei deficitare în care se află sectorul termiei din ţara noastră, apreciind că deşi producţia de energie termică este un serviciu esenţial, nu a fost luat în considerare aşa cum ar fi trebuit. "S-a mers din inerţie, nedimensionând capacitatile de producţie şi transport. S-a ajuns la mutarea consumatorilor de la sistemul centralizat, la cel individual", a completat ministrul.
Referitor la soluţiile propuse şi strategia guvernamentală în domeniu, Andrei Gerea a declarat că doreşte să susţină redimensionarea şi reabilitarea producţiei de energie termică în sistem centralizat. La nivel european există o tendinţă de revenire către sistemul centralizat, pentru că acesta este mai eficient, mai prietenos cu mediul, mai accesibil pentru consumatorul final. "Trebuie să ne concentrăm pe o dimensionare corectă a capacităţilor de producţie de energie termică", a mai declarat domnul Gerea.
De asemenea, Ministerul Energiei mai are în vedere schimbări de ordin legislativ, respectiv o lege a energiei termice, care trebuie să răspundă noilor provocări din domeniu. Instituţia are în vedere eficienţa energetică, fără de care nu se poate vorbi de un sistem performant şi fără de care nu poate fi oferit un serviciu eficient la un preţ competitiv.
În ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în domeniu, ministrul a indicat necesitatea folosirii fondurilor europene disponibile prin Programul Infrastructură Mare.