G20: "Ne vom abţine de la devalorizarea concurenţială a monedelor"

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 februarie 2013

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare

Miniştrii de finanţe şi bancherii din G20 (grupul statelor dezvoltate şi emergente) au promis să nu devalorizeze monedele naţionale ca să obţină avantaje comerciale, conform declaraţiei comune de la finele reuniunii desfăşurate în zilele de 15 şi 16 februarie, în capitala Rusiei, Moscova.

Participanţii la reuniunea G20 au încercat astfel să calmeze temerile potrivit cărora guvernele folosesc cursul de schimb ca "armă economică".

Declaraţia comună susţine că "membrii G20 se vor abţine de la o devalorizare concurenţială a monedelor" şi "se vor opune tuturor formelor de protecţionism, menţinând pieţele deschise". Conform G20, "volatilitatea excesivă a fluxurilor financiare şi mişcările dezordonate ale cursului de schimb au implicaţii nefavorabile asupra stabilităţii economice şi financiare".

În ultima vreme au apărut tot mai multe temeri că guvernele încearcă să slăbească ratele cursului de schimb valutar în vederea susţinerii creşterii economice prin exporturi. Japonia este suspectată că încearcă să-şi devalorizeze moneda, care a pierdut 7% anul acesta, după ce noul premier Shinzo Abe a pledat pentru relaxarea politicii monetare în vederea combaterii deflaţiei.

Oficialii de la Tokyo au negat, în reuniunea de la Moscova, că au acţionat pentru deprecierea yenului, argumentând că această scădere a fost un rezultat al eforturilor lor de redresare a economiei şi ea reprezintă un succes de care vor beneficia pertenerii comerciali ai ţării.

"Politica noastră monetară este concentrată pe eliminarea deflaţiei şi stabilizare economiei prin realizarea unei creşteri sustenabile", a declarat guvernatorul Băncii Japoniei, Masaaki Shirakawa.

Pe de altă parte, participanţii la reuniunea G20 au declarat că deşi riscurile la adresa economiei mondiale s-au redus, creşterea este, în continuare, foarte slabă, iar rata şomajului prea mare în multe ţări. Potrivit G20, această situaţie solicită multe măsuri pentru transformarea zonei euro într-o uniune economică şi monetară mai puternică, pentru rezolvarea incertitudinilor privind bugetul SUA şi stimularea cererii interne în ţările cu excedent comercial ridicat.

Prezent la reuniunea G20, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat că economia zonei euro se va redresa lent anul acesta.

"Pe termen scurt, perspectivele zonei euro se îmbunătăţesc, deşi previziunile arată că economia se va redresa într-un ritm lent în cursul acestui an", a afirmat comisarul european.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb