Liderii G20 au recunoscut, la recentul summit din Antalya, că reducerea inegalităţii, crearea de locuri de muncă şi asigurarea incluziunii sociale sunt esenţiale pentru o economie stabilă, potrivit L20 (organismul care reprezintă interesele salariaţilor la nivelul Grupului primelor 20 de puteri economice din lume).
Conform L20, liderii G20 au admis, pentru prima oară, că sporirea inegalităţii este "un risc major pentru coeziunea socială", iar obiectivul Grupului este susţinerea creşterii economiei. Totodată, G20 a făcut apel la ministerele Finanţelor şi Muncii din lume să-şi revizuiască strategiile de creştere şi planurile de angajări, în vederea consolidării măsurilor împotriva inegalităţii. L20 arată că liderii G20 s-au angajat să implementeze priorităţile privind veniturile şi inegalităţile, care recunosc nevoia consolidării instituţiilor pieţei muncii, rolul salariilor minime şi al contractelor colective de muncă. Dar, L20 consideră că acest lucru "nu reprezintă nimic" atâta vreme cât guvernele naţionale nu vor implementa priorităţile menţionate.
Potrivit L20, sunt necesare măsuri pe termen scurt pentru creşterea expansiunii economice, dat fiind că şomajul global încă este cu 30% mai mare faţă de nivelul de dinaintea crizei.
John Evans, secretar general al TUAC (Comisia de Consultanţă a Sindicaliştilor), afirmă: "Liderii G20 au vorbit despre politici economice solide, însă este nevoie de un stimulent pentru investiţii publice şi salarii (...) Recent, OECD a făcut apel la măsuri colective pentru creşterea investiţiilor publice în Europa, dar acestea trebuie să fie urmate de acţiuni ale guvernelor". Conform spuselor lui John Evans, preţul eşecului în aceste acţiuni reprezintă riscul unei recesiuni viitoare.
Şefii de stat şi de guvern din G20 au adoptat, ieri, planul de luptă împotriva evaziuni fiscale a multinaţionalelor pus la punct de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit comunicatului G20, transmite AFP, conform Agerpres.
Statele G20 subliniază că este "crucial" ca proiectul să înregistreze o "punere în practică largă şi coerentă", în special cu privire la subiectul delicat al acordurilor încheiate între administraţiile fiscale şi companiile multinaţionale. Liderii G20 au "încurajat" şi ţările în curs de dezvoltare să se alăture eforturilor lor, ca răspuns la criticile venite de la mai multe organizaţii non-guvernamentale care le reproşează ţărilor bogate că negociază într-un cerc restrâns.
Planul OECD, care are drept obiectiv limitarea capacităţii marilor companii de a evita plata impozitelor graţie unor strategii contabile sofisticate, prevede, de exemplu, obligativitatea ca firmele multinaţionale să-şi dezvăluie rezultatele financiare şi contribuţiile fiscale plătite pentru fiecare ţară în parte. Acest plan ar urma să se finalizeze printr-un amplu tratat multilateral care să limiteze practicile agresive de "optimizare fiscală".