GABRIEL BIRIŞ, AVOCAT: "Există un elan distructiv asupra noastră din care câştigă ruşii"

A.I.
Macroeconomie / 23 februarie 2019

Gabriel Biriş

Gabriel Biriş

Există un elan distructiv dat de o serie de măsuri implementate de Guvern, ultima şi cea mai importantă fiind Ordonanţa de Urgenţă n.r. 114/2018, care au potenţialul de destabiliza ţara noastră şi din care câştigă doar ruşii, este de părere avocatul Gabriel Biriş, care a precizat ieri seară, în cadrul unei conferinţe organizate de Finmedia, că este ca şi cum o putere străină ostilă şi-a pus oamenii la guvernare şi ne macină din interior.

Gabriel Biriş a spus: "Încerc să schiţez un răspuns cu privire la care este, cel puţin în opinia mea, raţiunea din spatele acestei cavalcade de modificări care a blocat, mai mult sau mai puţin, exploatarea gazului din Marea Neagră. A lovit exploatarea gazului onshore. A lovit tot lanţul de energie electrică. A lovit sistemul bancar. A lovit Pilonul II de pensii. A lovit în sectorul telecom. Practic, o sumă de măsuri care blochează sectoare".

Avocatul a adăugat: "Vedem că în condiţiile în care este nevoie de investiţii în energie electrică, tu vii cu o taxă de 2% pe cifra de afaceri aplicată în lanţ, care este de zece ori mai mare decât cea anterioară, despre care ANRE spune că se aplică şi pe anul trecut".

Potrivit lui Gabriel Biriş, prima măsură din suita de atacuri la adresa economiei ţării noastre şi a capacităţii sale de a fi un actor important în zonă, este păstrarea Mării Negre ca lac rusesc, prin legea offshore.

"Să nu vă uitaţi la Black Sea Oil Gas, care a declarat că începe investiţiile în exploatare, pentru că aceasta are un alt profil al investitorului. Acolo, în spate, sunt nişte fonduri, nu este un investitor strategic. Aceştia (n.r. investitorii strategici) nu au luat hotărârea şi nici nu o vor lua", a spus avocatul, care a adăugat: "Interesele noastre sunt să avem investiţii, să luăm redevenţe, să dăm locuri de muncă. Cât timp gazul stă pe fundul mării, avem doar discuţii".

Gabriel Biriş a subliniat că, atunci când este vorba de investiţii, în primul rând este vorba de încredere, iar în momentul în care piaţa îşi pierde încrederea în Guvern, cu toţii avem de suferit.

Avocatul a adăugat: "Nu a fost suficient că au blocat investiţiile în exploatarea din Marea Neagră, au lovit şi în producţia de gaz onshore. Dar de ce doar de gaz, nu şi de petrol? Adică noi, în momentul de faţă, plafonăm preţul de vânzare pentru gazul onshore, dar în acelaşi timp cerem redevenţa la preţul de pe bursa de la Baumgarten, deci o creştem procentual. De ce facem chestia asta? De ce doar pe gaz?".

Totodată, Gabriel Biriş a subliniat că plafonarea preţului la gaze este valabilă doar pentru producători, nu şi pentru traderi.

"Vom vedea cum o să apară nişte băieţi deştepţi, şi uite aşa se fac banii", a spus avocatul.

În continuare, Gabriel Biriş a precizat că Pilonul II de pensii a fost mutilat, atât prin comisioane, dar mai ales prin cerinţa de capital care, în opinia sa, este năucitoare, administratorii fondurilor private obligatorii fiind nevoiţi să aibă un aport cumulat de capital de circa 800 milioane de euro.

"Niciodată nu am mai văzut ceva de o asemenea amploare şi atât de multe rele într-un singur loc", a punctat Gabriel Biriş.

Legat de plata defalcată a TVA, măsură prevăzută în Ordonanţa 23/2017, avocatul a spus: "Mai ţineţi minte cu cât elan creator a venit domnul Mişa, plângând la televizor, şi ne spunea că îşi iubeşte ţara dar că trebuie să reducem evaziunea? Avem vreun raport cu privire la impactul acestei Ordonanţe Split TVA? Nu a adus niciun leu în plus la buget. Decât poate la sfârşitul anului trecut când, ca urmare a modificărilor din Parlament, unii s-au grăbit să-şi plătească datoriile mai vechi, pentru care oricum ar fi putut fi executaţi silit. (...) Nu avem nicio analiză de impact, avem însă un infringement".

De asemenea, Gabriel Biriş a punctat că, în opinia sa, asistăm la cea mai neagră perioadă din istoria consultărilor dintre Ministerul Finanţelor şi Mediul de Afaceri.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Așa și?

    Buzăianu ce spune? E bine în Elveția? Grupul Monaco nu e cu rușii?

    Cel mai de succes este al lui Iohannis.

    M-am uitat prin CV.

    Ma uit si in postare si va inteleg partial "framantarile" existentiale financiar - juridice si "nivelul" acestora. 

    Dar in afara de o pozitionare "prietenoasa" fata de "lanturile" de interese ale companiilor, nu cred ca abordarea d-voastra are sau va putea avea vreodata vreo "valoare" pentru mine, ca simplu "martian". 

    Inteleg ca principala d-voastra functie a fost cea de secretar (in fine).

    Si mai e o adaugire "de stat" (si sunt doua variante,) de stat cum sta lumea pe banca, la poarta sau "de stat" ca entitate si aici (dupa enumerarile, toate "romanesti) as intreba in numele carui stat vorbiti? 

    1. Băiatul ăsta se poziționează întotdeauna conform orientării propagandei securiste. Este un antreprenor foarte informat. Imediat ce prmește informația, o livrează presei. :))))))))

      Socialismul bolșevic corporatist ține de USRI. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb