GABRIEL DUMITRAŞCU: "Preţul reglementat al gazelor pentru populaţie a fost mai mare decât cel de pe piaţa liberă"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 martie 2017

"Preţul reglementat al gazelor pentru populaţie a fost mai mare decât cel de pe piaţa liberă"

"Guvernul se opune liberalizării pieţei gazelor, din cauza renunţării la supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare, sub incidenţa căreia intră producătorii şi furnizorii de gaze naturale, ceea ce s-ar traduce prin neîncasarea unor venituri la bugetul de stat de peste 850 milioane lei, anual"

Politicieni şi instituţii ale statului ne mint, cultivând ideea că reglementarea preţului la gaze se face ca să protejeze buzunarul cetăţenilor, susţine Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei.

Domnia sa apreciază: "Această manipularea a opiniei publice favorizează interesele financiare ale anumitor companii, dar şi ale statului, astfel câştigând, nejustificat, sume mari de bani pe seama manipulării şi dezinformării consumatorilor".

Preţul "special" reglementat al gazelor pentru protecţia socială a populaţiei, în mod paradoxal, a fost mai mare decât preţul gazelor pe piaţă liberă, susţine Gabriel Dumitraşcu, menţionând: "Comparând evoluţia preţului gazelor în perioada 1999 - 2014, rezultă că preţul gazelor pe piaţă reglementată, destinat doar consumului casnic şi termoficării, deşi a fost stabilit administrativ de către stat a prezentat o creştere de 18,20 ori. În aceaşi perioadă, preţul gazelor pe piaţă liberă, destinat consumului comercial, a prezentat o creştere de doar 12,80 ori".

În opinia domnului Dumitraşcu, Guvernul se opune liberalizării pieţei gazelor, întrucât acest lucru ar însemna inclusiv renunţarea la supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare, sub incidenţa căreia intră producătorii şi furnizorii de gaze naturale, ceea ce s-ar traduce prin neîncasarea unor venituri la bugetul de stat de peste 850 milioane lei, anual.

O economie este performantă dacă gradul de liberalizare al pieţelor este ridicat şi este caracterizată de transparenţă, concurenţă şi nediscriminare, lucru valabil şi pentru energie şi gaze, reglementând clar, dar strict, doar monopolurile naturale, este de părere Gabriel Dumitraşcu, adăugând: "În timp ce piaţa de energie electrică din România a atins performanţe similare cu ale celor mai dezvoltate ţări din Uniunea Europeană, din punct de vedere al gradului de liberalizare, piaţa de gaze se află în extremă cealaltă".

Înainte de liberalizare, preţul energiei electrice depăşea 200 lei/MWh şi a scăzut continuu de atunci, anul trecut fiind în jur de 160 lei/MWh.

România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte gradul de liberalizare al pieţei gazelor, dacă ne comparăm cu ţările care au şi ele producţie proprie de gaze, mai spune Gabriel Dumitraşcu, precizând că paradoxul şi mai mare constă însă în faptul că, în baza evoluţiilor cotaţiilor internaţionale ale gazelor, România a atins deja punctul de convergenţă între preţul gazelor din producţia internă şi cel al gazelor din import, moment în care, conform legii, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) trebuie să renunţe la preţul reglementat.

Practic, piaţa trebuia să fie declarată liberă încă de anul trecut, spune Gabriel Dumitraşcu.

Domnul Dumitraşcu consideră: "De la din 1 decembrie 2012, conform acordului cu FMI şi Comisia Europeană, a început liberalizarea preţurilor la gazele naturale din producţia internă pentru consumatorii non-casnici, iar din iulie 2013 şi pentru cei casnici. Liberalizarea s-a finalizat pentru consumatorii non-casnici în anul 2014, iar pentru cei casnici ar urma să se încheie în anul 2018, cu posibilitatea prelungirii până în 2021. Preţul de achiziţie al gazelor din producţia internă pentru consumatorii casnici în anul 2012 era stabilit de ANRE la 45,71 lei/MWh, ajungând acum la 60 lei/MWh. Având în vedere că veniturile companiilor producătoare de gaze creşteau din motive pur administrative, guvernanţii au introdus plata impozitului de 60% asupra veniturilor suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor la gaze. Actul normativ prevede o formulă de calcul în care este inclus preţul mediu ponderat pentru consumatorii non-casnici, dar care nu poate fi «mai mic de 72 lei/MWh».

Până la 1 iulie 2015, preţul de vânzare către consumatorul casnic şi cel industrial era identic. Astfel, furnizorul achiziţiona gaze pe piaţă liberă la un preţ de circa 78 lei/MWh şi-l vindea la 118 lei/MWh; pentru populaţie achiziţiona gaze la un preţ de 53 lei/MWh (preţ «subvenţionat») şi-l vindea cu 118 lei/MWh.

După 1 iulie 2015, preţurile s-au diferenţiat, furnizorul achiziţiona gaze pe piaţa liberă la un preţ de 78 lei/MWh şi-l vindea la 109,6 lei/MWh; pentru populaţie achiziţiona gaze la un preţ de 60 lei/MWh (preţ «subvenţionat») şi-l vindea cu 130,1 lei/MWh.

Consecinţa a fost că, pentru consumatorul industrial, preţul gazului a scăzut cu 8,4 lei/ MWh, iar pentru populaţie preţul «subvenţionat» a crescut cu 12,1 lei/MWh. Pentru furnizor este mai profitabil să vândă gaze «reglementate» populaţiei (care este amăgită că este protejată), decât pe piaţa liberă. Pentru stat, sunt încă 850 milioane lei încasaţi din suprataxa de la cele 3 milioane de gospodării care folosesc gazul natural, adică peste 280 lei/gospodărie".

Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu declara că liberalizarea preţurilor gazelor naturale pentru populaţie se va face în două etape: piaţa între producători şi furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a preţurilor între furnizori şi clienţii casnici, se va încheia în 2021. Domnia sa susţinea că, în urma analizelor ANRE, până la sfârşitul anului preţul final al gazelor naturale pentru populaţie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb