GABRIEL GRĂDINESCU, VICEPREŞEDINTELE ASF: "ASF a susţinut acest deziderat în cadrul proiectului strategic STEAM"

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2020

Vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară Gabriel Grădinescu

Vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară Gabriel Grădinescu

Acest deziderat al întregii comunităţi din piaţa de capital a fost susţinut încă din anul 2014 de ASF, în cadrul proiectului strategic intitulat STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status), subliniază vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară Gabriel Grădinescu.

Acesta a transmis: "Obiectivul proiectului a fost de facilitare a reclasificării pieţei de capital din România de către furnizorii globali de indici financiari de la categoria Piaţă de Frontieră (Frontier Market) la Piaţă Emergentă (Emerging Market). Cu acest prilej, marcăm, practic, de astăzi (n.r. ieri) intrarea într-o nouă etapă de dezvoltare a Bursei de Valori Bucureşti, în sensul parcursului de la statutul de piaţă emergentă către cel de piaţă dezvoltată.

În ceea ce priveşte contribuţia Autorităţii la atingerea acestui obiectiv (îndrăznesc să spun obiectiv de ţară), aş dori să evidenţiez eforturile susţinute derulate de colegii mei în cadrul proiectului STEAM demarat încă din anul 2014.

În cadrul acestui proiect strategic al Autorităţii am redus barierele legale prin revizuirea legislaţiei primare şi secundare din piaţa de capital, prin:

- emiterea Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiunile de piaţă, care oferă în prezent un cadru legal mai suplu de funcţionare pentru emitenţii cotaţi la bursă;

- emiterea Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, ce a armonizat status quo-ul local cu directiva europeană MiFID 2;

- actualizarea legislaţiei în materie de fonduri de investiţii, cu referire la emiterea Legii nr. 243/2019 privind FIA şi a Legii nr. 29/2017 privind OPCVM (fondurile deschise de investiţii);

emiterea reglementărilor secundare subsecvente elaborate de Autoritate în aplicarea acestor legi.

O altă dimensiune de contribuţie a Autorităţii de Supraveghere Financiară la atingerea acestui statut de piaţă emergentă a fost legată de dezvoltarea pieţei de retail, dezvoltarea pieţei de obligaţiuni (corporative şi titluri de stat, în cooperare cu Ministerul Finanţelor Publice) şi a educaţiei financiare în cadrul întregii pieţe.

Totodată, aş dori să menţionez şi implicarea Autorităţii în consolidarea şi modernizarea infrastructurii pieţei de capital, respectiv pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale. Prima etapă a fost parcursă prin înfiinţarea şi înregistrarea companiei cu rol de Contraparte Centrală la finele anului trecut. În prezent, ne aflăm în etapa premergătoare autorizării Contrapărţii Centrale conform Regulamentului european EMIR (nr. 648/2012), în condiţiile în care această contraparte va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bravo Gradinescule, esti tare! In sfarsit vad un conducator care transmite un mesaj de multumire salariatilor ASF care au contribuit la aceasta realizare!

    1. Are dreptate, totul se face in echipa.Este un adevarat conducator si asta s.a vazut pentru că nu are agenda.Felicitari echipei condusa de dl Gradinescu .

    Putregaiule ,hoț și corupt PINA in măduva oaselor,sluga a lui Dragoi,vezi ca ai zilele numărate in Asf

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb