Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă joi un pas important pentru lansarea Sistemului Naţional Informatic - SINA, ea arătând că începe distribuţia celor 5.000 de tablete cu ajutorul cărora asistenţii sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România, informează news.ro.
Firea precizează că, odată cu implementarea acestui sistem, vor şti, în premieră în România, câţi copii sunt în situaţii de risc, de orice natură, la noi în ţară. Acesta date vor sta la baza Observatorului Naţional al Copilului.
"Copiii, mai bine şi mai uşor protejaţi, sprijiniţi, adoptaţi - în cazul celor abandonaţi de familii. Pas important pentru lansarea Sistemului Naţional Informatic - SINA. Începe distribuţia celor 5.000 de tablete cu ajutorul cărora asistenţii sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România. Odată cu implementarea acestui sistem, vom şti, în premieră în România, câţi copii sunt în situaţii de risc, de orice natură, la noi în ţară. Acesta date vor sta la baza Observatorului Naţional al Copilului", spune ministrul Familiei pe Facebook.
Gabriela Firea arată că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, începe distribuţia echipamentelor informatice către Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din toată ţara şi, ulterior, spre Primării, la serviciile publice de asistenţă socială.
"Este vorba despre 250 de computere performante, 50 de imprimante multifuncţionale şi 5.000 de tablete, toate necesare pentru a lucra în acest sistem informatizat care, îndrăznesc să spun, va revoluţiona modul în care era gândită până acum asistenţa socială în România. Practic, Sistemul Informatic Naţional - SINA va reuni toţi copiii cu probleme din ţară: cei care cresc în familii cu lipsuri materiale grave, fără acces la educaţie, la sistemul de sănătate, cu risc mare de abandon sau care provin dintr-un mediu cu violenţă şi abuzuri. Tot aici vor fi înregistraţi toţi copiii care se află în grija statului, inclusiv cei pentru care a fost deschisă procedura adopţiei", declară Firea.
Potrivit ministrului, "softul care le va permite toate aceste lucruri se află, în acest moment în etapa de proiectare şi dezvoltare a soluţiei informatice şi au toată încrederea că primele teste le vom face în primăvară".
"De asemenea, sistemul va permite simplificarea întregului proces de adopţie. Concret, va fi mult mai uşor atât pentru cei care îşi doresc să devină părinţii unor copii abandonaţi, cât şi pentru autorităţi să aibă acces la servicii electronice. Nu mai trebuie să se prezinte fizic la un ghişeu pentru a depune documente şi toată comunicarea se va face online. Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate judeţele ţării, cu ajutorul tabletelor. Putem constitui, astfel, dosarul electronic al copilului în situaţie de risc: prevenire, protecţie specială, adopţie, dar şi monitorizarea în urma adopţiei", spune Firea.
Gabriela Firea precizează că Sistemul Informatic Naţional va înlocui actualele baze de date şi arhive electronice folosite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cea care derulează acest proiect de amploare, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC) pentru o economie digitală competitivă.
"Investim în acest proiect circa 9 milioane de euro, aproape 8 milioane de euro fiind fonduri europene nerambursabile. Vrem ca acest nou sistem informatic să fie complet funcţional până la sfârşitul acestui an", mai spune ea.