Gabriela Folcuţ, Directorul Executiv al ARB: "Doar 28% dintre români au competenţe digitale de bază, faţă de o medie europeană de 54%"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 aprilie

Gabriela Folcuţ, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: "Practic, 28% dintre români au competenţe digitale de bază faţă de o medie europeană de 54%. Doar 9% dintre români au competenţe digitale mai mult decât elementare, faţă de o medie europeană triplă, de 26%".

Gabriela Folcuţ, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: "Practic, 28% dintre români au competenţe digitale de bază faţă de o medie europeană de 54%. Doar 9% dintre români au competenţe digitale mai mult decât elementare, faţă de o medie europeană triplă, de 26%".

English Version

"Digitalizarea a determinat o intensificare a plăţilor făcute prin canale electronice"

Ţara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de digitalizare, evaluat prin Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), a afirmat ieri Gabriela Folcuţ, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul unei conferinţe găzduită de BNR.

Reprezentantul ARB a spus: "Gradul de incluziune financiară în România este de 69% în rândul persoanelor de peste 15 ani. Într-adevăr, digitalizarea a evoluat foarte mult şi a determinat o intensificare a plăţilor făcute prin canale electronice. În pofida acestui fapt şi a evoluţiilor din ultimii opt ani, în continuare, numerarul este preponderent. Dacă privim în cifre, aproximativ 43% din tranzacţii au fost efectuate cu cardul în anul 2021 şi 57% au reprezentat retragerile în numerar. Altfel spus, la un leu plătit în numerar, s-a plătit doar 0,73 lei prin intermediul cardului".

Gabriala Folcuţ a adăugat: "Un al doilea element este gradul de digitalizare, gradul de cunoaştere a informaţiilor la nivel de competenţă şi, din păcate, România nu ocupă un loc fruntaş din această perspectivă. Avem Indicele economiei şi societăţii digitale (n.r. DESI), iar noi ne plasăm pe locul 27 din 27 în rândul statelor Uniunii Europene. Sunt patru dimensiuni analizate, iar la o singură dimensiune ocupăm locul al cincisprezecelea, la toate celelalte ocupăm locul 27 din 27. Iar la dimensiunea capital uman, unde analizăm competenţele digitale de bază, România se află pe ultimul loc. Practic, 28% dintre români au competenţe digitale de bază faţă de o medie europeană de 54%. Doar 9% dintre români au competenţe digitale mai mult decât elementare, faţă de o medie europeană triplă, de 26%".

Conform unei cercetări realizate de Asociaţia Română a Băncilor în rândul a 4.200 de elevi cu vârsta între 13 şi 15 ani, 90% dintre elevi au răspuns corect la întrebarea de educaţie digitală privind măsurile de siguranţă pentru banii lor. De asemnea, 93,4% dintre cei chestionaţi cunosc ce trebuie să facă un adult pentru a se proteja de fraude în ceea ce priveşte investiţiile, a punctat Gabriala Folcuţ.

"Doar 62,5% dintre elevi ştiu cum se calculează dobânda simplă. 63% dintre elevii chestionaţi cunosc ce este inflaţia. Spun asta deoarece, toate studiile internaţionale au patru întrebări, respectiv - ce este inflaţia, cum se calculează dobânda simplă, cum se calculează dobânda compusă şi ce este diversificarea riscului", a afirmat Directorul Executiv al ARB.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu exista digitalizare si cresterea competentelor financiare fara cresterea nivelului de trai.

    E caru inaintea boilor...  

    Romania e mult mai rurala decat Europa deci mediile nu sunt comparabile.

    Romania are 70% din populatie in rural si mic urban, adica asezari praf cu nivel de trai redus.  

    1. Ca Dumbravita sau Selimbar sau Chiajna? :))

      Mic oras de provincie, saracie lucie, chitzaie lumea de foame pe strazi.

      Au fost trei banci in oras: Raif, Transilvania si BRD.. A mai ramas doar BT... restul s-au carat cu tot cu bancomate.  

      Grosul magazinelor NU au POS.. De fapt numai statia Peco are bancomat si inca 2 furnizori razleti.. restul numai numerar.  

      Cand sa baga salariile si pesniile se formeaza coda la unicul bancomat BT din oras.. care deseori ramane fara bani in el si lumea cu buza umflata la coada.  

      Si atunci stai si te intrebi despre ce intermediere financiara vorbim ?

      Ce o fi incapul Gabrielei Folcutz si a altora ?? 

      În orașele din Transilvania inclusiv în cele mici,e plin cu mașini scumpe foarte multe mașini de teren scumpe plus dacă te uiți la trotuare, vezi doi trei pietoni majoritatea oamenilor circula cu mașina,peste tot vezi cozi de mașini la semafoare,fascinanta și ciudata țară numită Romania,cred ca evaziunea atinge cote maxime

    Astea-s trecatoare. La cat avanseaza IA , nici nu o sa mai avem nevoie de conpetente digitale in masă

    Doar 28% dintre romani au orice fel de competente, nu doar digitale....

    Am un vecin, care are un copil de clasa a 8-a, Mosul a adus un SSD de 1TB pentru ca avea in calculator unul de 250GB, care s-a umplut si Windows-ul tot il atentiona ca nu mai are spatiu de stocare liber. Saptamana trecuta am montat in calculator, copilul a observat ca mai apare o unitate goala, dar nu stia ce este. M-au chemat din nou, am explicat ce este, sa instaleze jocurile pe unitatea noua. Am intrebat ce invata la informatca si mi-a zis ca programare C++, am mutat niste jocuri pe partitia D, unul refuza sa se mute pana nu am facut up date, de la 27GB s-a facut 5xGB si copil se plangea ca dureza mult, internetul este slab, trebuie unul mai performant. Habar nu are ce este sistemul de operare, o partitie, RAM, puterea de procesare, sa verifice viteza intrnetului, dar ei invata peogramare C++. Acasa nu avea instalat programul C++ sa exerseze, nici nu stia numele programului, numai ca iconul programului are 4 patratele de diferite culori. Dar telefon mobil si facebook avea, tot timpul era cu ochi pe mesaje. Asta este Romania Educata.

    1. Peste 20 de ani când robotizarea va fi generalizată Romania se va prăbuși economic, tânără generație de azi va trăi în șomaj și sărăcie,dai seama că jumătate dintre ei sunt analfabeți funcționali ce naiba de digitalizare să faci cu ăștia, generația mea va fi ultimul care scapă cât de cât, acum este un șomaj foarte redus și robotizarea care încă întârzie,dar asta nu va ține mult timp

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb