Galben, portocaliu, roşu, alb, haos

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Miscellanea / 30 ianuarie 2014

Galben, portocaliu, roşu, alb, haos

Viscolul a reuşit să dea peste cap complet autorităţile. Comandamentele de iarnă funcţionează perfect în direct la TV, dar distanţa de la teoretic la practic este destul de mare şi în acest caz. Există nenumărate proceduri şi recomandări, toate de bun simţ, marea problemă este că acestea nu cadrează cu realitatea de pe teren. Toată lumea îşi face perfect treaba, IGSU, Poliţie, Jandarmerie, ministere, miniştri, dar absolut întâmplător autostrăzile sunt închise, la fel şi şcolile, trenurile mai mult nu circulă, iar avioanele care trebuie să plece de pe Aeroportul Otopeni au întârzieri mari. Situaţia din Capitală este definitorie pentru tot ceea ce se întâmplă în zonele afectate de zăpadă.

Primarul General al Capitalei, în stilul propriu, deja consacrat, cu tonul său de părinte care în aceeaşi frază vrea să te şi încurajeze dar şi să te certe, le recomandă bucureştenilor să nu se mai plângă atât de faptul că multe trotuare sunt impracticabile, pentru că oamenii din subordinea sa i-au raportat că totul este curăţat conform standardelor: "Oraşul e viu, trăieşte, marile bulevarde, străzile laterale şi ţesătura de transport în comun sunt funcţionale. Bucureştenii să se plângă mai puţin pentru că trotuarele, de o parte şi de alta a străzilor, atât principale, cât şi laterale, sunt curăţate". Câteva propoziţii mai târziu, edilul admite că sunt probleme, spunând că în ultimele două zile au fost date aproximativ 300 de avertismente agenţilor economici şi persoanelor fizice prin care aceştia au fost somaţi să îndepărteze zăpada de pe trotuare, precum şi amenzi în valoare de 105.000 lei. Că zeci de mii de oameni constată la faţa locului că circulatul pe trotuar a devenit o aventură contează mai puţin.

Chiar şi Poliţia simte nevoia să ofere o recomandare, gratis, pietonii fiind sfătuiţi să nu mai circule pe străzi, ca să nu încurce circulaţia şi să se deplaseze doar pe trotuar. Că acest lucru, aşa cum am mai spus, e aproape imposibil, contează mai puţin, important este că recomandarea este absolut corectă în esenţa ei. Angajaţii RATB nu sunt nici ei foarte impresionaţi de faptul că majoritatea staţiilor mijloacelor de transport în comun arată ca nişte adevărate capcane, menite să frângă oase. Între două amenzi, controlorii ţin să informeze pe cei care îi mai ascultă că "circulatul cu RATB-ul e opţional".

Conducătorii auto au devenit, la rândul lor, inamici publici, inclusiv Sorin Oprescu acuzându-i că încurcă teribil lucrurile: "Nu le mulţumesc celor care-şi lasă maşinile în stradă, împiedicând utilajele de deszăpezire să intre pe străduţele mici. Este adevărat că de la 200 de cazuri, în urmă cu 48 de ore, când şi-au lăsat maşina în stradă, am ajuns la 80-90 şi asta înseamnă că bunul simţ creşte. Pentru că, în final, nu facem altceva decât să ne încurcăm unii pe alţii". În anumite sectoare maşinile parcate neregulamentar sunt ridicate de platforme speciale, stârnind supărarea şoferilor, care acuză autorităţile că acţionează fără cap, maşinile de deszăpezire troienind toate locurile de parcare.

Sfaturile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) sunt şi ele de bun simţ: "Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face un apel către toţi cetăţenii să se informeze permanent asupra condiţiilor meteo folosind toate mijloacele de informare şi să nu pornească la drum decât dacă este necesar, iar în acest caz să echipeze autovehiculele corespunzător anotimpului de iarnă". De asemenea, IGSU recomandă cetăţenilor să pregătească o rezervă de alimente, apă şi combustibil, să păstreze la îndemână uneltele pentru degajarea zăpezii, să asigure mijloace diferite pentru încălzit şi prepararea hranei şi să pregătească mijloace de iluminat independente de reţeaua electrică. Care este noutatea pentru o gospodărie normală? Greu de spus, dar niciodată un sfat nu strică. Operaţia este din nou o adevărată reuşită, contează mai puţin că pacientul este mort!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Numai "desteptii"si o parte din politicieni,cred ca pe viscol se face dezapezire.

    cine intra pe un DRUM INCHIS si solicita ajutor trebuie sa plateasca interventia,asa este in Suedia

    1. deszapezirea se face doar cind s a oprit viscolul,altfel inseamna bani publici aruncati,suedia nu arunca banii cetatenilor

      Ma gandesc sa -i cer ajutor lui Oprescu ca am lasat fereastra deschisa la balcon si mi-a intrat zapada Parerea mea este ca invatam cu narav niste nesimtiti si niste puturosi.O femeie tanara din oras dadea telefon la 112 ca tai ca-su e inzapezit intr-un sat cu cod rosu De cand are statul grija de parintii nostril ? De ce batranii peste 80 de ani nu sunt gazuiti de copii pe timpul iernii.In satele si comunele noastre nu sunt primari si tineri care sa ajute la inundatii la dezapeziri e.t.c? Daca intri acum intr-un sat crezi ca toti sunt morti.Nu misca nimeni.Si povestea cu n-au ce manca e gogonata Pai ce fel de gospodari sunt daca nu stiu sa-si faca o paine(graul s-a facut anul acesta) , daca n-au taiat un porc , daca n-au gaini in curte daca n-au malai? E mai usor sa astepti au toritatile sa-ti dea.--un pensionar--

      Foarte corect: un amic din Ardeal imi spunea ieri ca si-a sunat un fost coleg - stabilit acum intr-o localitate "izolata de ninsori" a considerat ca este un gest normal sa sune fostul coleg si sa-l intrebe de sanatate/ cum se descurca.... mi-a spus ca in loc sa-i multumeasca de telefon, acesta l-a intrebat imediat daca nu stie, se fac colectii,se trimit ajutoare in zona lor?

      Stupefiat si mahnit, ardeleanul I-a strigat in telefon: iesiti mai la poarta si curatati-va zapada; v-ati invatat cu primitul..... 

    Galben, portocaliu, rosu, alb ...haios! astia ne sunt guvernantii rosii. 

    Aceleasi coduri sunt valabile si pentru guvernanti de dinainte.Din cate am vazut si mai si.

    Ce s-a intamlat Make? vezi daca hibernezi! audisparut dioptriile domnului Codita.

    Pai se poate? asta-i democratie? cenzurati?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb