GARANTAREA Seminar AECM despre provocările viitoare pentru schemele de garantare

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2012

"Intenţionăm să continuăm cooperarea constructivă cu instituţiile UE pentru a facilita accesul la finanţare al IMM-urilor, precum şi creşterea PIB-ului şi a numărului de locuri de munca în Uniune", a declarat José Fernando Figueiredo, preşedintele AECM.

"Intenţionăm să continuăm cooperarea constructivă cu instituţiile UE pentru a facilita accesul la finanţare al IMM-urilor, precum şi creşterea PIB-ului şi a numărului de locuri de munca în Uniune", a declarat José Fernando Figueiredo, preşedintele AECM.

  • document ataşat Membrii AECM
    apasă aici pentru a descărca.

    Între 7 şi 9 iunie 2012, Asociaţia Europeană a Societăţilor de Garantare Mutuală (AECM, vezi anexă) organizează Adunarea sa Generală anuală, precum şi Seminarul cu tema "Creşterea economică sus-tenabilă - Provocări Viitoare pentru Schemele de Garantare", cu ocazia celei de a 20-a Aniversări a Asociaţiei.

    Seria de evenimente a fost găzduită cu amabilitate de către şi co-organizată împreună cu cele 4 Organizaţii Membre din România ale AECM: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Fondul Român de Garantare a Creditelor (FRGC) şi Fondul Român de Contragarantare (FRC).

    Seminarul din data de 8 iunie reprezintă o oportunitate pentru a observa performenţele excelente din trecut ale membrilor AECM, din România şi de pretutindeni, în susţinerea accesului la finanţare al IMM-urilor, care întâmpină dificultăţi în toate Statele Membre ale Uniunii Europene din cauza persistenţei decalajelor de piaţă, provocate în special de faptul că sectorul bancar consideră că IMM-urile prezintă riscuri relativ ridicate, parţial ca urmare a lipsei de colateral şi de informaţii. Instituţiile de garantare, prin faptul că înlocuiesc colateralul lipsă cu o garanţie şi, prin experienţa acumulată şi capacitatea proprie de analiză, furnizează informaţii suplimentare băncii partenere, preiau o parte din riscul instituţiei financiare şi, astfel, facilitează creditele către IMM-uri într-o măsură considerabilă. Acest fapt este cel mai bine ilustrat de către o serie de statistici ale AECM.

    La finalul anului trecut (31 decembrie 2011), potrivit datelor provizorii, membrii AECM aveau un portofoliu de aproape 79 miliarde euro, reprezentând aproximativ 140 miliarde euro în credite accesate, ajun-gând la 2,7 milioane IMM-uri sau aproximativ 12% din totalul companiilor din UE. Această performanţă solidă este întărită şi de un ritm rapid de creştere în ultimii douăzeci de ani a activităţii fondurilor de garantare, care s-a majorat aproape cons-t-ant, cu o rată medie de creştere de 9,6%, începând cu anul 2000. În special în timpul recentei crize financiare şi economice din anul 2008, organizaţiile membre ale AECM au fost capabile să răs-pundă rapid şi într-o manieră flexibilă cu o nouă ofertă de produse care să susţină îm-prumuturile des-tinate capitalurilor de lucru pe termen scurt ale IMM-urilor, cu scopul de a reduce dificultăţile generate de criza bancară şi de înăsprirea consecutivă a condiţiilor de creditare.

    Pentru a putea păstra şi în viitor acest rol crucial, seminarul AECM analizează, de asemenea, provocările viitoare pentru sustenabilitatea instituţiilor de garantare a creditelor pentru IMM-uri, care va fi afectată de rezultanta a două evoluţii la nivelul UE:

    - În timp ce implementează acordul Basel III prin intermediul CRD IV, instituţiile UE ar trebui să se asigure că este menţinut efectul pozitiv al garanţiilor oferite de către membrii AECM asupra cerinţelor reglementare cu privire la capitalurile proprii (ale băncilor care finanţează IMM-uri). Sub actuala legislaţie în vigoare, garantarea prin intermediul garanţiilor sau contragaranţiilor din surse publice permit creditorului să aplice o ponderare la risc de 0%. Acest lucru reduce costul capitalului pentru bancă şi încurajează creditarea IMM-urilor. În plus, un coeficient de risc mai scăzut, de 50%, ar trebui să fie aplicat portofoliilor de IMM-uri ale băncilor (faţă de 75% cf. Basel II).

    - Următoarea generaţie de programe de susţinere ale UE (pentru perioada 2014-2020) ar trebui să menţină o focalizare puternică asupra instrumentelor financiare sub formă de contragaranţii pentru ins-tituţiile de garantare a creditelor pentru IMM-uri din Statele Membre. Aceste programe s-au dovedit foarte eficiente în trecut, permiţând membrilor AECM să ofere produse de garantare care se adresează unor deficiente semnificative de piaţă (în finanţarea de companii start-up, transferuri în domeniul afacerilor etc.). Având în vedere că membrii AECM au asigurat implementarea a peste 80% din fonduri ale UE, de exemplu, Programul de Competitivitate şi Inovaţie (CIP), programele care vor urma prin programele COSME, Orizont 2020 şi fondurile structurale ar trebui să se concentreze asupra necesităţilor reale de finanţare ale IMM-urilor. Tuturor intermediarilor potenţiali ar trebui să li se permită un acces egal la aceste programe.

    José Fernando Figueiredo, preşedintele AECM, a declarat: "Intenţionăm să continuăm cooperarea constructivă cu instituţiile UE pentru a facilita accesul la finanţare al IMM-urilor, precum şi creşterea PIB-ului şi a numărului de locuri de muncă în Uniune. Un cadru de reglementare prudenţial care să aibă în vedere în mod adecvat garanţiile pentru IMM-uri şi programe UE dedicate de susţinere cu contragaranţii pentru garanţiile la creditele către IMM-uri vor fi cruciale pentru a atinge acest obiectiv împreună. De asemenea, utilizarea de fonduri structurale de către Statele Membre prin programele operaţionale naţionale, este foarte importană pentru capitalizarea schemelor de garantare a creditelor pentru IMM".

    Anexă - Despre AECM

    AECM are 37 de organizaţii membre care operează în douăzeci de State Membre ale Uniunii Europene, Turcia şi Muntenegru. Membrii săi sunt scheme de garantare mutuale, private, precum şi instituţii publice, care sunt fie fonduri de garantare, fie bănci de dezvoltare având o divizie de garantare. Toţi au în comun misiunea să ofere garanţii pentru creditele destinate IMM-urilor care au proiecte viabile din punct de vedere economic, dar care nu pot să ofere suficient colateral bancar. În anul 2011, organizaţiile membre ale AECM aveau un portofoliu total de garanţii în valoare de 79 miliarde euro.

    AECM reprezintă interesele organizaţiilor sale membre, atât faţă de Instituţiile Europene, precum Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul European, cât şi faţă de alte organizaţii multilaterale, precum Banca Europeană de Investiţii (BEI), Fondul European de Investiţii (FEI), Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) sau Banca Mondială. AECM se ocupă în principal cu aspecte privind reglementarea ajutoarelor de stat relevante pentru schemele de garantare din interiorul pieţei unice, programele europene de sprijin şi supravegherea prudenţială.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb