Garanti Bank: Rata anuală de creştere a PIB-ului a fost revizuită la 2,9%

E.D.
Macroeconomie / 22 iulie 2014

Garanti Bank a revizuit creşterea Produsului Intern Brut (PIB) estimată pentru acest an de la 2,6% la 2,9%, în cel mai recent Raport Macroeconomic Trimestrial, aferent celui de-al doilea trimestru din 2014.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, acest lucru se datorează rezultatelor peste aşteptări din primul trimestru, precum şi perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, pe fondul stabilizării macro, finanţării mai ieftine şi creşterii încrederii în mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori.

Conform Raportului Macroeconomic citat, se aşteaptă o temperare a creşterii producţiei industriale în următoarele trimestre ale anului 2014. Între timp, după o contracţie în primul trimestru al anului şi performanţe slabe în 2013, se previzionează o revenire a sectorului construcţiilor.

Investiţiile publice şi absorbţia fondurilor europene sunt încă mult sub aşteptări şi sub nivelul dorit. Se prognozează, însă, o performanţă a investiţiilor semnificativ mai bună în restul anului 2014, în special pe segmentul lucrărilor de infrastructură. Îmbunătăţirea previzionată a investiţiilor se bazează şi pe proiectele finanţate din fondurile europene, cu precădere cele din segmentul transporturilor.

În ceea ce priveşte dinamica exporturilor, se estimează o încetinire pentru acest an, având în vedere că producţia excepţională de echipamente de transport şi utilaje orientată spre export din 2013 constituie un efect de bază negativ pentru 2014. La capitolul importuri se aşteaptă o accelerare pe fondul revenirii cererii interne. În ansamblu, aceste elemente nu ar trebui să influenţeze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimează să rămână la aproximativ 1,1% din PIB în 2014, fiind acoperit peste 100% de investiţiile străine directe (ISD).

Specialiştii Garanti Bank sunt optimişti în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor străine directe (ISD), care în primele patru luni al anului 2014 a totalizat 785 de milioane de euro, o sumă cu 9% peste cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, iar nivelul prognozat în 2014 este de aproximativ 3 miliarde de euro (2% din PIB).

În perioada următoare, există încă potenţial de intrări de capital străin, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, susţinut de dinamica favorabilă a lichidităţii din ţările dezvoltate, determinând Garanti Bank să ajusteze perspectiva asupra cursului de schimb euro/leu la 4,45 la final de an, de la 4,55 aşa cum se estima iniţial.

Condiţiile favorabile de finanţare în moneda locală ar trebui să rămână motorul creditării pentru perioada următoare.

Revenirea cererii interne ar trebui să se reflecte treptat şi în sectorul finanţării, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului în următoarele trimestre, transmite compania.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).

Garanti Bank este o bancă universală deţinută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua bancă privată din Turcia, ca mărime, cu active consolidate de 77,3 miliarde euro din 31 martie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb