Garanti Bank şi-a modificat prognoza de creştere a PIB, de la 4% la 4,4%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 mai 2018

Prognoza Garanti Bank privind creşterea economică din acest an a fost revizuită la 4,4%, de la estimarea de 4% previzionată de bancă la începutul anului, conform unui comunicat de presă. Acesta arată că evoluţia PIB va fi, cel mai probabil, susţinută, la fel ca în anul anterior, de avansul serviciilor, industriei şi comerţului, conform celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an.

Specialiştii Garanti Bank arată: "Cererea internă continuă să fie stimulată de politica fiscală expansivă, deficitul bugetar ajungând la 3,5% în 2018. Cererea externă pentru bunurile de capital necesare în producţie sau pentru cele de folosinţă îndelungată continuă să crească, o tendinţă observată şi în 2017, pe măsură ce stocul de capital este reînnoit, după erodarea acestuia în anii de după criză".

Pe fondul supraîncălziririi economiei, Banca Naţională a României (BNR) a majorat rata dobânzii cheie de 3 ori în acest an, iar Garanti Bank previzionează încă o majorare până la finalul anului. Astfel, rata dobânzii cheie ar putea încheia anul la 2,75%, faţă de 2,5% în prezent, conform sursei citate.

Aceasta arată că deficitul de cont curent va continua să crească în 2018, însă acesta nu va lua un avans semnificativ, pe fondul apetitului mai puţin ridicat pentru consum, dar şi al încetinirii creşterilor salariale preconizate pentru 2018: "Deficitul de cont curent continuă să fie finanţat de investiţiile străine directe (ISD) şi de fondurile europene, deşi acest lucru s-ar putea să nu mai reflecte realitatea în viitor, mai ales că în primul trimestru se observă deja o scădere a ISD-urilor, faţă de perioada similară de anul trecut, iar tendinţa negativă ar putea continua pe parcursul anului ». Garanti Bank îşi menţine aşteptările privind cursul EUR/RON, care ar urma să ajungă la 4,78, până la finalul anului. Alţi factori, precum sentimentul investitorilor şi realocarea fluxurilor de portofoliu, ar putea juca, de asemenea, un rol.

Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depăşind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, Garanti Bank estimează că ritmul de creştere al creditării se va menţine şi în 2018. Banca anticipează o majorare a împrumuturilor acordate consumatorilor, precum şi un avans moderat al creditelor acordate companiilor, acestea din urmă manifestând o sensibilitate faţă de costurile mai mari de finanţare şi de ritmul mai lent de creştere economică.

Rădulescu, BT: "În primele trei luni ale anului, PIB-ul a avut cea mai slabă evoluţie din al treilea trimestru al lui 2015 şi până acum"

Creşterea economică din primul trimestru al acestui an, de 4%, reprezintă cea mai slabă evoluţie din al treilea trimestru al anului 2015 şi până acum, a spus, ieri, Adrian Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania (BT), citat de Agerpres.

Specialistul a adăugat: "În economia internă, avem semnale că vârful ciclului economic a fost depăşit, oricum am privi. Am văzut datele preliminare, prima citire a PIB-ului pe trimestrul întâi al anului curent, care indică o decelerare a ritmului anual la 4%. Este cea mai slabă evoluţie din trimestrul al treilea 2015 şi foarte probabil această decelerare a fost determinată atât de diminuarea ritmului de creştere din sfera cererii interne, dar şi de deteriorarea contribuţiei cererii externe, întrucât poziţia externă a economiei României a continuat să se deterioreze în primul trimestru şi, dacă ne uităm la deficitul de cont curent, o să vedem o intensificare de 25% în trimestrul întâi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apropiindu-se de un miliard de euro".

Rădulescu a menţionat că impactul politicilor de susţinere a cererii interne începe să se epuizeze, ceea ce se vede şi în evoluţia PIB. Reprezentantul BT a făcut referire şi la dinamica lentă a investiţiilor, precizând: "Ritmul de creştere de anul trecut este evident că nu poate fi sustenabil, pentru că a fost acompaniat de deteriorarea echilibrelor macroeconomice".

Potrivit acestuia, în următorii ani, economia ţării va evolua sub adevăratul ei potenţial: "În următorii ani ne aşteptăm la o decelerare a creşterii economice la un nivel de sub 3%, în 2020. Foarte probabil, de la anul economia va evolua la un ritm sub potenţial, dar avem şi semnale că, spre deosebire de ce s-a întâmplat spre finalul ciclului anterior, ne situăm într-o postură mai puternică, putem să facem faţă mai bine unor şocuri externe şi interne".

Institutul Naţional de Statistică a publicat, marţi, date preliminare care arată că economia noastră a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 4% pe serie brută şi cu 4,2% pe serie ajus-tată sezonier, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb