Garda Financiară a desfăşurat 70.015 de controale în primele cinci luni din 2009, în timpul cărora a dat 51.351 de amenzi şi a atras la buget aproape 145 milioane lei (34,2 milioane euro), a anunţat, vineri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Din acestea au fost încasate 62 milioane lei.
De asemenea, Garda Financiară a confiscat în perioada 1 ianuarie - 31 mai bunuri de 48 milioane lei şi a înaintat organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor, 2.186 sesizări penale, prejudiciul stabilit de comisarii Gărzii Financiare fiind de peste 1 miliard lei.
Totodată, Garda Financiară a colectat arierate de peste 1,8 miliarde lei.
În intervalul repectiv, Garda Financiară a continuat acţiunile de monitorizare a operaţiunilor comerciale intracomunitare cu produse accizate, bunuri de consum şi produse agricole de natură vegetală şi animală şi, împreună cu organele de poliţie, a participat la acţiuni de combatere a faptelor ilicite din domeniile produselor agricole cerealiere, panificaţiei, precum şi al comercializării materialelor lemnoase.
Cele două instituţii au monitorizat 17.787 de operaţiuni, în baza analizei de risc a activităţii unui număr de 4.396 agenţi economici, au dat în consemn, în vederea stopării activităţii, 268 de agenţi economici şi au încheiat 146 de sesizări penale pentru prejudicii de 153 milioane lei. În plus, au confiscat bunuri de peste 14,3 milioane lei.
Măsurile complementare luate în timpul controalelor au constat în suspendarea activităţii a 1.215 unităţi comerciale cu amănuntul, pentru nereguli în ceea ce priveşte utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. În alte 209 cazuri s-au făcut propuneri în vederea suspendării activităţii comerciale pentru nerespectarea prevederilor referitoare la regimul produselor accizabile, din Codul de Procedură Fiscală. În aceste cazuri au fost confiscate 65.068 litri de alcool şi băuturi alcoolice şi 129.102 pachete de ţigări.
ANAF este o instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, în cadrul căreia funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), direcţiile generale ale finanţelor publice (DGFP) judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.