"Gaz de France" vrea 20% din capacitatea noastră de înmagazinare a gazelor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 ianuarie 2008

"Gaz de France" vrea 20% din capacitatea noastră de înmagazinare a gazelor

Grupul francez "Gaz de France" (GDF) a devenit, anul trecut, acţionar majoritar la două societăţi care exploatează depozite subterane în ţara noastră - "Amgaz" şi "Depomureş". Achiziţiile îi conferă companiei o cotă de 12% din piaţa noastră de înmagazinare a gazelor naturale. Pentru perioada 2008 - 2012, GDF a prevăzut un amplu program de dezvoltare a celor două depozite, care îi va permite să deţină, în cinci ani, o cincime din capacitatea totală de înmagazinare a României.

Conducerea GDF România ne-a declarat că, la "Amgaz", programul de dezvoltare prevăzut va permite o creştere a volumului util actual de 40 milioane mc la 300 milioane mc în 2011. Această creştere de capacitate necesită construirea unei staţii centrale de tratare şi de recompresie a gazului, precum şi forarea şi racordarea de noi sonde. Aceste lucrări sunt programate pentru perioada 2008-2011.

"Depomureş" are, în prezent, un volum util de 300 milioane de mc şi ar trebui să atingă capacitatea de 600 milioane de mc în 2012. O nouă staţie centrală va fi construită şi la acest depozit şi sonde noi vor fi forate şi racordate în intervalul 2008 - 2012, ne-au spus reprezentanţii GDF.

Oficialii GDF ne-au precizat: "România este una din ţările prioritare de dezvoltare pentru Gaz de France. Dacă la început era cunoscut în România mai ales prin filiala sa Distrigaz Sud, în anul 2007, grupul s-a poziţionat şi pe segmentul de înmagazinare prin achiziţia unor participaţii majoritare la operatorii şi . Tendinţa generală a clienţilor în Europa este să aibă acelaşi furnizor de gaze şi de electricitate. Pentru a reuşi acest lucru, dorim să dobândim active în producţia românească de electricitate. Suntem deci foarte interesaţi deacest domeniu şi analizăm cu atenţie toate modalităţile de producţie din sectorul termic sau resursele regenerabile - hidro, eoliene sau biomasă".

În ianuarie, compania va depune ofertele pentru Borzeşti şi Galaţi

GDF doreşte să dezvolte capacităţi de producţie a energiei electrice astfel încât să dispună, pe termen mediu, de 10.000 MW de active diversificate. O parte din această cifră ar trebui să fie obţinută în ţara noastră. Reprezentanţii grupului francez au subliniat: "În domeniul termic, dorim să dezvoltăm proiecte în parteneriat cu , la Borzeşti şi Galaţi. Vom depune ofertele la începutul lunii ianuarie. Suntem încrezători în rezultatele acestei licitaţii". GDF acordă, de asemenea, o atenţie deosebită celor două complexuri energetice care ar putea fi privatizate.

Interconexiunile cu Ungaria şi Bulgaria - vitale pentru tranzitul de gaze

Interconexiunile cu Ungaria şi Bulgaria, respectiv Arad - Szeged şi Giurgiu - Russe, sunt foarte importante pentru a interconecta pieţele de gaze. GDF a subliniat şi importanţa gazoductului Nabucco, care va aduce în Europa gaz din Iran şi din Asia Centrală. Acest proiect beneficiază de sprijinul Uniunii Europene şi al Guvernului român. "Dorim să participăm la acest proiect şi să împărtăşim experienţa noastră de prim transportator de gaz din Europa deja prezent în Austria, Ungaria şi Romania", ne-au mai spus sursele citate.

De altfel, GDF a anunţat, la finele anului trecut că este dispusă să finanţeze, alături de statul român, realizarea interconexiunilor menţionate, dar şi să participe, ca partener al ţărilor implicate în proiect, la construirea gazoductului Nabucco.

GDF doreşte să realizeze proiecte de dezvoltare a capacităţilor de înmagazinare la "Depomureş" şi "Amgaz", ceea ce îi va permite o flexibilitate sporită a politicii de aprovizionare cu gaze pentru consumatorii români. Suma totală a investiţiilor pentru mărirea de capacitate este estimată la 130 milioane de euro.

GDF a finalizat, în toamna anului trecut, procesul de achiziţie a 59% din acţiunile celui de-al doilea operator român de înmagazinare a gazelor naturale, "Depomureş", cu societăţile "Azomureş" SA (50%) şi "Infochem" SA (9%). Restul capitalului revine, în proporţie de 40%, producătorului naţional de gaze "Romgaz" şi 1% acţionarilor minoritari. După achiziţia, de către GDF, în februarie 2007, a 65% din capitalul companiei "Amgaz", al treilea operator român de înmagazinare a gazelor, tranzacţia din toamnă dă oportunitatea grupului francez de a fi primul investitor privat de pe piaţa de înmagazinare a gazelor, în afară de "Romgaz".

GDF este primul distribuitor şi transportator european ca lungime de reţea. Compania exploatează a doua capacitate de înmagazinare din Europa, cu active repartizate în Franţa, Germania, Slovacia, Marea Britanie şi, pe viitor, şi în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb