GAZELE DE ŞIST - ÎN CAMPANIE George Epurescu: "Ponta aruncă petarde electorale, iar Iohannis nu are curaj să deschidă subiectul"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 11 noiembrie 2014

George Epurescu: "Ponta aruncă petarde electorale, iar Iohannis nu are curaj să deschidă subiectul"

Premierul ne linişteşte că nu avem gaze de şist

Epurescu: "Klaus Iohannis are informaţii privind gazele de şist, dar nu are curaj să se pronunţe pe acest subiect"

Chevron susţine că nu a finalizat, încă, analiza datelor de la Pungeşti

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seara, la o emisiune televizată, că România nu ar dispune de gaze de şist. "Se pare că nu avem gaze de şist şi că ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem", a precizat primul ministru.

Activistul George Epurescu a declarat, ieri, pentru ziarul Bursa, că afirmaţia lui Victor Ponta este o petardă electorală, întrucât nu are altă soluţie pentru ieşirea din dezbaterea dinaintea turului al doilea pe tema gazelor de şist.

Domnia sa consideră că premierul încearcă să atragă o parte din electorat de partea sa pe ultima sută de metri: "Ponta are un subiect greu, acesta cu gazele de şist, şi a vrut să-şi creeze un avantaj înainte de alegerile din 16 noiembrie, dar se contrazice singur, pentru că tot anul ne-a spus că avem gaze de şist. Ponta încearcă să fugă de dezbaterile privind gazele de şist şi vrea să inducă ideea că acestea nu există ca să îi mai liniştească pe oameni şi să-i atragă de partea lui".

Activistul ne-a mai spus că Victor Ponta speră ca această glumă să ţină măcar o săptămână, până la votul din turul al doilea, pe când Klaus Iohannis are informaţii privind gazele de şist, dar nu are curaj să se pronunţe pe acest subiect.

George Epurescu a mai afirmat că Victor Ponta nu este bine văzut în localităţile unde Chevron desfăşoară activităţi de explorare. În Pungeşti şi în judeţul Vaslui, în general, premierul a luat foarte puţine voturi, având una dintre cele mai mici susţineri din ţară, conform sursei citate.

Domnia sa estimează că, anul viitor, în ianuarie-februarie, Curtea de Apel Iaşi va lua o decizie definitivă în cazul procesului dintre Consiliul Local Băcani şi prefectul de Vaslui, privind explorarea gazelor de şist din localitate.

George Epurescu consideră că această decizie va fi, cel mai probabil, favorabilă localnicilor, iar acest lucru va arunca în aer toate licenţele de explorare şi exploatare ale Chevron în ţara noastră.

"Compania americană este încolţită în instanţă şi nu mai are cale de ieşire din toate aceste procese în care este implicată", ne-a mai spus domnul Epurescu, subliniind: "Pentru a afla cu precizie dacă există gaze de şist într-o anumită zonă, este nevoie de aproximativ 3-8 sonde pentru măsurători, şi nu de una cum a fost în cazul sondei de la Pungeşti. Chevron nu ar fi venit în Vaslui dacă nu avea date clare că există gaze de şist în regiune".

Contactaţi de ziarul Bursa, reprezentanţii Chevron România nu au dorit să comenteze afirmaţiile premierului Victor Ponta şi ne-au declarat: "Chevron analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite. După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România."

Riza, Greenpeace: "Am solicitat Guvernului documentele oficiale pe care s-au bazat declaraţiile premierului"

La rândul său, Alexandru Riza, manager de campanii al Greenpeace România, ne-a declarat: "Nu ştiu pe ce s-a bazat Victor Ponta când a făcut acele afirmaţii. Este posibil să fie doar un subiect care să-l ajute în campania electorală".

Activistul susţine că Greenpeace a trimis o scrisoare Guvernului prin care solicită documentele oficiale care au stat la baza declaraţiilor premierului.

Unele organizaţii non-guvernamentale care sunt împotriva fracturării hidraulice au fost reprezentate, sâmbătă, la protestele din Bucureşti şi din ţară pentru susţinerea românilor din diasporă care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Activistul Nicuşor Dan ne-a declarat, ieri, că printre ONG-urile prezente la protestele din ţară au fost ActiveWatch, Greenpeace şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

În plus, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a explicat recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că autorităţile trebuie să modifice Legea Petrolului astfel încât noul act legislativ să cuprindă noţiunea de gaze de şist şi să stabilească foarte clar cui aparţin aceste resurse energetice.

Domnia sa ne-a precizat că, în cazul litigiilor pe care le are ONG-ul domniei sale cu compania americană Chevron, principalul element disputat este dacă aceste resurse aparţin statului sau comunităţilor locale: "După cum arată legea în acest moment, noi considerăm că gazele de şist aparţin în mod cert comunităţilor locale. Situaţia este nefirească pentru că aceste comunităţi nu dispun de mijloacele necesare pentru exploatarea acestor resurse. Multe dintre ele nu-şi doresc exploatarea resurselor de gaze de şist. Este nevoie de schimbarea cadrului legislativ astfel încât gazele de şist să fie mutate din proprietatea comunelor în cea a statului sau să fie introduse în Legea petrolului".

Activistul consideră că Legea domeniului public spune că tot ce este bogăţie a subsolului aparţine statului sau comunităţilor locale, fără a face o delimitare foarte clară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da, observ o disperare maxima. Inclin sa-l cred pe dl.Iliescu - daca nu vor castiga batalia prezidentiala, totul va fi o catastrofa pentru toti cei care au strategizat si sponsorizat aceasta campanie prezidentiala a PSD. Faptul ca-i numeste monstrii nu ma gadila deloc. Ei au fost niste monstrii incepand cu asasinatul din 1989. Zilele trecute m-au strabatut fiori in fata televizorului: eu n-am mancat floricele si am baut racoritoare, ci am fost atent la un documentar privind caderea comunismului in tarile foste satelite ale URSS, Perestroika, Glasnost, Gorbaciov, eliberarea tarilor importante ca RDG, Ungaria, Cehia, Polonia, chiar Bulgaria, in final Romania, ca o ciudatenie completa. Singura tara care si-a asasinat liderul a fost Romania. Si este singura tara unde oamenii asasini directi sau indirecti, inca o conduc, sub orice partid ar fi ei, ca denumire si ideologie. In fapt, majoritar intre votanti (nu intre populatie) a fost intai FSN, apoi PSD, apoi PSD si PNL, apoi PSD, PNL si PDL, UDMR fiind si el confiscat de hoti si corupti, oameni fiind intotdeauna alaturi de PSD in fapt. O mare parte din cei care n-au mai vrut o asemenea conducere au avut curaj si au plecat in strainatate. Ei trebuie respectati mai mult ca pe cei care au ramas in Romania, lasandu-se furati, apeland si ei la randul lor la micile compromisuri zilnice, de dare si luare de mita, bagand capul in nisip, etc. Deci, acei 3-4 milioane de emigrati, numiti "diaspora", nu mai voteaza nici macar in proportie de 10%. Iar noi, nu votam nici macar in proportie de 51%. Iar intelectualii, se pare ca nu se mai lasa pacaliti, votand in majoritate cu altcineva decat cei proveniti din structurile comuniste sau pseudo-neo-comuniste (in fapt, niste hoti notorii, parveniti si corupti, incapabili sa traiasca altfel decat au facut-o in trecut).

    Deci, observ cum toata lumea mass-media loveste acum in singurul om care n-a jignit pe nimeni. Observ cum cei care au scuipat, ling acum, cu siguranta de frica. Prietenii lor au fost arestati, condamnati. Ei vor fi anchetati si condamnati, cu siguranta. Toti vor fi, sa nu creada ca PSD, pseudo-neo-comunistii vor ierta. Dl.Nastase va ierta? Vai de capul lor, ce vor patimi, dupa ce vor face jocul noilor veniti, care sunt oamenii fostilor existenti, oameni care au suferit sau sufera prin inchisori. Chiar nu va dati seama ce se va intampla? Se vor deschide portile, apoi vor fi anchetati actualii oponenti, care vor plati taxe mari de protectie, apoi dupa ce le vor lua banii, le vor lua si libertatea sau chiar viata. Cunosc destule cazuri, personal. Oricum, sa le fie de bine si unora si altora. Sansa sa ne dezbaram de pseudo-neo-comunism am avut-o iar, si iar stam in case si asteptam sa ne ajute altii, de peste hotare. Ca si la revolutie. Doar ca acum, ce care sunt la putere sunt mai multi, mai puternici si mai versati. Stiu sa dilueze orice problema.

    Dar este groaznic: ultimii 2 ani am putut cunoaste minciuna, lipsa de responsabilitate, impotenta in administrare, am cunoscut pasivitatea in economie, am cunoscut impertineta si tupeul, iar acum vad ca nu renuntam la ele, la toate. Parca le dorim, parca suntem masochisti, zau. Poate asta ne caracterizeaza. Nu ne plac cei care nu jignesc, care vorbesc rar si putin. Nu stim sa stam stramb si sa judecam drept. Nu ne plac faptele ci vorbele. Si vom mai pleca si multi dintre noi si copiii nostri. Iar cei 3-4 milioane vor deveni in curand 5-7 milioane. Romania inteligenta si hotarata va emigra. Si nu-i putem condamna decat cu multa ipocrizie. Dar parintii nostri, taranii nostri vor muri in curand. Vom ramane doar noi, vom imbatrani si nu vom avea pensii pe masura muncii noastre. Iar cei din strainatate vor incepe sa refuze sa ne mai ajute. Astea sunt fapte, evenimente concrete, nediscutate de cine e responsabil acum sau cine va fi responsabil in viitor. Acesti oameni spun ceva azi, maine uita si spun invers, se joaca cu vorbele iresponsabil, aventuros. Gaze de sist? Avem, n-avem, dar nimeni nu e responsabil sa spuna daca le vrea sau nu... Asa a fost si in cazul exploatarilor de aur sau alte metale. Asa au fost distruse 30% din padurile noastre. Si noi ne tinem de bancuri si de campanii televizate. Poate doar un cutremur ne va trezi la realitate, unul mare ca cel din 1977. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb