"Gazprom" a redus livrările către Ucraina

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 martie 2008

Grupul rus dă asigurări că exporturile către consumatorii europeni nu sunt afectate

Gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" a tăiat ieri, începând cu ora locală 10:00 a.m., o parte din livrările sale către "Naftogaz Ukrainy", dat fiind că Rusia şi Ucraina nu au ajuns la un acord pe marginea datoriilor companiei petroliere ucrainene către furnizorul de la Moscova.

"Gazprom", monopolul rus al exporturilor de gaze, şi-a redus cu 25% livrările către Ucraina, potrivit anunţului făcut de Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului. Acesta a subliniat că livrările "Gazprom" către consumatorii europeni nu sunt afectate deloc. Circa o cincime din gazele care ajung din Rusia în Europa trec prin conductele din Ucraina.

Kuprianov a precizat: " este un frunizor de energie de încredere, însă nu putem şi nu vom livra gaze dacă acestea nu sunt plătite".

Reprezentantul grupului rus a adăugat că livrările destinate Ucrainei au fost reduse la 40 de milioane de metri cubi pe zi.

Ilya Savvin, purtătorul de cuvânt al "Naftogaz", a afirmat că, după ora 15:00, livrările către companie au fost reduse cu 35%.

Referitor la această situaţie, analiştii arată că încă nu poate fi vorba despre o criză, mai ales că vremea este caldă, iar prognozele meteo nu anunţă o răcire.

"Gazprom" a avertizat de mai multe ori anul acesta că va reduce cu 25% livrările de gaze naturale destinate Ucrainei, în cazul în care aceasta nu-şi achită datoriile.

Potrivit "Gazprom", datoria Ucrainei pentru livrările ruseşti de gaze este estimată la 1,5 miliarde de dolari. În schimb, "Naftogaz Ukrayny" a negat existenţa unor datorii adiţionale în sumă de 500 de milioane de dolari către "Gazprom". "Ucraina trebuia sa primeasca 4,85 miliarde metri cubi de gaze, dar a primit numai 4,72 miliarde începând cu data de 1 ianuarie", au spus oficialii companiei ucrainene. Ulterior, guvernul ucrainean a afirmat că a soluţionat problema datoriilor pentru anii 2006 şi 2007, dar reproşa societăţilor intermediare "UkrGazEnergo" şi "RosUkrEnergo" că au blocat transferul banilor.

"Naftogaz" analizează o nouă ofertă facută de "Gazprom" şi va trimite la Moscova, până la finele acestei săptămâni, o delegaţie pentru discuţii.

România nu este afectată de reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Ucraina

România nu este afectată de faptul că Rusia a redus cu 25 la sută livrările de gaze către Ucraina, a declarat, ieri, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. "Reducerea livrărilor de gaze este o problemă care implică exclusiv cele două state, Rusia şi Ucraina, astfel că România nu are de suferit de pe urma reducerii livrărilor de gaze", a spus Rusu. Acesta a explicat că nici tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul României nu va fi afectat, întrucât nicio conductă care transportă gaze către Ucraina nu se află pe teritoriul României. (R.P.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb