GAZPROM: Ucraina încearcă să pună presiune asupra Grupului prin amenda de 3,5 miliarde de dolari

Companii / 23 ianuarie 2016

Ucraina încearcă să pună presiune asupra Grupului prin amenda de 3,5 miliarde de dolari

Decizia Autorităţii pentru reglementarea concurenţei de la Kiev de a amenda Gazprom cu 3,47 miliarde de dolari, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa de tranzit a gazelor naturale din Ucraina, este o încercare de a pune presiune asupra companiei, iar Gazprom intenţionează să-şi apere interesele prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, a informat vineri grupul energetic rus, potrivit agenţiei ITAR-TASS.

"Decizia este extrem de surprinzătoare deoarece Gazprom nu desfăşoară afaceri pe teritoriul Ucrainei şi transferă gazele către Naftogaz la frontiera vestică a Rusiei", se arată într-un comunicat al companiei ruse.

Potrivit Agerpres, la începutul acestei săptămâni, Gazprom a informat autorităţile de la Kiev că îi datorează 2,55 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate în trimestrul al treilea al anului trecut, iar Kievul are la dispoziţie 10 zile pentru a plăti. În replică, Ucraina a anunţat că acele clauze contractuale conform căruia trebuie să plătească pentru gazele naturale pe care nu le-a utilizat sunt "ilegale".

"Astăzi a fost luată o decizie cu privire la abuzul de poziţie dominantă pe piaţa tranzitului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de către compania Gazprom sub formă de cumpărător monopolist. Valoarea amenzii este de 85 miliarde de hryvna", a declarat preşedintele Autorităţii pentru reglementarea concurenţei din Ucraina, Yuriy Terentyev într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Facebook.

În cursul unei investigaţii demarate la cererea cabinetului de miniştri, Autoritatea pentru reglementarea concurenţei din Ucraina a descoperit că Gazprom are o poziţie de monopol pe piaţa tranzitului gazelor naturale din Ucraina şi a încălcat în mod repetat termenii contractului încheiat cu compania ucraineană Naftogaz pentru perioada 2009-2015.

De asemenea, anterior premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că grupul Gazprom ar putea fi amendat pentru poziţie de monopol cu o sumă echivalentă cu până la 10% din veniturile totale realizate de Gazprom pe teritoriul Ucrainei.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ucraina poate sa ajunga la datorie 0 amendand Gazpromul. Ei o sa plateasca ca nu au ce face ca e pe teritoriul lor.

    Gazpromul scumpeste pt Austrieci ca oricum au bani. Pana il scot pe cel din Romania mai dureaza. 

    1. Gazprom nu va plăti o aberație a tâmpiților de ucrainieni. Aceștia din urmă vor opri gazele din nou. Sau mai degrabă vor începe să fure, ca de obicei, din conducte, până când Gazprom va opri singură livrarea.

      Sunt multe elemente pe care nu le știi:

       

      - Nu există substitut pentru gazele rusești în Europa. 

      - Germania și-a mărit cota de importuri de gaze rusești (în ciuda retoricii antirusești pe care naivi ca tine o rumegă) la 11.7 bcm de la 7.8 acum un an, cel mai mare nivel din 2010. Germania este singurul client care își crește cererea de gaze. Propaganda pentru proști le spune celorlalți (ca tine) să caute în altă parte. 

      - Amenda cretinilor de ucrainieni este legată de acele miliarde pe care Rusia le-a acordat împrumut către guvernul anterior pe care actualul guvern de hoți și idioți nu vrea să îl returneze. Rusia a deschis proces și își va recupera cele 3 mld $. Disperați și proști, ucrainienii au inventat o amendă de 3 mld $ ca să demonstreze că nu au nimic de dat înapoi rușilor. 

      Guvernare de proști, hoți și incompetenți într-un grad mai mare ca regimul corupt de la Kiev nu există decât în țările sub-dezvoltate din continentele sărace. 

      Si eu as fii jucat la fel ca Ucraina dupa ce as fii pierdut Crimeea.

      Cred ca si rusii au inventat datoria Ucrainei.

      Sa plateasca Austria, Elvetia etc. ca nu pot sa isi aduca pe mare doar pe sosea, care ar iesii mai scump. 

      Din păcate pentru ei, rușii chiar au virat în conturile Băncii Naționale a Ucrainei 3 mld $ în 2013. Erau bani proveniți din fondul suveran de investiții al Federației Ruse.

      Pentru acei bani a venit chiar șefa FMI, Lagarde, la Moscova, să îi ceară lui Putin să accepte să nu își vadă banii înapoi prea curând. Ceea ce Putin nu a acceptat decât dacă FMI garanta că rușii își vor vedea banii înapoi peste câțiva ani. FMI a refuzat să dea garanții. 

      FMI O P.

      Jos palaria pentru prostie !

      Daca citesti legile si respecti contractele esti prost, cam asa gindesti tu ! 

    Ucraina stat mafioat copiat dupa Rusia. Acuma oligarhii trebuie sa pupe noii stapini SUA si UE. Nu isi dau seama ca au ramas tot prosti chiar daca incearca smecherii de 2 lei....

    1. Doamne ajuta!Bine ca sunt unii mai prosti ca noi in Europa!

      Sunt parțial de acord cu tine. Este copiat după statul mafiot rus din anii 90. Cred că doar Cecenia mai seamănă astăzi cu acele timpuri. Și Ucraina. Prin contrast, Bielorusia a depășit demult Ucraina la bunăstare (este la nivel cu România).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb