Oamenii au căutat întotdeauna să creeze şi să utilizeze instrumente care le reduc sarcinile meticuloase şi sporesc productivitatea, iar AI (inteligenţa artificială) este cel mai nou instrument adăugat în "trusa lor", potrivit unei analize visualcapitalist.com
În ultimii câţiva ani, instrumente AI precum ChatGPT şi Gemini s-au consolidat ca elemente de bază în procesele moderne de lucru. Folosirea unor modele de limbaj mare (LLM) pentru a îndeplini sarcini precum brainstorming-ul, efectuarea de rezumate ale rapoartelor sau de cercetări a devenit tot mai căutată pentru economisirea timpului în cazul lucrătorilor în cunoştinţe (persoane a căror muncă implică utilizarea informaţiilor).
Analiza citată evidenţiază ponderea lucrătorilor în cunoştinţe care îşi folosesc propriile instrumente AI la locul de muncă, în funcţie de generaţia din care fac parte. Cifrele provin din Raportul Microsoft 2024 Work Trend Index, care a chestionat 31.000 de lucrători în cunoştinţe din 31 de ţări.
În toate cele patru generaţii, proporţia lucrătorilor care folosesc instrumente personale de inteligenţă artificială la locul de muncă variază de la 73% la 85%.
Deloc surprinzător, generaţia cu cea mai mare pondere de lucrători care îşi aduc la muncă propriile instrumente AI este Generaţia Z - 85%, potrivit sursei citate. Generaţia Z, după ce a trecut prin şcoală şi prin primele etape ale carierei în timpul ascensiunii AI generative, a considerat că este din ce în ce mai necesar să dobândească abilităţi AI pentru a răspunde cerinţelor tot mai mari ale angajatorilor.
Urmează Milenialii - 78%, Generaţia X - 76% şi Generaţia Boomers - 73%.
Cu toate acestea, utilizarea AI la locul de muncă nu este atât de simplă pe cât pare. Potrivit raportului Microsoft, 52% dintre cei care folosesc AI la locul de muncă ezită să recunoască faptul că apelează la aceasta pentru sarcini mai importante, iar 53% îşi fac griji că utilizarea AI în sarcinile majore îi face să pară că pot fi înlocuiţi.
Pew Research Center arată că, în 2022, 19% dintre lucrătorii americani erau angajaţi în cele mai expuse locuri de muncă la inteligenţa artificială, în care cele mai importante sarcini pot fi înlocuite sau asistate de AI.
Lucrătorii din tehnologia informaţiei şi din domeniul financiar au, în mod special, cea mai mare pondere de sarcini care, potrivit estimărilor, vor fi afectate de AI.
Un studiu realizat de Market Research Future menţionează că dimensiunea pieţei de inteligenţă artificială (AI) în resurse umane (HR) este aşteptată să ajungă la 13,1 miliarde de dolari până în 2032, de la 4,16 miliarde de dolari în 2023, în baza unei creşteri anuale compuse (CAGR) de aproximativ 13,59% în perioada 2024 - 2032.
Analiza subliniază că piaţa globală de inteligenţă artificială în HR a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, determinată de cererea tot mai mare de soluţii eficiente, care să optimizeze procesele de angajare, managementul angajaţilor şi luarea deciziilor bazate pe date. Instrumentele de resurse umane bazate pe inteligenţă artificială le permit organizaţiilor să eficientizeze recrutarea, formarea şi implicarea angajaţilor, sporind în cele din urmă productivitatea şi păstrarea lor. Piaţa este condusă de nevoia companiilor de a-şi îmbunătăţi eficienţa operaţională, ceea ce îmbunătăţeşte, în acelaşi timp, experienţa angajaţilor. Pe măsură ce companiile adoptă din ce în ce mai mult soluţii digitale, AI în HR devine indispensabilă, oferind instrumente care ajută la îndeplinirea sarcinilor precum screening-ul CV-urilor, analiza predictivă şi managementul talentelor. Se aşteaptă ca această piaţă în creştere rapidă să continue să se extindă, deoarece organizaţiile din diverse sectoare recunosc potenţialul AI de a remodela practicile de resurse umane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 16:36)
Cu cat crești mai mult timp cu tehnologia, c u cat ești mai dependent de ea, devii mai leneș și o utilizezi și mai mult. Până când nu o să mai idei și imaginație!
Rețelele sociale, cel mai sigur pas spre îndobitociră.
2. Niște viitoare victime
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 10.12.2024, 18:57)
Generația z va fi pe termen mediu cea mai lovită generație de robotizarea generalizată și AI, peste 20 de ani când vor fi de vârsta a doua,cel puțin jumătate dintre ei vor deveni inutili pe piața muncii, ăștia nici nu știu ce i așteaptă
3. Încă o remarcă
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 10.12.2024, 19:05)
Acele diferențe sunt foarte mici dintre diferitele generații,irelevante, oricum cea mai norocoasă generație care mai scapă de efectele negative ale robotizării generalizate sunt angajații de peste 50 de ani, până ce robotizarea generalizată va produce șomaj masiv ei vor ieși la pensie plus și șomajul deocamdată este foarte redus