Justiţia internaţională se va pronunţa miercuri cu privire la apelul fostului lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzic, condamnat în primă instanţă la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război pentru rolul său în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).
Karadzic este judecat pentru responsabilitatea în asediul de la Sarajevo şi în masacrul de la Srebrenica din 1995, cel mai grav masacru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, el este acuzat de strămutarea populaţiilor pe baze etnice în mai multe oraşe ale ţării, relatează AFP, conform Agerpres.
Decizia justiţiei internaţionale privind Radovan Karadzic, în vârstă de 73 de ani, va fi una dintre ultimele în legătură cu dezmembrarea fostei Iugoslavii după căderea comunismului în 1991.
După fostul preşedinte sârb Slobodan Milosevic în 2006, care a murit în timpul procesului, Karadzic este cel mai înalt oficial judecat pentru războiul din Bosnia.
Peste 100.000 de persoane au murit şi 2,2 milioane de persoane au rămas fără adăpost în luptele care au avut loc între 1992 şi 1995, între musulmani, sârbi şi croaţi.
Karadzic, fost lider al sârbilor din Bosnia, Republica Srpska, a fost condamnat pentru persecuţii, crime, violuri, tratamente inumane sau transferuri forţate, în special în cursul asediului de patru ani asupra capitalei bosniace Sarajevo, în timpul căruia au fost ucise aproximativ 10.000 de persoane.
Poet şi psihiatru devenit un lider politic nemilos, Karadzic a fost condamnat pentru 10 capete de acuzare, între care genocidul de la Srebrenica, unde aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi.
Supravieţuitori ai acestui masacru au cerut justiţiei internaţionale să-l condamne pe Radovan Karadzic la închisoare pe viaţă.
''La fel ca toţi ceilalţi supravieţuitori ai genocidului de la Srebrenica, sper că Radovan Karadzic va fi condamnat la închisoare pe viaţă'', a declarat Amir Kulaglic, bosniac musulman, în vârstă de 59 de ani, supravieţuitor al masacrului.