Generalul în rezervă Mircia Chelaru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, în dosarul disjuns din cel al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi al altor zece generali şi colonei, transmite Agerpres.
Curtea de Apel Bucureşti a respins astfel atât apelul declarat de Mircia Chelaru, cât şi cel al DNA, menţinând decizia Tribunalului Bucureşti din 24 aprilie 2015 şi a aplicat un termen de supraveghere de patru ani în cazul lui Chelaru, transmite agenţia de ştiri.
De asemenea, i se confiscă peste 850.000 de lei - foloase materiale realizate în urma obţinerii locuinţei, potrivit sursei citate.
În plus, Mircia Chelaru a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială a Sectorului 6 sau a Sectorului 5, potrivit Agerpres.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, pe 28 februarie 2014, trimiterea în judecată a lui Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă şi fostul şef al Statului Major, pentru abuz în serviciu privind fraudarea cumpărării unei locuinţe MApN.
DNA susţine că, în perioada 2000-2007, inculpatul Chelaru a determinat cu intenţie funcţionari din Ministerul Apărării Naţionale să încheie, fără vinovăţie, un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament în Bucureşti, deşi acesta nu deţinea un contract de închiriere valabil încheiat pentru imobil.
În rechizitoriu se arată că, anterior, el dobândise în proprietate un alt imobil construit din fondul locativ de stat, ascunzând acest aspect Ministrului Apărării Naţionale şi Comisiei de Audit, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu de aproximativ 93.000 lei în dauna MApN.
Conform Legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau la data apariţiei actului normativ locuinţe de serviciu aparţinând MApN le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină calitatea de chiriaş în baza unui contract valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României şi să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat.
Mircia Chelaru a fost trecut în rezervă în 7 iunie 2001.
Dosarul s-a constituit prin disjungere dintr-o altă cauză, în care, la data de 3 septembrie 2013, DNA a dispus trimiterea în judecată a 11 inculpaţi, cadre militare, pentru infracţiuni de abuz în serviciu legate de achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat, aminteşte sursa citată.