Geoparcul "Ţinutul Buzăului" a ajuns la etapa evaluării experţilor UNESCO

ANA FELEA
Miscellanea / 14 septembrie 2021

Geoparcul "Ţinutul Buzăului" a ajuns la etapa evaluării experţilor UNESCO

A început numărătoarea inversă pentru "Ţinutul Buzăului" care ar putea deveni al doilea Geoparc acreditat UNESCO din România. În doar două zile, "Ţinutul Buzăului" va fi vizitat de experţii UNESCO, o echipa este formată din doi evaluatori, unul din Grecia şi celălalt Olanda.

După ani de aşteptare, cel mai important proiect de turism in judeţul Buzău care va aduce o recunoaştere internaţională a judeţului a ajuns la etapa de evaluare din partea evaluatorilor UNESCO. O echipă formată din doi experţi va ajunge pe 15 septembrie la Buzău, iar vizita va dura patru zile.

"Experţii UNESCO vor veni pe 15 septembrie şi pleacă pe 19 septembrie. Este o vizită de patru zile. Aşa se procedează. Experţii trebuie să petreacă trei zile în teritoriu şi să aibă şansa să se întâlnească cu cât mai mulţi reprezentanţi ai partenerilor şi să vadă la faţa locului ce înseamnă geoparcul Ţinutul Buzăului, astfel încât să facă un raport complet pentru ca mai departe consiliul UNESCO pentru geoparcuri şi apoi UNESCO să decidă, pe baza rezultatelor acestui raport dacă lucrurile sunt pe drumul cel bun", a anunţat, pentru un post de televiziune din Buzău, Alexandru Andrăşanu, iniţiatorul proiectului şi evaluator UNESCO.

Cei doi sunt evaluatori cu experienţă din ţări care au deja geoparcuri importante, a adăugat domnia sa: "Cei doi experţi sunt experţi cu experienţă. Este un expert senior, domnul Ilias Veliakos, din Grecia. Lucrează într-unul din geoparcurile fondatoare ale reţelei globale UNESCO, în Lesvos Geopark. A mai fost în România. E din Balcani, deci ştie ce înseamnă să fii într-o ţară din Balcani şi cum merg lucrurile şi este un expert cu foarte mare experienţă. Are câteva zeci de evaluări la activ. Doamna Gretha Roelfs lucrează pentru Geoparcul International UNESCO Hondsrug (Olanda). Este un foarte bun profesionist în domeniul geoparcurilor. Nu sunt sigur dacă a mai fost în România, dar sunt sigur că din întâlnirile anterioare pe care le-am avut cu ei în cadrul reţelei globale a geoparcurilor, ştiu că se pricepe la lucrurile acestea şi, pentru noi, mi se pare o echipă foarte bună".

După cele patru zile de vizite, cei doi experţi vor face un raport comun care va ajunge la Consiliul UNESCO care se va reuni în decembrie. Acest raport va fi evaluat de alţi 12 experţi care în final vor face un alt raport pe baza căruia va fi luată decizia finală. Tot acest parcurs va dura până în aprilie 2022.

În ultimele luni, autorităţile din Buzău împreună cu reprezentanţii Ţinutului Buzăului au făcut toate eforturile astfel încât, pe teren, totul să arate cât mai bine. Montarea indicatoarelor turistice a fost o etapă extrem de importantă şi de altfel necesară.

De altfel, până acum s-au făcut paşi importanţi pentru acreditarea UNESCO a Geoparcului Ţinutului Buzăului, iar acest lucru a fost apreciat prin aprobarea acestei vizite de evaluare.

"Ceea ce s-a realizat până acum a fost recunoscut prin dosarul trimis la UNESCO şi prin faptul că a fost acceptat să meargă mai departe şi să fie trimişi cei doi experţi UNESCO care să vadă la faţa locului ceea ce s-a realizat. E un pas normal, dar un pas extrem de important. Pentru noi, Ţinutul Buzăului înseamnă încă un teritoriu în România care ne reprezintă la nivel internaţional şi care arată diversitatea naturală, culturală şi, bineînţeles, ambiţia oamenilor de a păstra şi de a utiliza aceste resurse naturale şi umane. Alături de Geoparcul Internaţional Ţara Haţegului UNESCO, ne-am bucura ca la anul să avem şi Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului", a apus iniţiatorul proiectului.

Proiectul Geoparcul Ţinutul Buzăului a început să prindă contur în urmă cu 15 ani, când Consiliul Judeţean a încheiat un parteneriat cu Universitatea Bucureşti, prin profesorul Alexandru Andrăşanu. La finalul anului trecut, s-a reuşit depunerea dosarului în vederea evaluării pentru obţinerea acreditării UNESCO.

"Dosarul a fost depus în decembrie 2020. A fost o primă etapă foarte grea pentru că a trebuit să aibă la bază rezultatele unor cercetări, cooperările, susţinerea tuturor celor 18 comune din Ţinutul Buzăului şi a Consiliului Judeţean plus rezultate pentru că în dosar trebuia descris lucruri care s-au făcut. Nu e cerere că vei face ceva în viitor, ci o dovadă că ai făcut ceva până acum şi aştepţi doi evaluatori care să spună dacă proiectul este pe drumul bun sau nu", a explicat Alexandru Andrăşanu.

Ţinutul Buzăului include o zonă rurală care aparţine administrativ de 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă cu circa 450.00 de locuitori. Concret, vorbim de comunele Berca, Scorţoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colţi, Bozioru, Brăeşti, Odăile, Căneşti, Chiliile, Lopătari, Mînzăleşti, Bisoca, Valea Salciei, Săruleşti, Vintilă Voda şi Beceni, iar suprafaţă ocupată este de 1035.9 km2.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb