Directorul Serviciului Român de Informaţii George Maior a declarat, ieri, la bilanţul instituţiei, că doreşte să fie eliminat din scenariile adesea vehiculate privind unele candidaturi, precizând că are treabă de făcut ca director al SRI.
Domnia sa a spus: "Aş vrea, dacă se poate, să fiu eliminat din aceste scenarii adesea vehiculate în legătură cu diverse candidaturi. Avem, slavă Domnului, destulă treabă de făcut pentru a asigura securitatea naţională a României, în această calitate de director al acestei prestigioase instituţii".
Directorul SRI a declarat că serviciul a evoluat, reprezintă o instituţie credibilă, capabilă să ofere, în securitate, informaţie pentru decidenţi şi cetăţenii acestei ţări. Domnia sa a adăugat: "Aş vrea ca şi viitorul preşedinte al României, cine o fi el sau ea, să înţeleagă aceste valori pe care se aşază Serviciul şi să înţeleagă că va fi în interesul său să beneficieze de această instituţie, în sensul în care cunoaşterea strategică, informativă adusă de ea, îl va ajuta să ia decizii mai bune într-un timp care se arată extrem de complicat şi nişte vremuri care se arată extrem de complicate pentru evoluţia României, în context regional, internaţional şi, evident, intern".
• SRI a transmis autorităţilor peste 9.000 de informări privind securitatea naţională
Starea de securitate naţională a României a fost bună în acest an, a declarat, ieri, George Maior, anunţând că Serviciul a transmis autorităţilor peste 9.000 de informări privind securitatea naţională. "Nu am fost surprinşi de evenimente majore, cu efect negativ, pe ordinea de securitate naţională a României, nu am fost surprinşi de surprize strategice care să afecteze major securitatea naţională a României. Interesele strategice ale statului, în domeniul securităţii naţionale, au fost prezervate şi conservate bine", a spus Maior.
Directorul SRI a anunţat că a transmis în 2013 peste 9.000 de informări autorităţilor abilitate - Preşedinţie, Guvern, autorităţi locale - care au vizat diferite paliere ale securităţii naţionale, de interes pentru stat şi cetăţean.
El a dat ca exemple informări privind corupţia în administraţie şi justiţie, o vulnerabilitate care afectează serios buna activitate a statului şi care va rămâne o constantă în activitatea SRI, precum şi cele referitoare la evaziunea fiscală, un flagel care poate prejudicia bugetul de stat.
"Am abordat frontal şi în forţă multe aspecte legate de crima organizată transfrontalieră, am avut în vedere o creştere a acţiunilor de contraspionaj, mai ales în contextul regional actual, cu efecte geopolitice şi geostrategice care pot afecta teritoriul României, dacă lucrurile nu sunt controlate în mod corespunzător", a spus George Maior.
Directorul SRI a mai spus că Serviciul a dezvoltat noi capacităţi în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, protecţia infrastructurilor critice şi de securitate economică şi energetică a statului. În privinţa dimensiunii antiteroriste, George Maior a declarat că SRI a încercat, prin măsuri de prevenţie, să evite evenimente sau incidente catastrofale pe teritoriul României, recurgând inclusiv la măsuri de interzicere a intrării în ţară a unor persoane suspecte de terorism sau la declararea ca indezirabile a acelora care începuseră să dezvolte elemente de planificare în acest domeniu.
Directorul Serviciului Român de Informaţii a mai spus că instituţia pe care o conduce a abordat fenomene legate de extremism, fie că vorbim de un anumit activism social, legitim de altfel, dar care puteau afecta într-un mod sau altul securitatea economică a statului, dar şi extremismul de natură etnică, informând autorităţile pentru a lua măsuri în acest sens, pentru ordinea constituţională a statului.
În privinţa evoluţiilor regionale din zonă din 2014, Maior a subliniat că SRI va încerca să se concentreze, mai mult, pe o cunoaştere strategică a acestor evoluţii, prin informarea principalilor beneficiari din stat asupra evoluţiilor relevante.
"Ne vom focaliza pe construcţia unui baraj informativ bun, pentru a proteja interesele strategice ale României", a spus el.
Din punct de vedere legislativ, directorul SRI a precizat că este mulţumit de faptul că, prin adoptarea noilor coduri din justiţie, legislaţia în domeniul securităţii naţionale a României s-a îmbogăţit.
• Băsescu: "SRI nu a mai beneficiat, în ghilimele, de influenţa partidelor"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la finalul bilanţului Serviciului Român de Informaţii, că această instituţie "nu a mai beneficiat, în ghilimele", de influenţa partidelor şi că o vede ca pe "un club de oameni serioşi". Şeful statului şi-a început declaraţia cu o amintire, arătând că, atunci când a preluat funcţia de preşedinte al României, SRI avea "un director care umbla sau folosea o maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu, SRI era amestecat, frecvent, în diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior".
"Este o evoluţie extrem de importantă a Serviciului, care a avut ca unul din piloni şi numirea în fruntea sa a unui om politic din opoziţie, în persoana lui George Maior. Cred că acest lucru a făcut ca Serviciul să înceapă o altă etapă a existenţei lui", a arătat preşedintele Traian Băsescu, precizând că prima manifestare a fost aceea a dorinţei SRI de a se elibera de emblema fostei Securităţi, prin predarea integrală a arhivelor fostei securităţi către CNSAS.
Traian Băsescu a arătat că, în toate sondajele, încrederea în SRI este în jurul a 50%. "Cred că toţi politicenii ne-am dori un asemenea nivel de încredere", a spus preşedintele, citat de Mediafax.
Preşedintele a afirmat că s-a putut ajunge la acest nivel de încredere şi că perspectivele Serviciului sunt de creştere în continuare, datorită depolitizării.
"Este un serviciu care nu a mai beneficiat, în ghilimele, de influenţa partidelor - < Hai să numim inspector şef la judeţ pe cutare, că e băiat bun, hai să numim la alt judeţ pe un alt băiat, că e băiat şi mai bun >", a spus Traian Băsescu, precizând că SRI s-a extras, prin reprezentanţii lui, din aşa-numita protipendadă locală.
"Nu a mai fost şeful SRI la aceleaşi mese tainice sau în separeuri de restaurate cu şeful Consiliului Judeţean, cu procurorul şef, cu judecătorul şef, cu preşedinţii locali ai partidelor. A intervenit o conduită specifică unui serviciu care se respectă pe el însuşi şi care inspiră respect. Asta a făcut posibilă activitatea bună şi în multe zone foarte bună a Serviciului Român de Informaţii în combaterea corupţiei", a mai afimat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a menţionat alte două instituţii pe care, prin natura atribuţiilor pe care le-a avut, a reuşit să le protejeze depolitizarea: DNA şi DIICOT. "Aici învăţăm o lecţie (...) Acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat, şi la SRI, şi la DNA, şi la DIICOT, şi mai sunt instituţii, performanţa a apărut. Ar fi extraordinar să înţelegem că România, ca stat de drept, are câteva instituţii performante, şi acest lucru s-a datorat în primul rând depolitizării", a spus şeful statului.