Actualizare 16:39 George Orbean: "Insolvenţa este imposibil de aplicat la TVR; nu am în vedere concedieri"
George Orbean, propus de noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune pentru funcţia de preşedinte - director general al SRTv, a afirmat astăzi că insolvenţa televiziunii publice este imposibilă şi nu are în vedere concedieri.
"Cred că TVR se poate salva ca orice întreprindere sau organizaţie care se află în criză, identificând problemele care au dus la criza respectivă şi eliminându-le. În momentul în care discutăm ştiu că insolvenţa este imposibil de aplicat la TVR. Nu am în vedere concedieri, aici este o discuţie extrem de lungă şi de speciaosă, referitor şi la taxa tv, la bugetul şi datoriile TVR. Părerea mea este că o decizie în sensul acesta se poate lua în momentul în care îţi dai seama cum funcţionează lucrurile din interior şi de unde sunt aceste pierderi", a declarat Orbean, la audierea în Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, care au avizat negativ propunerea ca el să preia conducerea TVR, relatează Agerpres.
El a menţionat că este cazul să se facă un audit la TVR pentru a vedea care este situaţia şi să se stabilească misiunea postului de televiziune.
George Orbean a precizat că SRTv reprezintă subiectul unei analize serioase pentru început, iar în 30 de zile va veni cu o strategie privind redresarea instituţiei.
"Este o situaţie financiară extrem de proastă, ajunsă la limită, este o problemă legată de plata salariilor, ceea ce este ultimul stadiu al unei crize într-o instituţie ca TVR şi este o chestiune legată de strategia de redresare, pentru că mă gândesc în primul rând la salariaţii televiziunii. Toată lumea vorbeşte aici despre bani şi despre business plan şi despre strategie de programe. Eu îmi imaginez că salariatul de la TVR o să vadă un nou CA, un nou preşedinte - director general şi va auzi, într-un fel sau altul, aceleaşi cuvinte poate într-o altă ordine. Mesajul principal pe care trebuie să îl dăm se adresează acestor oameni, fără de care nu putem să punem toate strategiile una peste alta şi să facem minuni. Dacă oamenii din TVR nu cred că se poate schimba ceva, dacă oamenii din TVR nu îşi recâştigă mândria de a fi angajaţii unei televiziuni publice, atunci totul va fi în zadar şi probabil că va fi un nou mandat incomplet", a spus Orbean.
El a motivat de ce nu a venit cu un plan de redresare al SRTv. "Televiziunea este chiar domeniul când pui în balanţă producţia şi bugetul - nu se echilibrează în mod neapărat aşa cum ne-am imaginat noi că se face în construcţii sau transporturi feroviare sau alte domenii. Sunt în momentul de faţă producţii TV care costă enorm de mult şi sunt profitabile şi sunt o parte semnificativă din tot ce înseamnă portofoliul şi imaginea unui post de televiziune. Acesta este motivul pentru care nu am venit cu nişte hârtii", a explicat Orbean.
Acesta a arătat că a fost angajat în şase instituţii media şi a fost consilier al fostului preşedinte - director general al SRTv Stelian Tănase timp de trei luni.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:14 George Orbean a primit aviz negativ în Comisiile reunite de cultură
Comisiile de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz negativ la propunerea ca George Orbean să ocupe funcţia de preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune, informează surse din media.
S-au înregistrat 18 voturi "împotrivă" şi 15 "pentru".
George Orbean urmează să fie votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului.
(S.A.)
----------
Actualizare 15:16 George Orbean, ales preşedinte-director general al TVR de către membrii CA
Membrii CA al TVR s-au reunit marţi în prima şedinţă, după validarea de către plenul Parlamentului, desemnându-l pe George Orbean, propunerea Guvernului, drept preşedinte-director general al instituţiei, informează surse din presă.
George Orbean a fost consilierul fostului preşedintelui TVR Stelian Tănase şi manager de proiect la Digi 24.
El urmează a fi audiat de comisiile reunite de cultură, după care va trebui să treacă de votul plenului.
(I.D.)
----------
Actualizare 15:04 George Orbean, propus preşedinte-director general al SRTv
Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune l-a propus astăzi pe George Orbean pentru funcţia de preşedinte-director general al instituţiei, transmit surse din media.
Orbean a fost propus ca membru în CA al SRTv de Guvern şi urmează să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi supus votului plenului comun.
(S.A.)
----------
Actualizare 14:19 Plenul Parlamentului a validat noul CA al SRTv
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat componenţa noului Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cu 312 voturi "pentru", 21 "împotrivă" şi un vot anulat.
Votul a fost secret cu bile, potrivit Agerpres.
După validarea de către plen, membrii noului CA al SRTv se reunesc la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor pentru a-l alege pe acela dintre ei care va ocupa funcţia de preşedinte-director general. Acesta va fi audiat în comisiile de specialitate şi supus votului plenului comun.
(S.A.)
----------
Actualizare 11:51 Candiaţii propuşi pentru CA TVR au primit aviz favorabil
Comisiile parlamentare de cultură, reunite marţi, au dat aviz favorabil propunerilor pentru Consiliul de Administraţie al TVR, după ce au audiat candidaţii, informează Agerpres.
"Vă urez succes. Nu îmi fac iluzii, vă aşteapă o viaţă extrem, extrem de grea", a declarat preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin.
La rândul său, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a subliniat profesionalismul celor care au fost propuşi, precizează sursa citată
Propunerile pentru Consiliul de Administraţie sunt următoarele: din partea PSD - Irina Radu (titular - este în prezent director interimar), Doina Gradea (titular), Alfred Bulai (titular), Elena Anca Dindirică (supleant), Smaranda Vornicu Shalit (supleant), Lucian Romaşcanu (supleant); din partea PNL - Ionica Stănciulescu (titular), Radu Carp (titular), Adriana - Silvia Mesesian (supleant), Cristian Vasile Petcu (supleant); din partea UDMR - Debreczeni Hajnal (titular), Rostas-Peter Istvan (supleant); UNPR - Ruxandra Garofeanu (titular), Savu Cătălin Cătană (supleant); ALDE - Valeriu Cristian Hadji-Culea, (titular), Gheorghe Bălăşoiu (supleant); Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale - Raico Cornea (titular), Andrea-Julika Ghiţă (supleant); reprezentanţii aleşi de personalul angajat al SRTv - Monica Simona Ghiurco (titular), Teodor Gabriel Giurgiu (titular), Cornel Mihalache (supleant), Luminiţa Velciu (supleant); numiţi de preşedintele României - Christel Ţopescu (titular) şi Ana Maria Sandu (supleant) şi de Guvern: George Orbean, titular.
Candidaţii urmează să fie votaţi în plenul reunit al Parlamentului, ulterior fiind nominalizat un preşedinte al Consiliului de Administraţie, potrivit sursei citate.
CA al TVR are 13 membri, fiecare cu mandat de patru ani.
Ca urmare a respingerii Raportului de activitate al SRTv pe 2014 de către Parlament în septembrie 2015, Consiliul de Administraţie de la acel moment a fost demis.
Irina Radu a fost votată atunci în plenul Parlamentului pentru a ocupa funcţia de director interimar, aminteşte Agerpres.
---------
Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului se va reuni marţi, de la ora 12,00, în şedinţă comună pentru votarea candidaţilor propuşi în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, transmite Agerpres.
"Mâine (marţi - n.r.) de la ora 12,00 se desfăşoară şedinţa Camerelor reunite, care va fi o şedinţă de mai lungă durată. Mâine se vor vota propunerile pentru Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, procedura este de durată, se votează nominal, apoi se depune jurământul, apoi se alege preşedintele. Estimăm o şedinţă care se va termina în jurul orelor 17,00 - 18,00", a declarat, luni, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite.
Potrivit listelor depuse la Birourile permanente reunite, PSD i-a propus ca membri titulari în CA al televiziunii publice pe Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, iar pe Elena Anca Dindirică, Smaranda Vornicu Shalit şi Lucian Romaşcanu ca membri supleanţi.
PNL i-a propus ca membri titulari pe Ionica Stănciulescu şi pe Radu Carp, iar ca supleanţi pe Adriana Mesesian şi pe Cristian Petcu.
UDMR a propus-o pe Debreczeni Hajnal - titular şi pe Rostas Peter Istvan - supleant.
Propunerile UNPR sunt: membru titular - Ruxandra Garofeanu, Savu Cătălin Cătană - supleant.
ALDE i-a nominalizat pe Cristian Hadji-Culea - titular şi Gheorghe Bălăşoiu - supleant, iar grupul minorităţilor naţionale i-a propus pe Raico Cornea - titular şi pe Andrea Ghiţă - supleant.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a propus pe Christel Ţopescu - titular şi pe Ana Maria Sandu - supleant, iar Guvernul pe George Orbean - titular, fără a propune şi un supleant.
Din partea angajaţilor au fost propuşi ca titulari Monica Ghiurco şi Teodor Gabriel Giurgiu, iar ca supleanţi - Cornel Mihalache şi Luminiţa Velciu.