GEORGE ZHANG, HUAWEI ROMÂNIA: "Proiectul legislativ privind implementarea 5G face referire doar la discuţii politice şi abordează foarte puţin măsurile tehnice"

A.T.
Miscellanea / 13 august 2020

GEORGE ZHANG

GEORGE ZHANG

Proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G se referă doar la discuţii politice şi abordează foarte puţin măsurile tehnice, a declarat George Zhang, CEO Huawei România.

Domnia sa consideră că protejarea reţelelor nu este responsabilitatea politicienilor, ci a inginerilor şi a criticat faptul că, în forma actuală, actul normativ nu precizează care ar fi paşii exacţi pe care o companie ar trebui să îi urmeze pentru a primi avizul s[ participle la implementarea 5G.

"În ultimii 30 de ani, nu a existat o implicare a mediului politic în reţea şi operatorii au făcut o treabă excelentă. Nu au existat probleme de securitate. Acum, dacă vrem să instaurăm o lege nouă pentru a oferi protecţie, trebuie să ne concentrăm pe partea tehnică", a adăugat CEO-ul Huawei.

În plus, George Zhang susţine că textul legislativ este ambiguu şi condiţiile care se impun prin acesta sunt discutabile şi nu ţin cont de securitatea tehnică a echipamentelor de reţea.

CEO-ul Huawei a precizat că draftul de lege a fost lansat "în grabă", în perioada concediilor, când nu toată lumea este prezentă să poată analiza impactul acestei legi şi pentru o dezbatere deschisă.

George Zhang a spus: "Credem că perioada de consultare publică e foarte scurtă şi nu toţi cei interesaţi vor putea avea timp să analizeze impactul pentru industrie şi pentru societate".

De altfel, domnia sa a afirmat că Huawei a transmis o notificare către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Telecomunicaţiilor privind proiectul de lege în care solicită un termen de două luni pentru a dezbate textul legislativ cu întreaga industrie.

"Vorbim de o lege care va avea impact pentru 10-20-30 de ani. Chiar şi la o citire rapidă vedem că legea face referire doar la discuţii politice şi abordează foarte puţin măsurile tehnice", a punctat CEO-ul Huawei.

George Zhang a mai precizat că, sub această formă, legea nu respectă principiile concurenţei libere şi legile comerciale europene şi nici directivele europene cu privire la industria de telecomunicaţii.

Potrivit domniei sale, numeroase ţări UE şi-au arătat intenţia de a susţine participarea Huawei la dezvoltarea reţelelor 5G ca Germania, Franţa, Belgia, Ungaria, Austria, Suedia, Norvegia sau Islanda.

Totodată, George Zhang a mărturisit că operatorii îşi doresc să continue colaborarea cu gigantul chinez: "Comunicăm foarte bine cu toţi cei 4 operatori români şi avem relaţii de colaborare foarte bune. Nu există semnale că operatorii ar vrea să schimbe providerul - au încredere în Huawei şi vor avea încredere în Huawei".

Huawei nu a avut niciun incident de securitate, timp de 30 de ani, fiind prezent în peste 170 de ţări, peste 1.500 de reţele, deservind peste 3 miliarde de persoane din toată lumea., după cum a mai spus CEO-ul companiei.

De altfel, domnia sa susţine că Huawei ar îndeplini toate condiţiile menţionate în proiectul de lege, nefiind sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, ori că ar avea probleme cu transparenţa acţionariatului.

CEO-ul Huawei România a explicat că între 2009-2018, finanţarea din partea statului chinez a însumat doar 0,3% din totalul veniturilor companiei, iar 75% din credite au fost accesate de la bănci străine. Totodată, domnia sa a precizat că societatea este deţinută de proprii angajaţi, respectiv 96.768 de acţionari, iar Ren Zhengfei, fondatorul companiei având 1,01% din acţiuni, compania având astfel un acţionariat transparent.

George Zhang a subliniat că Huawei este pregătită să accepte un acord de tipul "no-backdoor", punând mereu accent pe transparenţă, mai ales atunci când vine vorba de securitate.

"Noi putem îndeplinii toate condiţiile menţionate în proiectul de lege în articolul 4, dar recomandăm legiuitorilor să se uite la aspectele tehnice, care nu sunt prezentate şi definite bine. Procedura autorizării nu este clar descrisă, o carenţă importantă. Credem că Huawei va îndeplini toate condiţiile dacă acestea sunt bine definite, pentru că nu suntem doar lideri în tehnologia 5G, ci şi una dintre companiile cele mai des verificate la nivel interaţional în privinţa securităţii cibernetice, fără a se fi descoperit back doors în echipamentele şi soluţiile noastre. Avem un centru de cercetare la Bruxelles în care poate fi verificată tehnologia noastră, deci suntem una dintre puţinele companii care poate întruni aspectele de securitate cibernetică", a spus oficialul Huawei România.

Dacă legea va fi adoptată în actuala formulă, iar Huawei va fi exclus din dezvoltarea reţelelor 5G, ţara noastră va suferii pierderi de aproximativ 9,2 miliarde de euro, conform estimărilor CEO-ului companiei. Domnia sa susţine că acesta este un scenariu optimist, iar pe termen lung costurile ar putea fi mult mai mari, ţinând cont că interzicerea ar presupune eliminarea tuturor echipamentelor deja existente în reţelele actuale într-un termen de 5 ani, fapt care ar costa peste 5 miliarde de euro

Totodată, calitatea internetului, dar şi economia vor avea de suferit, preţurile serviciilor de internet şi telefonie vor creşte, iar procesul de digitalizare a ţării v-a întârzia.

"Legea în forma actuală afectează inclusiv consumatorii pentru că va scădea calitatea internetului în România, iar viitoarea economie digital despre care se vorbeşte în prezent va fi distrusă total. (...) Această lege nu va afecta doar o companie anume, ci întreaga ţară", a precizat oficialul Huawei.

Declaraţiile şefului Huawei România vin pe fondul lansării în dezbatere a proiectului de lege privind tehnologia 5G, care transpune memorandumul semnat între România şi SUA. Şi, cu toate că proiectul legislativ nu face referire directă la vreo companie anume, există câteva prevederi care pun sub semnul întrebării participarea Huawei la implementarea 5G în ţara noastră: furnizorii de echipamente pentru reţele 5G şi infrastructurile telecom de importanţă naţionalănu trebuie să se afle sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, să nu aibă un istoric de conduită corporativă neetică şi că nu se supună unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania, sau tara slugilor ideale. Au fost politrucii nostri prin anii 50 cei mai buni si patetici lingai ai marelui urs de la rasarit. Acum, (nepotii lor) vor sa se intreaca pe ei insisi si sa fie recunoscuti drept cei mai buni lingai ai unchiului Sam. Nimic nou in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb