GEORGESCU I-A TRANSMIS LUI ZAMFIR SALUTĂRILE GUVERNATORULUI BNR Isărescu şi-a prelungit concediul de odihnă şi a lipsit de la audierea în Senat

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2017

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, audiat în Comisia economică din Senat.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, audiat în Comisia economică din Senat.

Senatorul Daniel Zamfir: "Nu fac o obsesie din a-l invita pe Guvernatorul BNR la Comisie"

Florin Georgescu spune că îl va corecta pe economistul şef BNR Valentin Lazea, privind declaraţiile despre "Prima Casă"

Georgescu despre băncile care nu plătesc impozit pe profit: "Banca Naţională nu se ocupă de încasările bugetare, ANAF trebuie să verifice preţurile de transfer"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu şi-a prelungit concediul de odihnă şi a lipsit, ieri, de la audierea din Comisia economică din Senat, referitoare la situaţia băncilor şi a IFN-urilor.

La dezbatere, s-a prezentat în schimb Florin Georgescu, Prim-viceguvernator BNR, deşi Comisia reprogramase întâlnirea în funcţie de agenda comunicată de Banca Naţională, tocmai pentru ca Mugur Isărescu să poată participa.

Liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, a spus, în deschiderea şedinţei: "Invitaţia era pentru domnul Guvernator Isărescu, ne-aţi solicitat să reprogramăm după data de 25 septembrie, întrucât este în concediu de odihnă. N-am înţeles de ce nu vrea domnul Guvernator să vină, aţi venit dumneavoastră (n.r. Florin Georgescu), important este să lămurim lucrurile".

Florin Georgescu a explicat că Mugur Isărescu este în continuare în concediu, iar, prin lege, Prim-viceguvernatorul îi ţine locul.

"Nu fac o obsesie din a-l invita pe Guvernatorul BNR la Comisie, dar dacă vom considera oportun, îl vom chema, din nou, mai ales că am aflat de la Florin Georgescu că ar fi vrut să vină să mă vadă", ne-a spus Daniel Zamfir la finalul întâlnirii de ieri.

Comisia economică din Senat a discutat cu Florin Georgescu despre situaţia băncilor care nu plătesc impozit pe profit de ani de zile, despre regulamentul prin care BNR limitează indirect dobânzile practicate de IFN-uri, dar şi despre declaraţiile economistului şef BNR Valentin Lazea cu privire la programul "Prima Casă".

Daniel Zamfir a dorit să afle de ce BNR nu a intervenit până acum în problema dobânzilor uriaşe practicate de IFN-uri.

Instituţiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate, de la 1 octombrie anul curent, să aducă de zece ori mai mult capital suplimentar pentru creditele cu dobânzi ce depăşesc anumite limite impuse de Banca Naţională a României (BNR), potrivit unei reglementări aprobate de BNR.

Banca Naţională justifică faptul că abia acum modifică reglementările din domeniu prin faptul că pentru prima dată din anul 2011, ponderea creditării IFN în total creditare a depăşit 10% şi este pe un trend ascendent.

Florin Georgescu a precizat că "stocul creditelor acordate de IFN-uri a ajuns la 11% din totalul creditelor din economie, în iunie 2017, şi de aceea BNR a intervenit pentru a creşte cerinţele de capital pentru IFN-uri". Domnia sa a subliniat că BNR nu se ocupă cu protecţia consumatorilor, ci urmăreşte stabilitatea financiară a ţării.

În acest context, Daniel Zamfir a anunţat că îl va invita la audieri şi pe Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.

Florin Georgescu a precizat că "sistemul bancar este unul sănătos, cu o solvabilitate în zona «verde», în jur de 16-18%, faţă de media europeană de 15,5%".

Daniel Zamfir a insistat ca reprezentanţii BNR prezenţi la sedinţă să spună dacă ştiau că "IFN-urile practică dobânzi de 9000%": "La demenţa de dobânzi la care s-a ajuns, mulţi oameni au ajuns la nenorociri. Trebuia să ajungem la acel prag ca să interveniţi? De ce nu aţi făcut-o mai devreme?"

Florin Georgescu a răspuns că, într-adevăr, dobânzile sunt exagerate şi nejustificate. "Dar nu vreau să intru în discuţia de ce ajung cetăţenii să se împrumute la asemenea instituţii", a adăugat domnia sa, precizând că BNR a căutat o metodă indirectă prin care dacă IFN-urile vor să practice asemenea dobânzi, să rişte banii lor, şi nu pe ai creditorilor.

Proiect pentru reglementarea dobânzilor penalizatoare dintre IFN-uri şi clienţi

Daniel Zamfir a anunţat că a iniţiat un proiect de lege prin care să reglementeze dobânzile penalizatoare din contractele dintre o persoană juridică, respectiv un IFN, şi una fizică, respectiv un client, întrucât acest lucru nu a fost făcut până acum: "Proiectul este deja depus, a intrat pe circuitul de avizare, aşteptăm avizul consiliului legislativ, urmând ca în cel mai scurt timp să ajungă în Parlament. Este un proiect pe care l-am iniţiat eu, care are, dacă nu mă înşel, vreo 90 de semnături ale parlamentarilor de la toate partidele politice".

Georgescu: "Este exclus riscul ca vreo bancă să intre în faliment"

Daniel Zamfir l-a mai întrebat pe Florin Georgescu dacă ştia că 70% din bănci nu au plătit impozit pe profit de ani de zile, aşa cum a declarat Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa.

Florin Georgescu a răspuns că Banca Naţională nu se ocupă de încasările bugetare şi a subliniat că unele din băncile care nu au plătit impozit se află în procedura de lichidare. Referitor la celelalte, domnia sa a spus că, în perioada 2010-2014, din cauza nivelului ridicat al provizioanelor, băncile au înregistrat pierderi. Începând cu 2015, după curăţarea bilanţurilor, situaţia profitului s-a îmbunătăţit potrivit oficialului BNR.

Întrebat dacă are cunoştinţă despre faptul că băncile şi-au exportat profiturile prin faptul că au făcut împrumuturi la băncile mamă la dobânzi mai mari decât cele practicate aici, Florin Georgescu a răspuns că aceasta este o problemă legată de preţurile de transfer, care trebuie analizată de ANAF.

Domnia sa a spus că, potrivit Codului Fiscal, o firmă care face pierderi, are dreptul să şi-o deducă timp de şapte ani, aceasta fiind o legislaţie prietenoasă cu mediul de afaceri.

Senatorul Zamfir a dorit să ştie dacă BNR consideră că declaraţiile Ministrului Finanţelor Ionuţ Mişa sunt de natură să sperie cetăţenii, care s-ar putea gândi că băncile care nu au plătit impozit pe profit nu sunt sigure. Florin Georgescu a răspuns că este exclus ca vreo bancă să intre în faliment: "Nu există risc de insolvenţă a băncilor. Sunt bine capitalizate şi au o lichiditate bună. Au suficientă lichiditate pentru a rambursa o parte sau integral depunerile".

Potrivit domniei sale, "numai 34.000 de clienţi din 10,5 milioane de deponenţi nu sunt acoperiţi de plafonul de garantare de 100.000 de euro".

Domnia sa a mai spus că, întrucât ministrul Finanţelor este preocupat de încasările bugetare, declaraţiile sale au fost corecte din punctul său de vedere.

Georgescu: "Programul «Prima Casă» este extrem de util"

Programul "Prima Casă" este unul extrem de util, dar Guvernul trebuie să vină cu unele amendamente, în sensul eliminării din program a persoanelor cu venituri mai mari, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Astfel, Georgescu spune că îl va corecta pe economistul şef al BNR Valentin Lazea în privinţa declaraţiilor potrivit cărora programul a avut un rol social modest şi continuarea acestuia ridică probleme.

Florin Georgescu susţine că Lazea a gândit corect, dar s-a exprimat greşit. Domnia sa a declarat: "Programul «Prima Casă» este, vă spun în numele Consiliului de Administraţie, un program extrem de util pentru cetăţeni, îndeosebi pentru cei cu venituri medii şi mai reduse. (...) E un program bun care trebuie continuat, dar cu amendamente pentru a elimina din cadrul eligibilităţii persoanele care au venituri mai mari".

În opinia acestuia, de Programul "Prima Casă" ar trebui să beneficieze doar persoanele cu veniturile de până la 3.000 - 4.000 de lei, restul putând să ia credite standard.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, l-a întrebat pe Florin Georgescu despre Programul "Prima Casă" şi a adus în discuţie o declaraţie a economistului şef al BNR, Valentin Lazea, cu privire la efectele Programului: "Domnul Lazea spunea, cu ceva timp în urmă, că Programul «Prima Casă» este de natură să afecteze concurenţa pe piaţă, putând atrage dezechilibre şi în alte sectoare economice decât serviciile financiare, cum ar fi construcţiile şi aşa mai departe, motiv pentru care a sugerat renunţarea treptată la acest program, întrucât, uitaţi ce zice domnul Lazea, pentru mine e puţin şocant, a declarat că e un risc sistemic pentru economie".

Florin Georgescu a explicat că Lazea a făcut o analiză tehnică, pe care şi-o asumă, dar care nu reprezintă punctul de vedere al Băncii Naţionale.

În încheierea audierii, prin vocea lui Florin Georgescu, Mugur Isărescu i-a transmis salutări senatorului Daniel Zamfir, care s-a declarat emoţionat.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Im bnr fiecare declara ce-i trece prin cap, apoi se sucesc,, se razgandesc....d-eaia nu mai pot ei. Cand iese tam tam o dau pe asta cu " este parerea mea sau a lui x nu a bnr"

    Ar trebui ca inainte de fiecare intrebare adresata acestor "smei", care se joaca cu declaratiile ca si cu nepotii lor, sa declare in ce calitate vor raspunde la urmatoarea intrebare..... Parere personala sau a bnr? 

    Oricum semnalele cu prima casa au fost trase de ceva vreme si de mason.....care bineinteles ca nu mai sustine acest program deoarece spre deosebire de acum un an doi...trei ...nu produce in piata ce trebuie... 

    Sper, desi nu am credit in lei va Robor ul sa nu faca viata grea si celor care au accesat prima casa. 

    Oricum cam mare coincidenta intre schimbarea parerilor ref la prima casa si hop...iaca creste si Robor ul. 

    O sa auzim iar "noi v am avertizat" 

    Bancile si au facut iarasi plinul....acum se duc la soare si digera cativa ani. 

    Referitor la prelungirea concediului si salutarile transmise lui Zamfir........asta este atitudinea fata de un senator...... Imi dau seama fata de un palmas creditat cum o fi.

    1. Astia-s D-zei pe pamant. Exista cel din ceruri si astia de la benereu. Rusine Isarescu. Cat e Becali de capcaun, dar a avut dreptate: "Manole este ca un catelus cu capul scos afara din cusca, si latra la gaini". Isi trimite mereu solii. Isarescule, nici cu patentul n-o sa-ti scoti chilotii din dos. Asa presimt. Esti de o nesimtire crasa.

      Rusine Isarescu? Hai bre......glumesti? asta este in stare sa vandao tara intrega si tu spui rusine? :)))))

      isarescu (Manole) sa plece si sa ne lase in pace. Este mai longeviv si cu mult mai prost decat Ceausescu. Nu stim cine il plateste (probabil se plateste singur din banii BNR, care nu este decat tiparnita de bani) si cu un salariu nesimtit de peste 50.000 lei/luna. Sa plece cu toata gasca lui (probabil direct la Jilava) dupa jaful facut in Romania.

      daca te inspaimanta salariul lui Guvi, afla ca Ghetea are 50.000 EUR/luna. Uita-te pe declaratia de anul asta de pe siteul ani si vezi ca are 30.000 EUR/luna fara salariul de director la CEC. De aia trebuie bancile sa platesca impozite, ca sa plateasca salariile la CEC

    Domnul Isarescu se fereste de ceva ? ii e frica de nu a aparut in comisie ? sau nu vrea sa pateasca ca d-nul Ghetea care a fost facut "pachet" de comisie, habar n-avea de nimic si a plecat cu coada intre picioare.

    Esti nesimtit domnule isarecu! 

    1. Nu se fereste de nimic...asta este atitudinea lui....dupa 27 de ani in acea functie.

      Nu mai poate el de senat..... 

      Pe principiul "ce să mă întrebe pe mine niște vremelnici? Eu sunt veșnic!"

      Așteptăm știri. :) 

      Corect!

    Programul ""PRIMA CASA "" nu este altceva decat o intelegere intre banci si guverne . Prin intermediul FONDULUI DE GARANTARE se asigura fluxul de numerar catre banci prin colectarea ratelor , bani atat de necesari guvernalor .Dezvoltatorii imobiliari sunt legati ombilical de banci si rostogolesc impreuna sumele .Prin acest program se creeaza falsa idee ca sunt proprietari insa se ascunde faptul ca de fapt imprumutatii sunt de fapt chiriasi mascati ai bancilor . Deci !!...chiriasul plateste si impozitul pe cladire , adica asazisa proprietate , pe care nu o mai are daca nu mai poate plati ratele. Probabilitatea ca acest moment sa fie posibil este foarte mare avand in vedere instabilitatea locurilor de munca , salariile mici , etc. Se prefera de obicei lucratorii la stat pentru acordarea de credite intrucat salariile sunt mult superioare ca marime in comparatie cu cele din privat.

    1. Daca cineva inchiriaza un imobil pe piata libera , proprietarul imobilului este obligat sa plateasca impozitul pe cladire si impozitul din venitul provenit din chirii . Daca banca constuieste prin intermediul unui dezvoltator imobiliar , impozitul pe cladire -l plateste asazisul proprietar , basca ca impozitul pe chirii nu-l plateste nimeni . Iata cum statul este spoliat de venituri prin aceste inginerii create intre banci si dezvoltatorii falsi. .

      Prin intermediul acestor inginerii , statul este prizonier, imprumutatii deasemenea sunt momiti cu ambalaje lucioase pentru a fi orbiti . Tinerii angajeaza asemenea credite dupa care incep si robotesc pe tarlalele acelorasi dezvoltatori pe salarii demne de calitatea de subom . Acesti dezvoltatori imobiliari sunt extinsi pe orizontala si absorb precum buretii toate energiile , finantele , si induc falsa idee de economie functionala.

      Zeci de mii de familii tinere au putut obtine un apartament prin acest sistem. Ratele de credit se platesc la timp si intr-un interval rezonabil vor reusi sa plateasca creditul si vor detine un activ liber de alte sarcini. Aberatiile de mai sus sunt facute de oameni usor deranjati sau interesati sa inchirieze propriile proprietati. In Romania o familie tanara cu venituri medii are totusi sansa sa obtina o proprietate fata de alte state UE (Anglia, Franta ect) unde

      costlul unei locuinte este prohibitive. 

      Zecile de familii tinere despre care vorbești , devin inevitabil sclavele acestor iluzii . Spre deosebire de familiile tinere din țările despre care faci vorbire , salariile din Romania sunt la nivelul celor din Bangladesh, adică nici 2euro pe ora. Așa că minciuna are picioare scurte iar ANAF -ul tine de 6 hoților. Acolo se stabilește ce investitori primesc fonduri pentru programul Prima hoție împreună cu băncile prin reprezentanții lor . Mai deunăzi spuneați că nu tot poporul trebuie să fie proprietar dar surpriză , v-ați sucit . O să faceți proprietari închipuiți și copii nenascuti .

      Sa dea Domnul ca acele familii de care vorbiti sa nu treaca prin ce trec alti debitori ai acelorasi banci.

      Mai mult decât atât timpul rezonabil este de vreo 30 de ani . Să înțeleg că statisticile au dat că durata medie de viață a cetățenilor români 300de ani ca cioara. Nu ar fi nici o surpriză , totul este posibil . Minciuna este deja instituționalizată , și se plătește bine.

      Prima Casa tine preturile imobilelor sus ! Artificial ?!?

      Din minim pe economie cum sa platesti 1 200 rata/luna dobanda fixa in primi 5 ani dupa care rate la jumatate DAR dobanda variabila. Ai nevoie de girant. Imobil de 25 000 euri, bloc Ceausist.

      Gaz, apa , curent, internet, gunoi, impozit, copil, boala etc. ==> sigur clacheaza in 30 de ani. Banca isi freaca mainile. 

      Sigur ca-si freaca mainile , intrucat ramane cu imobilul la care nu a platit impozit si ninci impozit pe venit . Impozitul pe cladire este platit de imprumutat (asazisul proprietar), iar impozitul pe venit este mascat sub forma de rate . Adica nu are venituri ci incaseaza rate chipurile. Basca aceste operatiuni sunt scutite de TVA.

      Tocmai cresc dobânzile creditelor în lei. Familiile respective au obținut datorii care vor crește.

      Impozitul trebuie sa il plateasca banca ca ea e proprietarul.

    Pe jumatate dogmatic pentru parlamentari, pe jumatate lingusitor la adresa bancilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb