Germania critică ţările care vând gaze la preţuri "astronomice"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2022

Germania critică ţările care vând gaze la preţuri "astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, le-a reproşat ieri, mai multor ţări, în primul rând SUA, că vând la preţuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia, conform AFP.

Oficialul de la Berlin a declarat într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung: "Anumite ţări, chiar prietene, obţin adesea preţuri astronomice, ceea ce creează o problemă. I-am cerut Comisiei Europene să discute cu aceste state".

După ce a invadat Ucraina şi a fost sancţionată de Occident, Rusia a redus mai întâi semnificativ livrările de gaz către Germania, iar la începutul lunii septembrie le-a sistat. Înainte de conflict, gazul rusesc reprezenta 55% din importurile germane de profil.

Drept urmare, Berlinul a fost nevoit să îşi diversifice furnizorii şi a crescut considerabil volumul achiziţiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe. La fel au procedat şi alte ţări europene, orientându-se în special către Statele Unite, iar ponderea GNL americane în importurile europene respective a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent notează Agerpres.

Habeck s-a referit, astfel, în primul rând la furnizorii americani, subliniind: "Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat preţurile petrolului. O astfel de solidaritate ar fi utilă şi pentru amortizarea preţurilor gazelor".

În primăvară, când preţurile petrolului erau în creştere, Statele Unite au făcut apel la rezerva strategică naţională pentru a reduce presiunea asupra pieţelor, iar aliaţii lor din Agenţia Internaţională pentru Energie au sprijinit acest efort, menţionează AFP.

Germania cere, de asemenea, Uniunii Europene să îşi coordoneze achiziţiile de gaze, în vederea obţinerii de preţuri mai scăzute. Ministrul citat a afirmat că UE trebuie "să îşi pună în comun puterea pe piaţă şi să orchestreze un comportament de achiziţii inteligent şi sincronizat (...) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora".

Berlinul a anunţat săptămâna trecută un plan de asistenţă în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţului gazelor atât pentru populaţie, cât şi pentru economia germană. Iniţiativa a fost criticată de alte ţări europene, în special de Franţa şi Italia, care au acuzat Germania că acţionează de una singură.

De menţionat că, potrivit unor surse citate de Reuters, Guvernul Germaniei va subvenţiona în 2023 preţurile energiei pentru consumatori, plătind 12,7 miliarde de euro din taxele de utilizare ale reţelelor de transmisie ale celor patru operatori de sisteme de transport (TSO).

Taxele sunt incluse în facturile la electricitate, reprezentând 10% pentru clienţii de retail şi aproximativ o treime pentru companiile industriale.

Informaţia vine cu câteva zile înainte de publicarea nivelului taxelor din 2023 de către operatorii de sisteme de transport.

Cehia plafonează preţurile gazelor şi electricităţii în 2023

Guvernul de la Praga a deschis calea pentru plafonarea preţurilor gazelor şi electricităţii în 2023, ca să atenueze impactul scumpirii acestora asupra gospodăriilor, instituţiilor publice şi micilor companii, a anunţat ieri premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, conform Reuters.

Plafonarea preţurilor în Cehia, finalizată ierii în urma unui ordin guvernamental, va fi stabilită în 2023 la 6 coroane cehe (0,24 dolari) per kilowatt-oră (kWh) la electricitate şi 3 coroane cehe la gaze, a informat Petr Fiala.

Plafonarea, care se aplică gospodăriilor, instituţiilor publice şi micilor companii, este în linie cu precedentele anunţuri ale Guvernului de la Praga, potrivit Agerpres.

Ministrul ceh de Finanţe, Zbynek Stanjura, a estimat că plafonarea ar costa statul până la 130 miliarde de coroane cehe (5,36 miliarde de dolari) în 2023.

Depozitele de gaze ale Franţei au ajuns la un grad de umplere de 99%

Comisia franceză de Reglementare a Energiei (CRE) a anunţat ieri că rezervele de gaze ale ţării au ajuns la 99%, un nivel superior mediei din alţi ani, fiind astfel îndeplinit obiectivul Guvernului, într-un context în care există riscul de penurie din cauza scăderii furnizărilor de gaze din Rusia, relatează EFE.

"Pe 5 octombrie, producătorii aveau deja constituite rezerve de gaze de circa 130 TW/h, un nivel superior mediei din ultimii ani. Acesta volum de gaze reprezintă circa două treimi din consumul din timpul iernii al IMM-urilor şi consumatorilor casnici", a precizat autoritatea într-un comunicat, notează Agerpres.

Obiectivul Executivului era ca stocurile de gaze să fie de 100% înainte de 1 de noiembrie, data la care operatorii au obligaţia să ajungă la rezerve de 85%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), Kyrylo Shevchenko, şi-a prezentat marţi demisia, din motive de sănătate, conform Bloomberg. Shevchenko a înaintat scrisoarea de demisie preşedintelui ţării, Volodimir Zelenski. Demisia sa este condiţionată de aprobarea Parlamentului de la Kiev, iar după ce acesta o va accepta, viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, va prelua atribuţiile guvernatorului, conform Biroului de presă al băncii centrale de la Kiev.

.................................................

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 165 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 170 de euro, iar la ora 14.18 atingea 172,5 euro.

Grupul rus Gazprom a anunţat ieri că va relua exporturile de gaze naturale spre Italia, după ce a reuşit să soluţioneze o dispută cu organismele de reglementare din Austria privind tranzitul gazelor naturale, transmite Reuters.

Gazele ruseşti sunt responsabile în prezent pentru aproximativ 10% din importurile Italiei, în scădere faţă de 40% înainte de războiul din Ucraina.

.................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a urcat cu 0,4% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 92,12 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a crescut cu 0,1%, la 86,59 dolari barilul la ora locală 10.17.

.................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 1%, la 1.713,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 10.21, cea spot - cu 1,2%, la 1.704,65 dolari/uncie.

.................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 9,10 dolari/buşel la ora locală 10.20, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4%, la 6,80 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pai, credeti ca Fritzii se vor mai intalni vreodata cu preturile alea modice ale gazului rusesc, cu care isi finantau la maxim, economia si prosperitatea? S-a terminat! De-acum incolo se vor intalni doar cu falimentul, penuria si saracia!

    1. Asta e si scopul, saracirea nemtilor ii va determina pe acestia sa se duca peste polonezi, sau in alianta cu acestia, peste rusi.

    Pretul gazului luat de germani acuma din SUA,este astronomic fata de pretul luat dela rusi,dar comparativ cu pretul care revindeau gazul altora nu este asa de mare.

    1. Foarte corecta precizarea

    Cite centrale nucleare mai tin Germania si Franta inchise in loc sa le redeschida ?

    1. Verzii germani la putere nu dau voie

    Pana la urma nemtii isi vor da seama ca Merkel a fost desteapta si a tras gaz ieftin de la rusi si nu a interesat-o de Ucraina. Acum luati de la SUA si Norvegia de 4 ori mai scump. Asa dispare UE cand este condusa de lingaii SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb