Germania şi Franţa sunt ţările care au alimentat expansiunea economiei zonei euro în primul trimestru din 2011, în condiţiile în care exporturile acestor ţări au stimulat cheltuielile din uniunea monetară.
PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie din Europa, a crescut cu 1,5% în primul trimestru din 2011, comparativ ultimele trei luni din 2010, potrivit Biroului Federal de Statistică. În ritm anual, creşterea a fost de 4,9%. Economia Germaniei a beneficiat de cererea puternică pentru utilaje, maşini şi alte bunuri, pe fondul redresării la nivel mondial.
Economia Franţei a înregistrat, în aceeaşi perioadă, o creştere de 1% - cel mai important avans din 2006 până în prezent, datorită majorării cheltuielilor consumatorilor şi a investiţiilor companiilor, conform Institutului Naţional de Statistică. Faţă de trimestrul întâi din 2010, creşterea PIB-ului Franţei a fost de 2,2%.
Analiştii aşteptau o creştere economică de 0,9% în cazul Germaniei, respectiv de 0,6% pentru Franţa.
Austria a mai consemnat, în perioa-da amintită, un avans al economiei de 1%.
Economia întregii regiuni euro a crescut cu 0,8% în primul trimestru din 2011, comparativ cu ultimele trei luni din 2010, când expansiunea a fost de 0,3%, conform Eurostat. Economiştii aşteptau ca PIB-ul zonei euro să crească cu 0,6%. În ritm anual, expansiunea a fost de 2,5%.
În Uniunea Europană, PIB-ul a crescut tot cu 0,8% în primul trimes-tru din 2011, faţă de ultimul trimes-tru al anului precedent. În ritm anual, avansul a fost de 2,5%, la fel ca în zona euro.
• Estimări modificate în creştere pentru inflaţie
Comisia Europeană şi-a modificat vineri, în creştere, estimările privind inflaţia din zona euro, în 2011, ceea ce va pune presiuni pe Banca Centrală Europeană în vederea majorării viitoare a dobânzilor.
Potrivit estimărilor lansate de autorităţile de la Bruxelles, inflaţia din zona euro va fi, în medie, de 2,6% anul acesta, nu de 2,2%, cât a fost previziunea anterioară. Conform aceloraşi estimări, inflaţia va încetini la 1,8% în 2012.